Auto magazin

Retro boje dostupne za sve Porsche modele

Retro boje dostupne za sve Porsche modele
30.11.2021.

1

Svojom novom,  Paint to Sample i Paint to Sample Plus opcijom, Porsche Exclusive manufaktura proširuje svoju specijalnu ponudu boja karoserije za sve modele.

Fokus je na dostupnosti klasičnih Porsche boja, koje su postale prepoznatljive tokom godina. Za posebno individualne zahteve, postoji i mogućnost kreiranja nijansi po posebnim specifikacijama.

Tokom proteklih godina, potražnja za posebnim bojama karoserije kod svih Porsche modela je naglo porasla. Svojom novom ponudom, Porsche Exclusive manufaktura je značajno povećala kapacitet u ovoj oblasti.

Novi mikser boja je pušten u rad u glavnoj fabrici u Zufenhauzenu, gde stručnjaci za boje mešaju nekoliko desetina sastojaka sa izuzetnom preciznošću kako bi postigli željenu nijansu. Svaka serija boje je podeljena na deo za farbanje karoserije i deo za farbanje dodatnih delova.

Površine koje se farbaju na vozilu uglavnom se sastoje od aluminijuma, plastike i karbon/fiberglas kompozita. Ova različitost materijala podrazumeva posebne metode nanošenja kao i različite temperature sušenja pa samim tim i za nijansu drugačiji sastav boja u zavisnosti od komponente.

Pločice za poređenje serija boje su ofarbane i služe kao referentni uzorci boje tokom završne kontrole vozila.

Porsche boje

Primeri uključuju: Maritime plavu, Rubystar crvenu i Mint zelenu. Ovi izbori boja iz devedesetih uživaju kultni status među ljubiteljima marke Porsche. U prošlosti su ove boje bile u ponudi za model 911 (tip 964). Kao deo proširene Porsche strategije individualizacije, ove legendarne nijanse sada slave povratak.

Asortiman je zaista raznolik i zavisi od serije modela kao i od lokacije proizvodnje. Za 911 i 718 serije modela postoji više od 100 dodatnih boja, koje su dostupne. Za Panameru, Macan i Cayenne postoji više od 50 različitih opcija, dok dodatnih 65 boja upotpunjuje asortiman za Taycan kupce.

 

Paint to Sample se može poručiti kao sastavni deo novih konfiguracija vozila u svim Porsche centrima. Ovo produžava rok isporuke za okvirno tri meseca u odnosu na modele sa standardnim bojama. Cene unutar serije modela variraju u zavisnosti od verzije. Na primer, Paint to Sample za većinu 911 i 718 modela košta 8,806 EUR; za 718 GT i 911 Turbo, Turbo S i GT modele, košta 9,877 EUR.

Ponuda bi trebalo da bude integrisana u Porsche konfigurator vozila početkom 2022. godine. Online opcije izbora i sortiranja, na primer po familiji boja kao i dodatne informacije o individualnim bojama će uslediti sukcesivno.

Porsche boje

Paint to Sample Plus: opsežna provera izvodljivosti

Za posebno individualne zahteve boja, Porsche Exclusive manufaktura ide i korak dalje: sa Paint to Sample Plus konceptom završni sloj boje se može birati gotovo potpuno slobodno. Ova opcija je dostupna za linije modela 911, 718 i Taycan.

Procedura je sledeća: klijent predaje uzorak željene boje u Porsche centru – sve je moguće zamisliti od boje lične tašne do boje laka za nokte. Ovaj uzorak se zatim šalje u Porsche AG. Tamo se vrši posebna provera izvodljivosti za svaki zahtev posebno, što može potrajati i nekoliko meseci u zavisnosti od kompleksnosti posla.

Porsche boje

U sledećem koraku, Porsche stručnjaci kreiraju formulu boje. Ovi eksperti razvijaju nijansu na osnovu dostupnih komponenti boje. Zatim se u više postupaka razvija senčenje tako da nijansa odgovara uzorku i pod različitim izvorima svetla, kao što je dnevno ili veštačko svetlo. Nakon ovoga, testira se izvodljivost boje u uslovima proizvodnje na karoseriji vozila i dodatnim delovima. Takođe je neophodno definisati i debljinu sloja, što omogućava stabilan proces, odsustvo grešaka i mogućnost ponovnog farbanja.  Pre nego što konkretno vozilo za klijenta uđe u proces farbanja, boja se nanosi na test karoseriju. Ukoliko se pokaže da se željena nijansa ne može realizovati u skladu sa uobičajenim standardima kvaliteta, Porsche će snositi troškove testiranja izvodljivosti. Primeri cena za Paint to Sample Plus: 17,612 EUR za većinu 911 i 718 modela i 19,754 EUR za 718 GT i 911 Turbo, Turbo S i GT modele.

Porsche boje

Porsche Exclusive manufaktura

Sportski automobil, neponovljiv kao i vaš otisak prsta, nepogrešiv kao i vaš lični stil života: u interakciji zanatske veštine i posvećenosti detaljima, Porsche Exclusive manufaktura kreira izuzetno personalizovana vozila za svoje klijente. Visoko kvalifikovano osoblje sa decenijama iskustva posvećuje punu pažnju svakom detalju i unapređuje ga ručnom izradom.

Ovi eksperti imaju na raspolaganju širok spektar vizuelnih i tehničkih opcija za posebnu primenu na spoljašnjosti i enterijeru vozila. Ispunjavaju se najviši standardi u pogledu materijala i završne obrade. Pored pojedinačnih personalizovanih automobila za klijente, Porsche Exclusive manufaktura takođe proizvodi i male limitirane serije kao i posebne edicije.

Porsche boje

Ovde se materijali vrhunskog kvaliteta kombinuju sa savremenim proizvodnim tehnologijama kako bi se stvorio opšti harmoničan koncept. Porsche centri pružaju savete o asortimanu i mogućnostima koje nudi Porsche Exclusive manufaktura tokom prvog kontakta zajedno sa online konfiguratorom vozila. Postoji okvirno 100 Exclusive Manufaktur partnera širom sveta, koji su dostupni klijentima sa ciljem da pomognu u ispunjavanju posebno individualnih želja.

U pitanju su posebno opremljeni i obučeni Porsche centri koji, u punoj meri mogu da daju savete o Exclusive Manufaktur asortimanu proizvoda. Pored ovoga , savetovanje za sve modele je dostupno i u srcu brenda u Štutgatu-Zufenhauzen, u saradnji sa odgovarajućim Porsche centrom i na osnovu broja porudžbine. Glavni proizvodni pogon je specijalizovan za personalizovane boje karoserije: Pogon 1 poseduje najveću kolekciju Porsche uzoraka boja i uzoraka vozila ofarbanih u boje po uzorku.

Porsche boje

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]