Auto magazin

BMW 750d xDrive

BMW 750d xDrive
12.02.2014.
"M" dizel u limuzini

BMW je predstavio dizel motor sa najvećom specifičnom snagom koji je ikada napravljen. I ne samo da je dovoljno jak, već je i vrhunski uglađen, pa je završio u jednoj od najboljih limuzina današnjice, "BMW-u serije 7"

Između dva leta koje nas vode u Austriju, tačnije u gradić Insbruk i krivudave Alpske puteve iznad njega, pronalazimo Internet konekciju i zavirujemo na specijalizovani sajt BMW-a, kako bi se malo upoznali sa automobilom koji nas očekuje. Znamo da je u pitanju prestižna limuzina “serije 7”, znamo da je pogoni dizel motor, ali smo se itekako iznenadili kada smo videli sliku motora. Plastični poklopac preko motora imao je prestižnu značku “M performans” odeljenja, rezervisanu samo za najsportskije motore bavarskog proizvođača. Dizel sportista, pa još u limuzini sa pogonom na sva četiri točka. I ne samo to, domaćin se potrudio da se sa automobilom upoznamo po alpskim serpentinama punim snega! Očigledno, ideja da se sa automobilom upoznamo preko interneta nije najpametnija. Zato se prepuštamo tradicionalno dobroj organizaciji novinarskih događaja i krećemo korak po korak.

Sneg zasipa odmah iza Insbruka Sneg zasipa odmah iza Insbruka

Aerodrom u Insbruku je mali, ali dobro održavan. Ni traga snegu koji je tih dana nemilosrdno zavejavao ovaj deo Evrope. Slična situacija nas čeka i na ulicama. Tek po neki snežni smet i dobro očišćene ulice. Organizatorima je očigledno propala ideja da nas sa sportskom limuzinom upoznaju na snežnim drumovima? Ne sekirajte se, teše nas oni sa smeškom i pokazuju rukom na ogromnu planinu iza nas. Možda ovde na 600 metara nadmorske visine nema snega, ali mi vas šaljemo na planinski prevoj visine 2,7 kilometara, a tamo je pravi raj za skijaše i kvalitetne automobile sa pogonom na svim točkovima.

Bez mnogo priče, sedamo za upravljač srebrne limuzine i krećemo. Redni šestocilindrični (tri)turbo dizel ispod haube bukvalno šapuće i ničim ne remeti red i atmosferu koju krasi najbolja svetla koža, pažljivo obrađeni umeci od tamnog drveta i polirani aluminijum. Već na početku vožnje primećujemo da je klasična analogna instrument tabla zamenjena velikim, kvalitetnim ekranom u boji, koji prikazuje klasične analogne instrumente, a vozač može i da menja prikaz po svojoj želji. Iskreno, nismo očekivali ovakvo rešenje u relativno konzervativnoj limuzini i trebalo nam je nešto vremena da se naviknemo na ovakvo rešenje instrumenta.

IMG_7866

O položaju vozača na svom radnom mestu ne treba previše trošiti reči, pošto Bavarci to tradicionalno rešavaju na najbolji bogući način. Mekane fotelje pružaju puno bočne potpore u krivinama, ali ni u jednom trenutku nisu nametljive, pa vozač pomisli kako bi u njima mogao da provede dane bez odmora.

Slična situacija zatiče nas i na “kauču” pozadi. Sve je mekano i ušuškano. Čak i dvometraši imaju dovoljno prostora za glavu i kolena. Naravno, ako poželite još luksuza, uvek možete uzeti produženu verziju sa oznakom “L”.

Insbruk je relativno mali grad, pa posle desetak minuta vožnje skrećemo na put koji vodi u planine, koji naglo počinje da bude prekriven snegom. Austrijanci očigledno ulažu puno sredstava u čišćenje puteva, ali je na njima uvek bar desetak centimetara neugaženog snega. Da se situacija u saobraćaju pogoršava ne saznajemo na osnovu osećaja u upravljaču ili naporima kojim limuzina grabi uz planinu, već po činjenici da svi dostavni kamioni i automobili koji nemaju 4×4 pogon koje srećemo usput  na pogonskim točkovima imaju lance!

Sa limuzinom na skijanje - naravo! Sa limuzinom na skijanje - naravo!

U početku, iz predostrožnosti držimo uključen maksimalni od dva ponuđena nivoa asistencije računara koji se bavi kontrolom stabilnosti automobila. U tom slučaju BMW vozaču neće dozvoliti da napravi ikakvu “glupost” na klizavoj podlozi, a makar uleteo u snegom okovanu ukosnicu dvadesetak kilometara na čas brže nego što nagoveštava zdrav razum, ili pritisne pun gas u potpuno pogrešnom delu krivine. Velika limuzina se kreće bukvalno kao po šinama. Da, ova konstatacija jeste izlizani kliše, ali ipak najbolje opisuje kako se “750d xDrive” ponaša kada ga vozi neko ko nema iskustva. Naravno, verziranijem vozaču ovo će da bude dosadno. Toga su bili svesni i stručnjaci u fabrici, pa su ponudili i nešto “veseliji” program računara koji dozvoljava otklizavanja zadnjih točkova na izlascima iz krivina, pa čak i nameštanje automobila pred krivinu u najboljem WRC maniru. Ovakva vožnja je itekako zabavna i lako može da vas ponese ka nekoj ludosti koja će biti skupa. E, tu na scenu stupa elektronika koja u ključnim trenucima kao da kaže “dosta je” i vrati auto u zacrtanu putanju bez prevelike drame.

Auto vas odvaja od stvarvosti Auto vas odvaja od stvarvosti

Naravno, najhrabriji mogu u potpunosti da isključe kontrolu stabilnosti i da se dve tone teškom limuzinom poigravaju kao sa malim sportskim hečbekom. Auto u svakom trenutku ostaje neutralan sa blagom tendencijom ka proklizavanju prednjih točkova, što je bezbednosna mera i lako se koriguje upravljačem ili, još bolje, pravilnim dodavanjem gasa. Do vrha planine putujemo oko dva i po sata i kada smo zastali da se osvežimo i fotografišemo limuzinu, primećujemo da smo potpuno odmorni, ali puni adrenalina i spremni za dalju vožnju. Na svu sreću, organizatori su nam spremili još zahtevniju rutu kojom smo se spustili nekih kilometar i po do hotela.

Snažna limuzina na planinskom prevoju - čist užitak Snažna limuzina na planinskom prevoju - čist užitak

Na planinskom prevoju je velika zaravan puna neutabanog snega dubokog dvadeset – trideset centimetara. Idealna prilika da proverimo mogućnosti “xdrajv” pogona. Limuzina klizi kroz sneg bez po muke i prti stazu pred sobom. Sa ovim automobilom zaista nećete imati problema u iole normalnim (za planinu) situacijama. Kada smo se uverili u sposobnosti ove limuzine, sa kolegama novinarima smo se upustili u diskusiju zbog čega bi iko pored ovakvog klasičnog auotmobila ikada pomislio da kupi neki SUV, ili krosover model, bez obzira da li auto kupujete za porodicu, poslovna putovanja, ili prezentaciju. Mnogi su se složili, a to potpisuje i vaš izveštač, da od ove “sedmice” teško da može bolje. Naravno, ova rasprava je filozofska i ovde nećemo ni pokušati da damo odgovor. Koliko ljudi, toliko ćudi…

Ne jedan, ne dva, već tri turba!

Za ovu sportsku dizel limuzinu BMW je pripremio zaista poseban motor. Za osnovu su uzeli šestocilindrični redni dizelaš od tri litra, ali su morali da ga pripreme za ogromnu specifičnu snagu tako što su konstruisali specijalni aluminijumski blok motora. BMW već neko vreme uspešno koristi uparene turbo punjače, a za ovu priliku je ugradio čak tri, dva malog prečnika sa varijabilnom geometrijom i jedan veliki.

Tri turbo punjača su tačno programirana Tri turbo punjača su tačno programirana

Tačno se zna kada koji od turbo punjača preuzima svoju funkciju, čime se obezbeđuje kontinuirani priliv snage i bukvalno se uklanja turbo rupa. Na leru i nižim obrtajima radi prvi mali turbo punjač. Na srednjim obrtajima priključuje mu se veliki turbo koji služi da izvuče ogromni obrtni moment od čak 740 Nm između 2000 i 3000 o/min! Nakon toga “žurci” se priključuje i drugi mali trubo punjač koji obezbeđuje maksimalnu snagu od 381 KS pri 4400 o/min. I sve ovo se dešava potpuno mirno, glatko, bez ikakvih nagoveštaja šta se događa ispod haube. Jednostavno, vozač pod desnom nogom ima pravu eksploziju dobro kontrolisane snage. Izuzetno!

Elektronika na ivici fizike Elektronika na ivici fizike

Permanentni pogon dostojan limuzine

U “Auto magazinu” smo već pisali o načinu rada BMW-ovog “iksdrajv” sistema za pogon na svim točkovima, a na ovoj vožnji smo se uverili da je više nego uglađen i dorastao i najprestižnijim limuzinama. Evo kako on radi.

“Iksdrajv” je elektro-mehanički sistem. To znači da nema mehaničkih blokada diferencijala koji preusmeravaju snagu sa osovine na osovinu i sa jednog na drugi točak, već njihov posao radi elekronika koja kočenjem pojedinačnih točkova “glumi” blokadu sva tri dierencijala. U standardnim uslovima, snaga se prenosi na prednju i zadnju osovinu u odnosu 40:60. Kako se menja prijanjanje na određenim točkovima, sistem je u mogućnosti da prenese svu snagu na samo jedan točak, onaj sa najboljim prijanjanjem, što ima prednost u odnosu na mehaničke sisteme.

Objavljeno u Auto magazinu broj 56, februara 2013.

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]