Auto magazin

TEST u Briselu: Toyota Yaris Cross

TEST u Briselu: Toyota Yaris Cross
30.11.2021.

1

Inspiracija za svaki pokret

Novi Tojotin krosover spaja tradicionalne vrednosti ovog brenda – kvalitet, praktičnost i upotrebljivost

Brisel, Belgija

Od našeg specijalnog izveštača,

Milan Derbogosijan

Toyota Yaris Cross

Novi Toyota Yaris Cross donosi na tržište združene osobine mnogih Toyota do sada –  iskustvo u proizvodnji malih automobila uz SUV dizajn i inženjerstvo, a sve upakovano u ekološko hibridno pakovanje po čemu je Toyota pionir u svetu.

Novi Tojotin adut u sve pretrpanijem B-SUV segmentu imali smo prilike da upoznamo na svetskoj prezentaciji održanoj u Briselu krajem avgusta.

Osim statične prezentacije, domaćini su se potrudili da akreditovanim novinarima na raspolaganje stave ogromnu flotu od preko 40 test vozila kako bi svako imao dovoljno vremena da se uveri u sve prednosti ovog modela.

Tojotin „jaris kros“ vizuelno izgleda značajno veće nego što mu to tehničke dimenzije pokazuju.

Toyota Yaris Cross

Masivni blatobrani značajno razmaknuti od točkova daju sliku ozbiljnijeg terenskog vozila, iako je klirens ovog automobila 17 cm, ali je i to rezultat koji ga izdvaja od konkurencije.

 

Vertikalno postavljena prednja maska i visoko pozicionirani farovi zaista vozilu daju SUV izgled, pa zato „jaris kros“ izgleda veći nego što jeste.

Da je reč o vozilu postavljenom na B-platformu zaključuje se tek pogledom sa boka na veličinu zadnjih vrata.

Toyota Yaris Cross

Inače, od prednjeg dela, preko masivnih blatobrana, duž celog boka donjim delom se prostire plastična oplata koja ima za svrhu da zaštiti karoseriju od udara na neravnom terenu.

 

Naravno, većina vlasnika ovog automobila će to više ceniti zbog toga što će im sačuvati karoseriju od visokih ivičnjaka u gradu i na parking mestima, nego što će dolaziti u situacije da udaraju u kamenje na nekom ofroud terenu.

 

Prednji bi-LED projektorski farovi (dostupni na višim nivoima opreme) lo izgledaju i odlično obavljaju svoj posao, dok nam se vertikalno postavljena dnevna LED svetla integrisana u prednji odbojnik nisu toliko dopala u dizajnerskom, pa ni u praktičnom smislu (ako govorimo o potencijalnim oštećenjima branika i popravkama).

Toyota Yaris Cross

I dok prednji farovi dizajnerski predstavljaju potpuni novitet u Tojotinoj gami, zadnji deo vozila i zadnji farovi značajno više ukazuju na pripadnost ovom japanskom brendu.

Ovde nije bilo previše mesta eksperimentisanju što nam se čini kao dobro rešenje. U poređenju sa standardnom verzijom „jarisa“, verzija Cross je čak 95 mm viša, 20 mm šira i 24 mm duža, uz identično međuosovinsko rastojanje od 2560 mm.

Toyota Yaris Cross

Pri polasku iz mesta Toyota Yaris Cross opremljen hibridnom tehnologijom je potpuno bešuman, što je rezultat pokretanja uz pomoć električnog motora.

 

Izlaskom na auto-put i angažovanjem veće snage u vožnji uključuje se benzinski motor koji takođe nije bučan, ali pri ubrzanjima ume da „režeći“ zvuk prenese u kabinu.

 

Nama se čini da je to ipak rezultat e-CVT menjača koji je više podešen za ekonomičnu nego za sportsku vožnju.

Toyota Yaris Cross

Na regionalnom putu, Yaris Cross je značajno tiši i odlično se snalazi u krstarećoj vožnji po krivinama, uz minimalno naginjanje karoserije pri oštrijem skretanju.

Iako pripada B-segmentu, veće međuosovinsko rastojanje doprinosi mekanijem prelasku preko poprečnih neravnina uz prihvatljiv prenos buke ka kabini.

 

Ovde moramo naglasiti da je vozilo bilo opremljeno prilično velikim točkovima od 18 inča, dok je kod verzija od 16 i 17 inča buka koja dopire od podloge svakako još niža.

Toyota Yaris Cross

Enterijer u kabini pokazuje pripadnost segmentu po pitanju upotrebe plastike i tvrđih materijala, koji ipak ne deluju ni malo jeftino.

Naprotiv, sedišta u kombinaciji kože i tkanine daju izuzetno elegantan izgled celom prostoru.

Centralna konzola kojom dominira veliki displej multimedijalnog uređaja sa JBL audio sistemom (opcija), postavljena je vertikalno u skladu sa SUV vizuelnim konceptom vozila.

Ovo je omogućilo nekoliko praktičnih ostava za sitnice postavljenih u više nivoa na centralnoj konzoli tako da će i vozač i suvozač imati dovoljno mesta za velike pametne telefone, a jedan od njih može uživati i u komforu bežičnog punjača.

Toyota Yaris Cross

 

Položaj sedenja je visok, a preglednost unapred veoma dobra. Sa druge strane, malo zadnje staklo i široki C-stubovi umanjuju preglednost unazad, ali tu su široki retrovizori i kamera za vožnju unazad koji omogućavaju lako i bezbedno manevrisanje pri kretanju unazad.

Sedišta su udobna i dovoljno dugačka, a uz opciju podešavanja u svim pravcima i podesiv stub upravljača po visini i dubini, svaki vozač će lako pronaći idealnu poziciju za volanom.

Zadnja sedišta su nešto kraća, i očekivano u ovom segmentu, nude nešto manje prostora za noge; zato je prostor za ramena i glave putnika osetno veći u poređenju sa standardnim „jarisom“, što je rezultat drugačijeg oblika karoserije.

Toyota Yaris Cross

Nova litijum-jonska baterija kod hibridne verzije prikuplja duplo više snage prilikom regenerativnog kočenja i nudi 50 odsto više snage prilikom ubrzavanja u odnosu na nikl-metal hibridnu bateriju kod prethodne generacije „jarisa“.

 

Osim što je efikasnija, nova baterija je i 27 kilograma lakša doprinoseći efikasnosti u vožnji i dužem korišćenju čistog električnog pogona u urbanim sredinama sa nultom emisijom i nultom potrošnjom.

Multimedijalni uređaj je kompatibilan sa Android Auto i Apple CarPlay platformama za mobilne telefone, pa i ako ne kupite model sa fabričkom navigacijom, uvek ćete imati opciju povezivanja sa mobilnim telefonom i korišćenjem njegovih mapa.

Toyota Yaris Cross

U ponudi je deset boja karoserije kao i dodatne opcije dvobojne karoserije sa crnim, belim ili zlatnožutim krovom koje su rezervisane za više nivoe opreme.

 

Svaki novi model sa sobom donosi i nove (veće) cene, pa to neće biti izuzetak ni kod „jaris kros“ modela. Sa startnom cenom od 17.490 evra, on je oko 3,000 evra skuplji od standardnog „jarisa“.

Međutim, imajući u vidu tendencije na svim svetskim tržištima koje idu ka laganom ali sigurnom gašenju tradicionalnog B-segmenta kakav smo ga do sada poznavali i usmeravanju ka krosover odnosno „izdignutom“ B-segmentu, ne sumnjamo da će i „jaris kros“ uprkos ceni postići dobar prodajni rezultat, naročito ako se uzme u obzir velika lojalnost postojećih vlasnika Tojotinih automobila najpoznatijem japanskom proizvođaču.

Prve isporuke u Srbiji su uveliko počele!

Toyota Yaris Cross

Šampion praktičnosti

Prtljažni prostor predstavlja pravo remek delo praktičnosti i upotrebljivosti. Osnovna zapremina mu je 397 litara, ali zahvaljujući nezavisnom preklapanju zadnje klupe u odnosu 40:20:40, duplom podu prtljažnika, pa čak i nezavisnom podešavanju leve i desne strane duplog dna, maksimalna zapremina od 1.097 litara je veoma upotrebljiva i prilagodljiva prenosu različite vrste i dimenzije prtljaga. „Jaris kros“ će po tome zaista biti lider praktičnosti u svom segmentu.

Toyota Yaris Cross

Multimedija i navigacija

Vozilo koje smo mi koristili bilo je opremljeno odličnim JBL premijum audio uređajem i navigacijom koja je pokazala i izvesne manjkavosti.

Naime, iako su kvalitet i rezolucija displeja i brzina rada softvera značajno unapređeni, 2D grafički prikaz na raskrsnicama ponekad može da bude nedovoljno precizan što nas je u nekoliko navrata omelo u vožnji tako da smo shvatili da smo promašili skretanje tek kada smo ga prošli.

Ovo se u principu vrlo lako rešava kada bi softver prilaskom raskrsnici na kojoj je potrebno skrenuti zumirao celu mapu i detaljnije pokazao planirani pravac kretanja, ali mi to podešavanje nismo odmah našli u setovanju. Inače, sama mapa je dosta detaljna, sa prikazom nailaska na semaforizovane raskrsnice, ukazivanje na fiksne radare i kamere za merenje brzine i slične praktične informacije u vožnji.

Toyota Yaris Cross

Inteligentni pogon na svim točkovima

Toyota Yaris Cross je opremljen i novim inteligentnim sistemom (AWD-i) kretanja na sva četiri točka. Reč je zapravo o nekonvencionalnom sistemu koji nema klasične mehaničke elemente pogona na svim točkovima, već ima dodatni elektromotor pozadi koji po potrebi upravlja zadnji parom točkova u zavisnosti od uslova puta i inputa koje dobija od vozača.

Vozila opremljena AWD-i sistemom imaju i tri moda vožnje: normalni, teren i sneg. U zavisnosti od moda vožnje sistem precizno raspoređuje snagu između prednjih i zadnjih točkova u odnosu 100:0 ili 40:60.

Takođe, zadnji elektro motor će u slučaju nedostatka prianjanja na jednom zadnjem točku, snagu preusmeriti na suprotni zadnji točak koji ima bolje prianjanje. Na taj način dobija se vrlo praktičan AWD sistem koji ne zauzima puno mesta i ne povećava ukupnu masu vozila poput konvencionalnih sistema pogona na svim točkovima.

Toyota Yaris Cross

Bezbednosni sistemi

Novi Yaris Cross je krcat bezbednosnim sistemima kao što su sistem detekcije sudara i autonomnog kočenja (PCE), adaptivni tempomat, sistem za upozorenje na napuštanje vozne trake (LDA) i sistem za održavanje u voznoj traci (LTA), sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova (RSA), sistem za kontrolu stabilnosti prilikom skretanja (ACA), sistem za izbegavanje sekundarnog sudara (SCB)…

Tu su i podrške upravljanju i kočenju, sistem za kontrolu stabilnosti (S-VSC), sistem za kontrolu trakcije (TRC), kao i sistem za kontrolu obrtnog momenta (kod verzija sa pogonom na svim točkovima). Elektronska parkirna kočnica deo je standardne opreme.

Toyota Yaris Cross

Toyota Yaris Cross

Model              1,5 Hybrid       1,5 Hybrid       1,5 benzin       1,5 benzin

Pogon             prednji             AWD-i             prednji             prednji

Menjač            e-CVT e-CVT CVT    6 M/T

Zapremina (ccm)       1490    1490    1490    1490

Snaga (kW/KS)          68/92+59/80   68/92+59/80   92/125             92/125

Maks. o. mom. (Nm)  120+141         120+141         153      153

Dimen. D/Š/V (mm)   4180/1765/1595

Međuos. rast. (mm)   2560

Klirens (mm)  170

Prtljažnik (l)    397/1097         320/1038         397/1097         397/1097

Neto masa (kg)          1170    1260    1130    1110

Maks. brzina (km/h)   170      170      180      180

Ubrz. 0-100 km/h (s)  11,2     11,8     11,7     10,9

Pros. potr. (l/100 km) 4,4       4,7       6,0       5,7

Zapremina rezervoara (l)       36        36        42        42

Emisija CO2 WLTP (g/km)    100-114          106-116           135-144          130-140

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Odličan auto, odličan. Za te pare teško da se u toj klasi može naći bolji. [...]

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]