BMW već kombinuje nivoe 2 i 3 autonomne vožnje

BMW tvrdi da je prvi proizvođač automobila na svetu koji je dobio odobrenje za kombinaciju sistema za asistenciju vožnje nivoa 2 (BMW Highway Assistant) i sistema nivoa 3 u obliku BMW Personal Pilot L3 u istom vozilu. Nova BMW Serija 7 postavlja prekretnicu u oblasti automatizovane vožnje nudeći jedinstvenu priliku da se u istom automobilu uživa u prednostima oba sistema.

BMW Highway Assistant (nivo 2): veći komfor na dugim putovanjima

Ovaj napredni sistem nivoa 2 značajno poboljšava udobnost tokom dugih putovanja, posebno zahvaljujući mogućnosti da radi pri brzinama do 130 km/h. BMW Highway Assistant je dodatna funkcija sistema za kontrolu upravljanja i održavanja trake koja se može koristiti na autoputevima sa strukturalno odvojenim trakama. Na takvim deonicama vozač može duže vreme da skine ruke sa volana i udobno ih pozicionira, pod uslovom da i dalje pažljivo prati šta se dešava na putu i da u svakom trenutku može ponovo preuzeti upravljanje.

Tokom vožnje u delimično automatizovanom režimu, BMW Serija 7 može da vrši promene trake bez potrebe da vozač ponovo preuzme upravljač. To je omogućeno pomoću Active Lane Change Assistant, koji vrši potrebne upravljačke pokrete za preticanje i prilagođava brzinu vozila prema potrebi čim to situacija u saobraćaju dozvoli. Takođe, vozač može započeti promenu trake predloženu ovim sistemom jednostavno pogledom u spoljni retrovizor kako bi je potvrdio.

BMW Personal Pilot (nivo 3): omogućava obavljanje drugih aktivnosti u saobraćajnim gužvama

BMW Personal Pilot L3 funkcija u Seriji 7 omogućava vozačima da u potpunosti prepuste vožnju svom vozilu u određenim uslovima pri brzinama do 60 km/h i skrenu pogled sa puta. Visoko automatizovani sistemi sposobni su da potpuno preuzmu vožnju u specifičnim situacijama, na primer u saobraćajnim gužvama na autoputu. To čak omogućava vozačima da obavljaju druge aktivnosti u vozilu, poput telefoniranja, čitanja, slanja poruka, rada ili gledanja video zapisa. Međutim, vozač uvek mora biti spreman da preuzme kontrolu u roku od nekoliko sekundi po zahtevu vozila, na primer kada su u toku radovi na putu.

Kombinacija svih ovih sistema za asistenciju vožnje u jednom vozilu predstavlja značajan napredak i nudi sveobuhvatan set funkcionalnosti za udobniju i opušteniju vožnju kako na dugim tako i na kratkim putovanjima.

BMW Highway Assistant i Driving Assistant Professional su deo opcionalnog BMW Personal Pilot L3, koji je dostupan isključivo u Nemačkoj po ceni od 6.000 evra. Vozači vozila opremljenih opcionalnim BMW Personal Pilot L3, koja su već isporučena, moći će besplatno da dodaju BMW Highway Assistant u svoj set funkcija od avgusta 2024.

BMW Autonomna vožnja 3. nivoa

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring