Registarske tablice više nemaju slova “Č”, “Ć”, “Š”, “Ž”, “Đ”, “W” i “Y”!

Od pre neki dan, na novim registarskim tablicama nema više slova koja su nervirala građane. Osim standardnih slova bez kvačice, ostaje još i slovo "X"

Ovih dana, tačnije 21. jula 2017., dopunjen je Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije broj 71.

Među ostalim izmenama, najveća se odnosi na ukidanje slova koja su izazivala dosta polemike u javnosti. Najveća izmena Pravilnika glasi:

Registarska oznaka vozila sastoji se od kombinacije arapskih cifara od “0” do “9” i slova na dve pozicije.

Slova registarskog broja su sva slova latiničnog pisma srpskog jezika, osim slova „Č”, „Ć”, „Š”, „Ž” и „Đ” и латинично слово „X”.

Auto magazin Srbija nove tablice

Drugim rečima, biće izostavljena još slova „W” i „Y”, dok će „X”, po svoj prilici, biti zadržano zbog registarskih oznaka za taksiste „TX”.

Podsećamo, nedavno je produžen rok važnosti tablica na devet godina, koji je prvobino predviđen da bude sedam godina.

U dopuni Pravilnika takođe se navodi da registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži pomenuta slova latiničnog pisma koja se izbacuju, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kom su izdate.

S obzirom da pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana njegovog objavljivanja u Službenom glasniku republike Srbije, znači da će sve registarske tablice izdate posle 29. jula 2017. biti bez izbačenih slova „Č”, „Ć”, „Š”, „Ž”, „Đ”, „W” i „Y”.

Auto magazin Srbija nove tablice

3 KOMENTARA

    • Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži pomenuta slova latiničnog pisma koja se izbacuju, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kom su izdate. Znači, tablice vam važe devet godina od dana izdavanja, s obzirom da je generalno rok za zamenu produžen sa sedam na devet godina.

  1. Vrlo je zanimljivo da odeš u naš rent a car, iznajmiš auto i odeš negde preko gde u njihovom pismu nema ovih naših “kuka i kvaka”. Već vidim nekog ubogog policajca kako gleda i ništa mu nije jasno.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring