Auto magazin

Cadillac CT-6 na dodeli Oskara

Cadillac CT-6 na dodeli Oskara
01.02.2016.

auto magazin srbija detroit 2016 zoran kljajic

Pre neki dan je zvanično potvrđeno da će, na dodeli Oskara sledećeg meseca, Cadillac (u ulozi medijskog sponzora) premijerno predstaviti televizijski reklamni spot za svoj, do sada najambiciozniji projekat, model “CT-6” koga smo već predstavili na ovogodišnjem auto salonu u Detroitu.

Najluksuzniji “Cadillac” ulazi u direktnu trku sa modelima evropskih proizvođača koji već duže vreme “vladaju” Holivudom.

U borbu sa “BMW serijom 7”, “Mercedesom klase S” i “Audijem A8”, General Motors ulazi sa automobilom kojem se na prvi pogled nema puno šta zameriti.

Izuzmemo li činjenicu da je “lepota” i dizajn individualna kategorija, neosporna prednost u odnosu na konkurenciju leži u nekoliko činjenica.

Pre svega, “CT-6” je “lakši” od “S klase” za celih 450 kg. Cela konstrukcija “leži” na šasiji “Omega”. Lakša je, fleksibilnija i savremenija od većine konkurentnih vozila u luksuznoj klasi.

“CT 6” je ne samo lakši od “S klase”, nego je lakši i od “manjeg brata” “Kadilaka CTS”, pa čak i od “BMW serije 5”.

auto magazin srbija cadillac ct-6 detroit 2016

Specijalne legure u kombinaciji sa aluminijumom, uz poseban dizajn, čine da šasija novog “Cadillac-a” sadrži 20 odsto manje delova nego njegovi prethodnici.

Sve ovo “Cadillac-u” omogućava ugradnju manjih i efikasnijih pogonskih jedinica, i naravno ekonomičniju potrošnju. Za sada je sigurno da će vozilo pokretati dva motora.

Osnovnu ponudu čini četvorocilindrični turbo motor snage 265 KS, dok drugi omogućava potpuno novi 3.0 litra “twin turbo” V6 sposoban da proizvede 404 KS. Takođe “plug in-hybrid” verzija je najavljena krajem 2016.

“CT-6” će biti značajno “laksi” i po pitanju osnovne cene. Čak 35.000 dolara jeftiniji od Mercedesa S klase. Startna pozicija pocetkom marta, kada CT-6 krece u zvanicnu prodaju, iznosice $53,495 americkih dolara.

auto magazin srbija cadillac ct-6 detroit 2016

New York kao novo sedište

U kuloarima se ovih dana pojavljuju i glasine da će General Motors najverovatnije izmestiti sedište Cadillac-a iz Detroita u New York.

Osnovna ideja leži u nameri da se suprostave nemačkim luksuznim bendovima na “njihovom terenu”, na istočnoj i zapadnoj obali, tržištu koje čini 40 odsto prodaje luksuznih evropskih marki automobila.

Analiticari upozoravaju da je Cadillac u ovom trenutku na pravom putu da ponovo uspostavi ravnotežu u segmetu prodaje lukuznih automobila na američkom kontinentu, ali takođe i naglašavaju da će taj proces potrajati još 10-tak godina.

auto magazin srbija cadillac ct-6 detroit 2016

Uvreženo je mišljenje da su predrasude i narav potencijalnog kupca novog automobila veoma često nešto što je jako teško promeniti. Ali nije nemoguće. Dokazali su to u prošlosti japanski proizvođači.

U poslednje vreme pokazuje to i korejski Hyundai uvodeći potpuno novi luksuzan brend “Genesis” u igru. Stiče se utisak da je i Cadillac na dobrom putu. Na kraju krajeva, uložili su preko 12 milijardi dolara u ofanzivan projekat kojim obećavaju osam potpuno novih modela do 2020 godine.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android