Auto magazin

Bosch i Daimler demonstriraju autonomno parkiranje

Bosch i Daimler demonstriraju autonomno parkiranje
27.07.2017.

Uz pomoć komandi na pametnom telefonu, vozači sada mogu autonomno da parkiraju automobile na unapred određena mesta bez potrebe da kontrolišu kretanje vozila.

Usluga autonomnog parkiranja je veoma bitna prekretnica na putu ka autonomnoj vožnji. Pilot rešenje u garaži muzeja Mercedes-Benz je prvo na svetu rešenje zasnovano na infrastrukturi za potpuno autonomno parkiranje u realnim uslovima, sa i bez vozača za upravljačem.

Početkom 2018. godine, posetioci muzeja će moći da dožive prednosti ove usluge u garaži muzeja, i uštedeti vreme koje bi potrošili na traženje parking mesta.

„Autonomna vožnja će biti deo naše svakodnevice brže nego što možemo zamisliti. Autonomno parkiranje u garaži muzeja demonstrira kako je ova tehnologija zapravo napredna“, izjavio je dr Mihael Hafner, šef odeljenja autonomne vožnje i aktivnog razvoja bezbednosti kompanije Mercedes-Benz Automobili.

„Upotreba pametne infrastrukture garaže i njena umreženost sa vozilima dozvoljava nam da autonomno parkiranje pretvorimo u realnost mnogo ranije nego što smo očekivali“, rekao je Gerhard Stejge, predsednik Chassis Systems Control divizije kompanije Bosch.

auto magazin srbija bosch mercedes autonomno parkiranje

Kao magijom: autonomna vožnja do parking mesta i nazad

Koristeći pametan telefon, svako može rezervisati automobil uz pomoć aplikacije. Putovanje počinje kada se vozilo samostalno doveze do dela za preuzimanje.

Vraćanje automobila je podjednako jednostavno: klijent ostavlja vozilo na za to predviđeno mesto u garaži i vraća ga upotrebom aplikacije na pametnom telefonu.

U trenutku kada pametni sistem garaže identifikuje vozilo, automobil se pokreće i vozi se do unapred određenog mesta.

Ovaj način autonomnog parkiranja je omogućen komunikacijom između pametne infrastrukture garaže obezbeđene od strane kompanije Bosch i automobilske tehnologije kompanije Mercedes-Benz.

Senzori instalirani u garaži nadgledaju kretanje vozila i njegovo okruženje dok ga usmeravaju. Tehnologija unutar automobila bezbedno pretvara komande infrastrukture garaže u manevrisanje i, ukoliko je potrebno, zaustavlja vozilo u pravo vreme.

Senzori infrastrukture garaže i komunikacione tehnologije dolaze iz kompanije Bosch. Daimler obezbeđuje privatnu garažu muzeja i pilot vozila.

Zajedno sa kompanijom Bosch, napraviće interfejs između infrastrukture i vozila i napraviti potrebne modifikacije na tehnologiji senzora i softveru vozila.

auto magazin srbija bosch mercedes autonomno parkiranje

Prvo svetsko radno odobrenje autonomnog parkiranja

Premijera će biti praćena intenzivnim testiranjima i probnim periodom. Od početka, projekat je nadgledan od strane lokalih agencija – regionalnog administrativnog autoriteta grada Štutgarta i ministarstva saobraćaja regije Baden-Virtemberg – kao i stručnjaka iz kopmanije TÜV Reinland, sa ciljem procene bezbednosti rada automobilske tehnologije i infrastrukture garaže.

Zakonodavni organi moraju izdati konačno odobrenje pre nego što autonomno parkiranje bude ponuđeno kupcima i javnost bude mogla da koristi uslugu autonomnog parkiranja u garaži muzeja Mercedes-Benz prvi put u svetu, početkom 2018. godine.

Na ovaj način kompanije Bosch i Mercedes-Benz će steći uvid u to kako se korisnici snalaze sa autonomnim parkiranjem.

Postojeće garaže mogu biti prilagođene infrastrukturnoj tehnologiji. Za operatere parking garaža, autonomno parkiranje će značiti efektivniju upotrebu parking prostora: na istom prostoru se može parkirati 20 posto više vozila.

auto magazin srbija bosch mercedes autonomno parkiranje

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Dobro, ali mnogo malo [...]

Preuzmite Auto magazin za android