BMW Concept XM je budući najveći M model

1

BMW je 1978. debitovao sa svojim prvim M modelom: M1. To je takođe bio prvi automobil bavarskog proizvođača sa centralno postavljenim motorom.

Imao je redni 3,5-litarski šestocilindarski motor sa ogromnih (za to vreme) 274 konjske snage i 329 njutn-metara obrtnog momenta . Više od 40 godina kasnije, BMW debituje sa svojim drugim samostalnim M modelom: Concept XM.

BMW Concept XM

Iako su teoretski Concept XM i M1 bratski modeli, ova dva vozila ne mogu biti različitija. XM je SUV, sa V8 motorom plug-in hybrid motorom koji razvija enormnih 750 KS i 1.000 Nm.

Posebno iznenađuje činjenica da ovaj neobičan koncept najavljuje serijsku verziju koja će se pojaviti sledeće godine. Naravno, ne baš sa svim detaljima kao na konceptu, ali je sigurno da će izgledati avangardno.

BMW Concept XM

BMW Concept XM teoretski može da vozi do 48 kilometara samo na bateriju uz pomoć novorazvijenog M hibridnog pogonskog sistema.

BMW ne pominje specifičnosti poput zapremine motora, veličine baterije ili ubrzanja, ali možemo da pretpostavimo da će do stotke stizati za manje od četiri sekunde.

BMW Concept XM

Stilski, Concept XM ne liči na bilo koji BMW koji smo do sada videli, istaknut sa dva ogromna dela maske na prednjem kraju.

Ovo su među najvećim rešetkama za bubrege na BMW-u do danas, bio to koncept ili ne. Povrh svega, ogromni okviri rešetke imaju osvetljene ivice koje stvaraju jedinstvenu pojavu noću, sa tankim LED farovima podeljenim u dva odvojena modula sa svake strane.

BMW Concept XM

Masivni točkovi sa 14 krakova i 23 inča krase svaki ugao – opet najveći na bilo kom BMW-u – dok su pozadi trouglasti četvorostruki završeci izduvnog sistema.

Tu su i ultra-tanka LED zadnja svetla koja se protežu od ivice poklopca prtljažnika i na zadnje blatobrane.

BMW Concept XM

Unutrašnjost XM-a je podjednako polarizovana kao i spoljašnjost – ali nekako prijemčivija oku naviknutom na konvencionalne automobile.

Kokpit fokusiran na vozača kombinuje braon kožu u starinskom izgledu sa akcentima od bakra i ugljenih vlakana. Najnovija verzija iDrive 8 sistema krasi instrument tablu sa masivnim zakrivljenim interfejsom, koji izgleda dobro kao i uvek.

BMW Concept XM

Zadnja sedišta za dva putnika stvaraju doživljaj poput najboljeg premijum laundža sa sedištima od pliša u boji akvamarina, prošivenih dijamantima.

BMW Concept XM

Osim toga, krovna obloga ima jedinstvenu trodimenzionalnu strukturu prizme koja je potpuno osvetljena, stvarajući specifičnu svetlosnu predstavu u kombinaciji sa ambijentalnim LED osvetljenjem, koje svetli u sve tri BMW M boje.

BMW Concept XM

BMW Concept XM je za sada samo koncept, ali se serijska verzija očekuje sledeće godine. Cene, naravno, nisu dostupne, ali sumnjamo da će XM biti jeftin – ne očekujte mnogo nižu cenu od 150.000 evra.

BMW Concept XM

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring