MOTO TEST: Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Rođen u pustinji

Čuvena Hondina Afrika konstruisana je za reli takmičenje „Pariz – Dakar“, davne 1986. godine. Sada, skoro četiri decenije kasnije, i dalje zadržava osobine prvog modela

Verovali ili ne, Honda Afrika Twin ima već 38 godina. Napravljena kao takmičarski motor za reli „Pariz –Dakar“, tada je imala 650 ccm i 56 KS, a prvi put je nastupila 1986. godine. Koliko je to bio dobar motocikl govori činjenica da u svom prvom takmičenju, osvojila i prvo i drugo mesto. Kao serijski motor počela ke da se prodaje 1988, sa motorom od 750 ccm, i u toj verziji se proizvodila do 2000. godine. Zanimljivo je da se ova generacija prodavala širom sveta osim u SAD.

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Sledila je pauza od pet godina, a naredna generacija predstavljena je 2015, sa motorom od 1000 ccm, i tada je počela da se prodaje u Americi. Sadašnja verzija sa motorom od 1100 ccm proizvodi se od 2020. Upravo ova poslednja generacija ponuđena je i u verziji sa automatskim DCT menjačem, pa od tada do danas čini čak 47 odsto ukupne prodaje ovog legendarnog modela.

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Baš te 2020. imali smo priliku da testiramo novu „afriku“ a sada, dve godine kasnije, stigla nam je na test verzija sa automatskim menjačem. Iskreno, motor smo preuzeli sa izvesnom dozom skepse i predrasudama srednjovečnog bajkera koji ima stav da je automatski menjač za skutere, i tačka. Kako jedan motocikl, uz to još i avanturista sa of-roud mogućnostima, može da valja sa automatskim menjačem? Predrasude su brzo razvejane, a odgovor na ovo pitanje glasi – može itekako!

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Ali, pre nego što krenemo u detalje, samo da navedemo par brojki. Motor je ostao nepromenjen; paralelni dvocilindraš sa četiri ventila po cilindru, zapremine 1084 ccm, 102 KS pri 7.500 o/min i 105 Nm pri 6.250 obrtaja u minutu. Od izmena u odnosu na prethodnu generaciju, vidljive su nove kombinacije boja i grafike, veća i kvalitetnija instrument tabla koja je sada blago nagnuta i ima veći štitnik, uz manji, ali nešto širi vizir koji se može podesiti u pet položaja… Od opreme, test model je imao skoro sve. Jedino što je nedostajalo je električno ogibljenje koje potpisuje japanski proizvođač Showa, a koji je od prošle godine deo korporacije Hitachi Automotive Systems. Doplata za njega je 2.000 evra.

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Kada konačno startujete motor razlika je slična kao kada iz standardnog automobila sedate u onaj sa automatskim menjačem. Potrebno je da se prilagodite i naviknete na nešto drugačije komande koliko god da često vozite skuter. Kada date kontakt ključem, prvo otkočite ručnu kočnicu, tako što pritisnete ručicu na levoj strani ka sebi, a onda prebacite iz neutrala u „drajv“.

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Ručica kočnice je tamo gde vam je na standardnom motociklu kvačilo, pa predlažemo da u početku budete pažljivi. Proces je obrnut kada se parkirate, što znači neutral, pa kočnica. Ovog puta ručicu kočnice pritisnete, a zatim je odgurnute od sebe. Ukoliko bas želite da menjate brzine, i to možete na sličan način kao kod automobila. Na levoj strani, odmah iza ručice smeštena je mala poluga kojom menjate brzine kažiprstom tako što pritiskate ručicu ka sebi idete u više brzine, a kada je palcem pomerate od sebe idete u niže stepene prenose. Svakako će vam biti potrebno neko vreme da se naviknete.

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Skepticizam autora ovog teksta počeo je da se topi već sa prvim pređenim kilometrima. U stvari je sjajna stvar kada imate motocikl koji se u gradu ponaša kao skuter. Kratke relacije od semafora do semafora, gde najčešće promenite tri, četiri brzine, sada jednostavno prevalite samo dodavanjem i smanjivanjem gasa. Na otvorenom putu i auto-putu situacija je slična. Motor nije izgubio ni jednu od svojih performansi koje smo hvalili pre dve godine (kada smo testirali standardnu verziju), a vožnja je olakšana time što nemate konstantno bavljenje kvačilom i menjačem. Ista situacija je i kada siđete sa asfalta. Automatski menjač i podešavanje vožnje je toliko dobro osmišljeno da motor ni u jednom trenutku ne gubi čar niti umanjuje zadovoljstvo u vožnji.

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Pored standardnih modova vožnje – „tour“, „urban“, „gravel“ odnosno podešavanje za šljunkovitu podlogu, gradske uslove i „of-roud“, motor ima i dva korisnička podešavanja kojima ga u potpunosti možete prilagoditi svojim potrebama. I to nije sve. Tu je i „sport“ mod koji se može podesiti u tri nivoa snage.

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Naravno, probali smo i da sami menjamo brzine. Polugica kojom se to radi smeštena je sa leve strane odmah iza ručice. Na desnoj strani instrument table pojaviće vam se indikator u kojoj ste brzini. Što se samih promena brzine tiče, sve funkcioniše vrlo glatko i precizno.
Prosečna potrošnja tokom višednevnog testa iznosila je 6,4 litra na sto pređenih kilometara, što je nešto više u odnosu na prosek kod standardne verzije, iako opet prilično nisko u odnosu na zapreminu, snagu i masu motora. Takođe treba napomenuti da smo dobar deo testa vozili u sport modu, a bilo je i laganog of-rouda s obzirom da smo na motociklu imali gume za asfalt. Tu je takođe važno napomenuti da u ovom modu možete isključiti ABS; pored svega, vozačevo sedište je odlično podešno i lako možete ustati i dodatno uživati.

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Kada sumiramo utiske, trebalo bi reći da je „honda afrika twin“ oduvek bila više nego dobar motocikl, a svoj kvalitet potvrdila je i aktuelnim modelom. Automatski menjač, pored sve naše sumnje, ni na jedan način nije uticao na kvalitet i uživanje u vožnji. Štaviše, naš utisak je da je samo olakšao vožnju i ovaj motor učinio dostupnijim početnicima i damama. Za one iskusne, tu su „of-roud“ i „sport“ mod gde mogu pokazati svoju veštinu.

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Verzija sa DCT sistemom, odnosno dvostrukim kvačilom i automatskim menjačem nije bitno skuplja od osnovne verzije koja košta 14.590 evra. „Honda afrika tvin DCT ES“ sa automatskim menjačem i svom opremom, koja je bila na našem testu, košta 17.390 evra. Da 2.800 evra ne znače kupcima mnogo govori i činjenica da je 51 odsto prodaje „afrike“ u 2021. godini bila upravo automatik verzija. Kako se nama čini, ova brojka bi u narednim godinama mogla da bude i veća.

Nela Tasić

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Motor Dvocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, zapremina 1084 ccm
Snaga 75 kW/102 KS pri 7.500 o/min
Maksimalni obrtni moment 105 Nm pri 6.250 o/min
Menjač Automatski šestostepeni
Međuosovinsko rastojanje 1520 mm
Dimenzije 2330x960x1395 mm
Visina sedišta 850/870 mm
Suva masa 240 kg
Zapremina rezervoara 18,8 l
Pneumatici 90/90 R21 napred, 150/70 R18 nazad
Kočnice Dvostruki plivajući disk 310 mm sa radijalnim četvoroklipnim čeljustima napred, hidraulični disk 256 mm sa jednoklopnim čeljustima nazad, ABS

 

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Zadnje sedište

Dok je vozačevo sedište ergonomski savršeno, sa suvozačevim to i nije slučaj. Širina sedišta je dobra, ali suvozač sedi pod određenim nagibom tako da konstantno imate utisak da klizite napred. Čak i kada se udobno zavalite i naslonite na naslon kofera, položaj budi blagu neprijatnost.

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports ES DCT

Poznat izgled za sledeću sezonu

Već je najavljeno da se Afrika Twin neće nitno promeniti ni u sledećoj sezoni. Tačnije, naredne godine sve verzije stižu samo sa novim bojama i grafikama.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring