BMW F 800 GT

Prva asocijacija na putne motore je velika teška mašina koja krstari nekim drumom. BMW je ovog puta ponudio nešto malo drugačije

BMW motocikli sa oznakom “GT” (grand turizmo) su odavno priznati kao veoma dobri motori za duge destinacije. Obično su to teškaši sa mnogo više od hiljadu “kubika”, međutim ove godine iz bavarske nam stiže putni motor srednje klase – “F 800 GT”.

IMG_5238

Novitet je naslednik popularnog modela “F 800 ST” koji se prvi put na tržištu pojavio ne tako davne 2006, kada je i rođena kompletna “F” porodica motora.  Njegova oznaka “ST” podrazumevala je sport turing motocikl, koji je sada zamenjn punokrvnom putnom mašinom.

Pod oklopom je redni, vodeno hlađeni dvocilindraš,od 798 ccm, koji je snažniji od predhodnika i ima 90 KS. Snaga se na zadnji točak prenosi pomoću nazubljenog kaiša.

IMG_5271

Dizajnom vas “F 800 GT” neće fascinirati na prvi pogled, pogotovo ako vam pod ruku, kao nama, dopadne crni motor. Crnilo oklopa razbija samo nekoliko niklovanih elemenata poput auspuha, zadnje viljuške i čepa rezervoara.  Da bi ste uočili njegove linije morate malo bolje da se zagledate, ali ova crna varijanta izgleda nekako najrobusnije. Dostupne boje su još narandžasta i bela, koje motor čine nešto elegantnijim.

IMG_5284

Najzad se nađosmo u sedištu. Petak, a na beogradskim ulicama, najblaže rečeno – haos. Kada vam na test, kao nama, stigne motor koji nije prešao ni sto kilometara ne možete baš da divljate, jer ni jednom motociklu to ne prija. Zato smo krenuli lagano između kolona automobila koje skoro da su stajale. Naši sugrađani za volanom četvorotočkaša, nažalost, nisu baš najedukovaniji kad je suzivot sa motociklima u pitanju, tako da su nas nekoliko puta doveli u situaciju koje je iziskivala iznenadne promene pravca. Iako pri maloj brzini, od nekih tridesetak na sat, “F 800 GT” sa svojih 213 kilograma nas je veoma prijatno iznenadio, kada smo mu zadali da naglo promeni pravac iz desnog u levo. Podpomognut sistemima za kontrolu stabilnosti i elektronskim podešavanjem ogibljenja motor je to učinio tako lako da nas je poprilično iznenadio. Ova dva sistema su na spisku dodatne opreme, dok je ABS standard, koji nam je vožnju kroz gužvu daleko olakšao.

IMG_5268

Uzan, ne prvisok, izuzetno upravljiv, gradsku gužvu učinio je zabavnom.

A onda smo se otisnuli malo van gradske vreve. Na auto putu, jednostavno nismo imali srca da potpuno novim motoru ručicu gasa odvrnemo do kraja, ali smo po njegovom ponašanju jasno zaključili da, razrađen, bez po muke dostiže maksimalnu deklarisanu brzinu koja iznosi preko 200 km na sat. Međutim, najveće zadovoljsvo nam je pružio po srpskim magistralnim putevima. Znamo da su oni daleko od savršenih, međutim rupe nam nisu predstavljale nikakav problem amortizeru su savršeno odradili svoj posao. U krivinama, “F 800 GT” ponaša se upravo onako kako poželite, a nova zadnja viljuška sjajno je odradila svoj posao u poboljšanju stabilnosti. U krivinama se lako obara, gas prima trenutno na svim obrtajima i koči veoma dobro. Položaj vozača je veoma dobar, i svako se može udobno smestiti u sedište bez obzira na visinu, pogotovo ako naglasimo da je sedište posesivo po visini. To znači da duža putovanja, a to je prvenstveno namena ovog motora, neće predstavljati nikakav „fizički rad“.  I sedište suvozača je takođe udobno i široko. Položaj držača za noge suvozača je dobro postavljen kao i držači za ruke. Naravno, predložićemo vam da iza suvozača smestite kofer, koji ne samo da će omogućiti odlaganje kacige ili nekog prljaga, već će i vašem saputniku vožnju učiniti veoma prijatnom.

IMG_5266

BMW nije pogrešio kad je „ST“ zamenio „grand turizmom“. Motor je vrlo prijateljski nastrojen prema svom vozaču i veoma poslušan. Dobro se ponaša i na auto putu i po krivinama i lošim kolovozima, i ne pravi veliku razliku između mokrog i suvog puta. Za 10.950 evra, koliko košta osnovna verzija kupićete sebi odličnog saputnika.

Nela Tasić

IMG_5210

Odličan i za početnike

Lagan i neverovatno upravljiv “F800 GT” je odličan motocikl i za početnike pogotovo što ima nekoliko mogućnosti koje bi onima koji tek postaju “bajkeri” značajno olakšalo prve kilometre. Među opcionalima je mogućnost podešavanja sedišta od niskog 765 mm do 820 cmm, što će svakako olakšati nalaženje najadekvatnijeg položaja za uptavljačem. Takođe tu je i mogućnost redukcije snage na 35 kW odnosno 48 konjskih snaga koja početniku neće dati mogućnost da zađe u neke velike brzine sa kojima ne bi mogao da vlada.

IMG_5226

BMW F 800 GT

Tehnički podaci

Motor: redni dvocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 798 ccm, 66 kW/90 KS pri 8000 o/min, maksimalni obrtni moment 86Nm pri 5800 o/min, menjač: šestostepeni manuelni

Dimenzije: 2156/902/1258 mm, visina sedišta od 800 mm, masa 213 kg, pneumatici 120/70 R17 napred 180/55 R17 nazad

Kočnice: dvostruki disk plivajući 320 mm sa četvoroklipnim čeljustima napred, disk 265 mm sa jednoklipnim plivajućim čeljustima nazad

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring