Chevrolet Aveo 1,3D LT+

Trenutno jedna od najatraktivnijih ponuda na našem tržištu je "ševrolet aveo" koji se sa vrlo dobrom opremom i "eko" verzijom 1,3 dizel motora od 95 KS prodaje po ceni benzinca. Ukupna ušteda je 3.681 evra

Kada je 1900. godine emigrirao u Kanadu, dvadesedvogodišnji švajcarac Luj Ševrole (Louis Chevrolet) nije ni sanjao da će biti neposredan učesnik u stvaranju automobilske istorije.

Od auto-mehaničara, preko vozača na trkama za kompanije Fijat i Bjuik, pa sve do konstruktora motora i osnivanja sopstvene kompanije i to bez formalnog obrazovanja.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013
Aveo ima novu mehaničku platformu koju nisu nasledili i drugi modeli GM familije zbog njene previsoke cene

Auto koji vam predstavljamo, bar kada su u pitanju evropski modeli Ševrolea, je prvi za koji možemo da kažemo da u potpunosti odgovara švajcarskoj solidnosti.

Kvalitetno, odmereno, pedantno i lepo dizajnirano, ali ne previše razmetljivo. Inače, da ne bude zabune, “aveo” sa Daevuom i Južnom Korejom ima veze koliko i “fijat 500L” sa Zastavom i Srbijom.

Dizajn je zaista specifičan i za ove dve godine koliko se prodaje, atraktivnost mu se nije smanjila. Auto izgleda vrlo muški za razliku od mnogih konkurenata iz B segmenta, a do sada se niko nije setio da iskopira stil svetlosnih grupa koji je zapravo omaž nekadašnjim evropskim modelima za američko tržište.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013
Aveo sa Daevuom i Južnom Korejom ima veze koliko i fijat 500L sa Zastavom i Srbijom

U Evropi su imali svetla sa velikim staklenim površinama a za Ameriku su dodavani drugačiji, često udvojeni okrugli farovi koju su odgovarali specifičnim standardima.

Privlačan dizajnerski stil je prenesen i na unutrašnjost i to vrlo odmereno, bez kič detalja. Lepota i praktičnost su dominantni na prvi pogled a na drugi neke može da razočara primena tvrde plastike. Ona je svuda, ali je završna obrada kvalitetna sa zanimljivim teksturama tako je i prašina neprimetna.

Ipak, moglo je da se nađe bar malo tkanine ili skaja u tapacirunzima vrata koji su ispod proseka ukupnog utiska. Iako je ergonomija radnog mesta vozača generalno za pohvalu, tasteri podizača prozora su postavljeni previše unapred, prednji nisu baš pri ruci, nemaju osvetljenje i ni jedan od njih nema automatsku funkciju. Ujedno, ovo je i jedina veća mana “ševrolet avea”.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013
Kvalitetno, odmereno, pedantno i lepo dizajnirano, ali ne previše razmetljivo

Sedišta su iznenađujuće udobna i prijatno mekana, a položaj vozača za volanom je projektovan po ugledu na “opel astru” i “insigniju”. Može da se sedi vrlo zavaljeno, što je retkost kod malih automobila. To je omogućeno zahvaljujući velikom hodu volana po dubini, a uz dugo zakošeno vetrobransko staklo stiče se utisak da se vozite u većem automobilu.

“Aveo” ima jednu od najpraktičnijih kabina; pregrade za sitnice su svuda, a u vrata mogu da stanu i flaše od dve litre. Ispred ručice menjača je velika pregrada, kao i sa svake strane centralnih ventilacionih otvora. Iznad kasete prosečne zapremine je još jedna polica sa vratancima u kojoj su smešteni AUX i USB konektori.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013
Aveo ima jednu od najpraktičnijih kabina

Na red dolazi veličina kabine; moramo da priznamo da “aveo” spada u najprostranije automobile B segmenta. Na primer, naš kolega koji je visok skoro dva metra se bez problema smestio na zadnje sedište sa dovoljno mesta i za kolena i za glavu. Ipak, prtljažnik je u proseku klase. Ispod poda gepeka je mesto za rezervni točak pune veličine, mada se auto standardno isporučuje sa kompletom za reparaciju pneumatika.

„Aveo“ ne prestaje da nas iznenađuje. Iako je pod haubom dizelaš, vibracije karakteristične za dizele praktično ne postoje. Čak je i zvučna izolacija izvedena neobično tako što više apsorbuje određene frekvencije, pa nam se na trenutke činilo kao da je motor bokser konstrukcije. Inače, pri velikim putnim brzinama na auto-putu u kabini je vrlo tiho, a podjednako je utišana buka koja potiče od motora i od strujanja vazduha.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013
Aveo spada u najprostranije automobile B segmenta

Osim uglađenog rada i odsustva vibracija motora, iznenadilo nas je i veoma mekano podešeno ogibljenje, tako da je „aveo“ među ubedljivo najudobnijim automobilima u klasi. Za razliku od nekih konkurenata sa slično podešenim ogibljenje, „aveo“ se ne ljulja prilikom polaska i kočenja, a vrlo neutralno se ponaša i u krivinama.

Treba imati u vidu da su za „aveo“ predviđene petnaestice dimenzija 195/65 R 15, što je dodatno uticalo na povećanje udobnosti. U suštini, vredi razmisliti o kupovini auta sa čeličnim felnama koje su inače standard u ovoj akcijskoj ponudi, a naknadno kupiti aluminijumske naplatke većeg prečnika za letnje gume koje bi svakako bolje stajale od standardnih „balonki“.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013
Dvometraši se bez problema smeštaju na zadnje sedište sa dovoljno mesta i za kolena i za glavu

Možda najveći plus kod ovog „ševrolea“ je Fijatov 1,3 dizelaš i to u najjačoj i najštedljivijoj varijanti sa 95 „konja“. U pitanju je „eko“ verzija sa petobrzinskim manuelnim menjačem. Motor je sam po sebi vrlo skup, tako da, posmatrajući ukupnu cenu automobila, praktično dobijate ovaj motor gratis, odnosno po ceni baznog benzinca.

Motor je vrlo snažan i elastičan, mada turbo-rupa postaje primetna tek kada uključite klima-uređaj. Tada morate da pokažete malo strpljenja pri vrlo niskim obrtajima, a već preko dve hiljade obrtaja „klima“ je potpuno neprimetna. Ako je isključena, onda možete da budete i lenji sa promenama brzina jer je motor spreman da povuče i sa hiljadu obrtaja bez oklevanja.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013
Pregrade za sitnice su svuda, a u vrata mogu da stanu i flaše od dve litre

Na žalost, vožnja modernog dizelaša sa sobom povlači i neka neželjena dejstva. Na primer, tokom testa nam se dva puta desilo da je aktivirano čišćenje DPF filtera čestica čađi, što samo govori o tome kakvo nam je gorivo.

Dok je taj proces u toku, auto troši i trideset posto više a start-stop sistem, koji je inače standard, je deaktiviran. Nakon tog procesa smo morali da resetujemo putni kompjuter kako bi smo dobili pravu sliku o potrošnji.

Prosek testa je iznosio 5,9 l/100 km, i to isključivo ekstremne gradske sa dosta stani-kreni momenata. S obzirom na snagu motora i privlačne vozne karakteristike, auto nismo štedeli, pa su ubrzanja i međuubrzanja uglavnom bila vrlo snažna i nagla. Umerena vožnja bi prosek smanjila bar za pola litre.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013
Motor je fijatov; kao uvek oduševljava pre svega potrošnjom

Inače, „aveo“ dizel pri 80 m/h troši 2,9 l/100 km, a pri 130 i preko 7 l/100 km. Razloge za povećanu potrošnju na auto-putu treba tražiti u činjenici da je auto potpuno nov i da je potrebno bar pet do šest hiljada kilometara kako bi motor dostigao maksimalnu efikasnost.

Sa druge strane, peta brzina ima kraće prenosne odnose nego šesta na klasičnoj verziji koja nije „eko“, mada se pri 130 km/h „vrti“ na svega 2.000 o/min.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013
Standardni GM-ov raspored tastera na upravljaču

Kada se sve uzme u obzir, sa novim „aveom“ je napravljen ozbiljan iskorak u odnosu na sve dosadašnje modele Ševrolea namenjene evropskom tržištu.

Dok je prethodni model primetno zaostajao za konkurencijom, novi „aveo“ je sada u samom vrhu klase u svakom pogledu izuzimajući preveliku količinu tvrde ali kvalitetne plastike u kabini.
Aleksandar Bursać

Test Ševrolet avea objavili smo u Auto magazinu novembra 2013. godine.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013

Ozvučenje iz više klase
Zaista nismo očekivali da će kvalitet ozvučenja biti na vrlo visokom nivou. Akustika je vrlo dobro projektovana i to tako da smo jedva primetili da uopšte nema zvučnika u zadnjim vratima! Ta četiri zvučnika koja se pominju na spisku opreme su zapravo prednji zvučnici u vratima i visokotonci.

Ako baš želite možete naknadno da ih dokupite, mada zaista nije neophodno. U gornjoj pregradi ispred suvozača su smešteni AUX i USB konektori, kao i specijalna polica za smeštaj „ajpoda“ ili nekog drugog plejera.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013

Start-stop sistem je standard
Isključivanje motora na semaforima je opcija koja će, dugoročno posmatrano, svakako uštedeti dosta goriva. Prema mišljenju inženjera, start-stop sistem ima smisla samo ako je motor „ugašen“ za najmanje šest sekundi.

Ako vam se desi da motor neće da se „ugasi“ iako ste pustili kvačilo a menjač je u neutralnom položaju, to znači da se aktivirao sistem za čišćenje DPF filtera koji spaljuje čestice čađi pod velikom temperaturom i zato je potrebno da motor ostane uključen.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013

Kao na motociklima
Sada već prepoznatljiv detalj kod evropskih Ševrolea je instrument tabla dizajnirana po ugledu na motocikle. Obrtomer je dominantan kao analogni instrument, dok se brzinomer nalazi u okviru displeja koji prikazuje i ostale informacije.

U praksi se pokazalo da je sve vrlo čitljivo i pregledno a jedino što nam je zasmetalo je to što putni kompjuter nema pokazivač trenutne već isključivo prosečne potrošnje. Naravno, tu su i ostale informacije, kao što su preostala autonomija i spoljašnja temperatura.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013

Šveđani su ljubomorni
„Ševrole aveo“ je, neposredno nakon pojavljivanja pre dve godine, postigao ukupan rezultat od 95 posto za zaštitu odraslih putnika na Euroncap testu bezbednosti. To je rezultat koji je do danas malo koji automobil pretekao, pa čak i neka zvučna (Švedska) imena premijum brendova nisu uspela da dostignu takve ocene.

„Aveo“ je razvijen na potpuno novoj mehaničkoj platformi koju je trebalo da naslede i drugi modeli GM familije. To se, na žalost, neće dogoditi zbog njene previsoke cene. Praktično, Ševrole ima gubitak na svakom proizvedenom „aveu“, a to je nešto što bi kupci trebalo da iskoriste.

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013

Motor: zapremina 1248 ccm, snaga 70 kW (95 KS) pri 4000 o/min, maks. obrtni moment 190 Nm pri 1750 o/min, menjač 5 stepeni, manuelni
Dimenzije: 4039/1735/1517 mm, međuos. rastojanje 2525 mm, prtljažnik 290/653 l, rezervoar 46 l, masa 1226 kg, pneumatici 195/65 R 15
Performanse: maks. brzina 174 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,7 s, potrošnja 3,3/3,6/4,2 l/100 km, emisija CO2 95 g/km

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013

Oprema
Standard: ESP, TCS, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, klima uređaj, ključ sa preklapanjem, start-stop sistem, pomoć pri kretanju uzbrdo (HSA), el. podešavanje retrovizora sa grejačima, el. podizači sva četiri prozora, tempomat sa limiterom brzine, putni računar, dnevna svetla, radio CD/MP3 sa prednjim zvučnicima i AUX i USB priključcima, blutut konekcija za telefoniranje, naslon za ruku vozača

Auto magazin srbija magazinauto.com chevrolet aveo 1,3d test 2013

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring