Auto magazin

Toyota GT86 Sport Leather Automatic

Toyota GT86 Sport Leather Automatic
11.02.2014.
Lek za telo i dušu

U vreme krize retko koji proizvođač se odlučuje da izađe iz proverenih poslovnih šablona, a naročito deljenih mehaničkih platformi koje štede novac. Uprkos tome Tojota se odlučila da napravi auto za svoju i dušu svojih kupaca

Lekari tvrde da konzumiranje jedne čaše vina dnevno poboljšava zdravlje ljudi. Mi imamo još bolji predlog. Ako želite da budete srećni i zadovoljni, a samim tim i zdravi, “raspalite” do kraja “tojotu GT86”. I to ne morate svaki dan, dovoljno je za vikend, adrenalin će vas držati sledećih šest dana.

U ovom tekstu se nećemo baviti istorijom i time šta je inspirisalo Tojotine konstruktore da naprave ovakav kupe, redak na automobilskom tržištu. O tome smo detaljno pisali prilikom svetske prezentacije ovog modela u broju 49 Auto magazina.

Automatski menjač sam dodaje međugas prilikom promene stepena prenosa Automatski menjač sam dodaje međugas prilikom promene stepena prenosa

“GT86” ima vrlo japanski dizajn. Očigledno je da nisu hteli da koketiraju sa kupcima u Evropi ili Americi, već su napravili auto za svoju “dušu”. Pri tome je očigledno da je velika pažnja posvećena aerodinamici. Krov ima “V” profil koji optimalno šalje vazduh na veliki zadnji profil. Inače, ako želite, možete naručiti verziju sa još većim spojlerom na poklopcu prtljažnika. Tu su i difuzori na donjem delu zadnjeg branika. Nizak, zašiljen, vrlo agresivan, jednostavno ga ne možete ne voleti. Takođe, ne možete ga preskočiti kada se bilo gde pojaviti.

Možete da naručite još veći spojler Možete da naručite još veći spojler

U kupeu se sedi nisko, vrlo nisko, što nama prija, ali ima i onih kojima je visoki položaj iz SUV-ova, kao na stolici, nezamenjim. Kada vam je glava u visini auspuha autobusa, onda treba pripaziti u saobraćaju da vas primete, kako se ne bi slučajno prestrojili u vas. Sedišta su sportski naglašena, odlično drže telo u krivini, ali nisu naporna i prijaju i tokom dugih tura. Za upravljač bez problema mogu da se smeste i dvometraši. Prostora za glavu i noge ima više nego dovoljno. Pozadi je potpuno druga priča, naročito ako se ispred nalaze visoki putnici. Ipak, osobe prosečne visine mogu da se koliko toliko ugodno smeste. U stvari, najveći problem je to što stopala ne mogu da se podvuku ispod prednjeg sedišta, tako da su kolena uvek savijena. Sa prtljažnikom od 245 litara, “GT86” može da posluži i za odlazak na more za dvoje.

Dvoje mogu i na duži put Dvoje mogu i na duži put

Vozač je u kokpitu vrlo ušuškan između vrata, čija je ivica visoka i centralne konzole. Upravljač je gotovo vertikalan, postavljen je taman gde treba, a može i da se podešava po visini i dubini, tako da će svakome biti optimalno namešten. Centralna konzola je blizu vozača, pa je lako dohvatiti prekidače. Dizajn kabine je u retro stilu, sa čuvenim Tojota digitalnim satom, ovaj put sa crvenim LED elementima.

Kada sedite ovako nisko u kabini visokih bokova, ne možete očekivati preveliku pregledonost. Ispred vam je dugačka hauba sa naglašenim “bubreščićima” iznad točkova, ali ne vidite skoro ništa pozadi. Toplo preporučujemo doplatu za parking senzore da se ne bi mučili i izgledali kao poslednji amater na parkingu.

Nije previše pregledan Nije previše pregledan

Dosta je bilo priče o automobilu, pošto je poslednja stvar koju želite da radite sa ključem u ruci da ga gledate. Želite da ga vozite! Dakle, pritisak na “start-stop dugme”, odaberite brzinu i upustite se u avanturu. Ako želite, svaki pređeni metar ovim automobilom može da bude avantura. Ako ne, prevešće vas prilično udobno od “A” do “B”. Podsetićemo se ovde da se fabrika umesto brutalne snage sa malo kontrole, što je slučaj sa većinom sličnih kupea, odlučila  za harmoniju, auto u kojem možete sa lakoćom iskoristiti svaku konjsku snagu, u kojem ćete osetiti svaki točak kako hvata podlogu, u čije kočnice ćete imati apsolutno poverenje, u kojem sa lakoćom “čitate” krivudavi put pred sobom i pravite plan kako da auto sve vreme držite na limitu.

“GT 86” je tvrd, vrlo, dobro će vas protresti preko kratkih oštrih neravnina, ali je takođe prilično uzdržan na dugim pregibima. Točkovi su u svakom trenutku u kontaktu sa podlogom, a vozač to oseća preko upravljača koji mu u svakom trenutku “šapuće” šta se dešava između podloge i guma.

Gasom lako korigujete putanju Gasom lako korigujete putanju

Većina vozača je navikla na vožnju automobila sa prednjim pogonom, pošto oni preovlađuju tržištem. Međutim, ovako majstorski naoštren automobil sa zadnjim pogonom nema nikakve veze sa nečim što očekujete. Pre svega tu je zadnji diferencijal sa mehaničkom “torsen” blokadom. Spojeni zadnji pogonski točkovi nateraće vaš auto da se ponaša čudno, naročito u oštrim krivinama. Na svako dodavanje gasa, poželeće, ili da prednjim točkovima “istrči” napolje, ili da zanese zadnji deo. Ovde se sve to dešava polako i bezbedno, ali iskusan vozač u svakom trenutku oseća da pod sobom ima mašinu sa kojom lako može da se poigra ako poželi. Možda se vozite brzo i ležerno. Tada svako dodavanje gasa u krivini treba ispratiti blagim dodavanjem volana kako bi auto ostao neutralan.

Ako se trudite da što brže prođete kroz krivinu, volanom ćete nos auta prvo „baciti“ ka temenu, a potom balans auta korigovati gasom. Ako želite zabavu, kontrolisano i promišljeno preterivanje sa gasom pružiće vam sate i sate drifterske zabave (ili bar dok zadnje gume i novčanik izdrže). Talenat za dobru vožnju ove “tojote” možete itekako iskusiti čak i kada su svi elektronski sistemi za korekciju uključeni, a ako vam iskustvo i hrabrost (u obezbeđenim uslovima) dozvole. Čak i bez elektronike bićete prilično bezbedni.

Drift, ili opuštena vožnja, vi odlučite Drift, ili opuštena vožnja, vi odlučite

Atmosferski dvolitarski bokser motor razvija 200 konjskih snaga. Lako se vrti, odlično prima gas i vrlo je uglađen. Bez puno dileme smemo da ga proglasimo jednim od dva najbolja u klasi. Uz ovaj motor možete da birate manuelni ili automatski menjač, oba sa šest brzina. Automatski menjač, kakav je bio u autu koji vam opisujemo je klasičan, sa konvertorom obrtnog momenta. Za utehu, fabrika ističe kako je najbrži ovog tipa na svetu; za promenu brzine mu je potrebno samo 0,2 sekunde.

Brzine mogu da se biraju pomoću tastera na zadnjem delu volana, a prilikom prebacivanja u nižu brzinu, računar perfektno “složi” međugas tako da nema grubosti i bojazni da će prilikom usporavanja zadnji točkovi blokirati. Ipak, razlika u performansama je primetna, manuelna verzija do “stotke” ubrzava za 7,6 sekundi, a automatik za 8,2. Maksimalna brzina sa ručnom transmisijom iznosi 226 km/h, a sa automatskom 210 km/h. I pored kvaliteta ovog menjača smatramo da pravi osećaj u vožnji ipak dolazi uz korišćeje leve noge i desne ruke, odnosno uz ručni menjač.

Kvalitet motora, ali i dobra aerodinamika pokazuju se prilikom potrošnje na otvorenom. Pri 130 km/h “GT86” troši samo 6,1 litar benzina na 100 km puta. Pri 180 km/h potrošnja iznosi  još uvek umerenih 8,8 litara, s tim što tada kabinom počinje da dominira zvuk vazduha koji se vrtloži oko zadnjeg spojlera. Ipak, “tojota” itekako opravdava svoje “gran turizmo” ime. U gradu potrošnja je nepovoljnija. Prosek se kretao oko 11,5 litara, bez obzira na saobraćaj i način vožnje.

Ivan Katunac

Objavljeno u Auto magazinu broj 53, novembra 2012.

Bokser uz saradnju Subarua i Tojote Bokser uz saradnju Subarua i Tojote

Toyota GT86 Sport Leather Automatic

Motor: bokser, 4 cilindra, zapremina 1998 ccm, snaga 147 kW (200 KS) pri 7000 o/min, obrtni moment 205 Nm pri 6400-6600 o/min, menjač 6 stepeni, automatski

Dimenzije: 4240/1775/1425 mm, međuos. rastojanje 2570 mm, rezervoar 50 l, prtljažnik 245 l, masa 1225 kg, pneumatici 215/45 R 17

Performanse: maks. brzina 210 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,2 s, potrošnja 5,5/6,9/9,4 l/100 km, emisija CO2 159 g/km

Oprema:

ABS, BA, VSC, TRC, 7 vazdušnih jastuka, audio sistem sa 6 zvučnika i AUX priključkom, automatski dvozonski klima uređaj, zatamnjena stakla, beskontaktna brava, el. pomeranje retrovizora, el. pokretanje prozora, aluminijumski naplaci, tempomat

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]