Auto magazin

Do 2026. godine svaka peta prodata Kia u Evropi biće električna

Do 2026. godine svaka peta prodata Kia u Evropi biće električna
15.05.2020.

Kia Motors Europe je predstavila više informacija o prelasku na elektrifikaciju svojih vozila, koja sledi rekordnoj prodaji električnih vozila (EV) u Evropi u prvom kvartalu 2020. godine (Q1 2020).

Kia je nedavno predstavila ‘Plan S’, novu srednjoročnu i dugoročnu strategiju, namenjenu progresivnom uspostavljanju vodećeg položaja u automobilskoj industriji budućnosti, koja uključuje elektrifikaciju, usluge mobilnosti, povezivost i autonomnu vožnju.

Strategija Plan S ocrtava Kijine preduslove i preduzetnički ‘iskorak’ iz poslovnog sistema, fokusiranog na vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u smeru u čijem središtu je popularizacija EV-ova.

Auto magazin Srbija Kia SoulElektrična vozila predstavljaju 6 % Kijine ukupne prodaje u Evropi u Q1 2020

Kijina fokusiranost na električna vozila u Evropi već daje rezultate bez presedana. U prvom kvartalu 2020. je prodaja novih EV-ova u odnosu na jednak period prošle godine Kijina prodaja skočila za 75 posto, na ukupno 6.811 vozila. To znači da su Kijina vozila sa nultim emisijama predstavljala 6 posto Kijine ukupne evropske prodaje* u Q1 2020 (2,9 % u Q1 2019).
*113.026 prodatih vozila Kia u EU + EFTA + Velika Britanija u Q1 2020 [izvor: Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA)]

Kia će do 2025.  širom sveta ponuditi 11 električnih vozila u različitim segmentima

Kako bi ostvarili ciljeve iz Plana S Kia do 2025. godine namerava da ponudi 11 električnih vozila koja će biti Kijini predstavnici u različitim segmentima, koji uključuju putnička vozila, sportske terence i monovolumene.

Kia e-Soul & e-Niro

Iduće godine će Kia u Evropi ponuditi novi električni krosover dugog dometa, novu platformu i mogućnost brzog punjenja

Prva vozila Kijine sledeće generacije električnih vozila će u Evropi biti predstavljena već iduće godine i biće napravljena na posebnoj platformi koja će imati najsavremeniji električni pogon i vrhunske tehnologije. Nova platfoma neće samo nuditi dizajn krosovera, koji briše granice između putničkih i sportskih terenaca, nego će omogućavati i u budućnost usmereno korisničko iskustvo. Takođe će nuditi domet od više od 500 kilometara sa jednim punjenjem i brzo punjenje za manje od dvadeset minuta.

Emilio Herera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Kijina brojna nova električna vozila biće raspoloživa u Evropi, koja je trenutno glavno tržište za rast prodaje EV-ova u svetu. Ohrabruje nas rani uspeh naših postojećih EV modela e-Niro i e-Soul, koje su kupci duž čitave Evrope vrlo dobro prihvatili. U poslednjih pet godina smo baš svake godine zabeležili rast prodaje električnih vozila Kia, a naši modeli sledeće generacije će taj trend još osnažiti.”

Kia e-Soul & e-Niro

Svaki novi model Kije u Evropi će imati elektrifikovani pogon

Od novih modela, koje će Kia u idućim godinama predstaviti u Evropi, svaki će imati barem jednu elektrifikovanu verziju (laki hibrid, puni hibrid, plug-in hibrid ili struja) tako će napredne pogonske tehnologije predstavljati još veći udeo u prodaji Kije u Evropi.

Nova korisnička iskustva za evropske vozače

Nakon novog potpuno električnog modela, kojeg očekujemo iduće godine, Kia će od 2022. predstaviti još nekoliko vozila sa nultim emisijama, koja će pored novog dizajna doneti  i nova korisnička iskustva namenjena još jednostavnijoj upotrebi u svakidašnjem životu.

Pored toga Kia će nova vozila ponuditi sa mogućnostima punjenja prilagođena potrebama i finansijskim mogućnostima kupaca u različitih segmentima vozila. Kijina električna vozila će imati mogućnost punjenja od 400V ili 800V, što će omogućavati brzo ili vrlo brzo punjenje, za različite tipove kupaca.

Pablo Martinez Masip, direktor produktnog planiranja i određivanja cena u Kia Motors Europe, objašnjava: “Evropskim kupcima želimo pružati najbolju vrednost za njihov novac, što je nešto čemu smo privrženi kod svih naših novih vozila. To znači da će određeni modeli, pogotovo oni koji su namenjeni kupcima osetljivim na troškove, ponuditi 400-voltni način punjenja. 800-voltno punjenje neće biti raspoloživo samo kod Kijinih najprestižnijih modela, nego kod svih modela, gde je izrazita tražnja za tom funkcijom.

“Oba sistema će se moći puniti kod kuće ili na javnim punionicama. 800-voltno vrlo brzo punjenje poboljšava upotrebljivost kod modela koje voze kupci kojima češće treba vrlo brzo punjenje visokog napona ili prelaze više kilometara. 400-voltno punjenje, koje imaju višestruko nagrađivani modeli e-Niro i e-Soul, takođe omogućava brzo punjenje i dalje će biti važno za brojne kupce, koji su prilagodljivi oko toga gde i kada pune. Pobrinućemo se za sve njihove potrebe.”

Auto magazin Srbija Kia SoulCilj do 2026. godišnje prodati 500.000 EV-ova, svaka 5. prodata Kia u Evropi biće električna

Kijini rani koraci ka popularizaciji električnih vozila, čime su preduhitrili brojne konkurente, temelj su budućnosti na osnovu Plana S. Kia namerava do 2026. širom sveta godišnje prodati 500.000 električnih vozila, koja bi tada trebala predstavljati više od 20 posto Kijine evropske prodaje.

Kijinoj ponudi električnih vozila pridružiće se različiti modeli, koji će pomoći brendu da ostvari taj cilj, a od pomoći će im biti sve veći broj kupaca u Evropi, koji su spremni voziti se na struju.

Auto magazin Srbija Kia Soul

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

1 komentar

  1. MMS auto
    MMS auto May 19, 10:01

    Masovna ulazak električnih automobila po swvemu sudeće ne može da se zaustavi. Naftni lobi se trudi da odloži na tržište, ali može samo da odloži. Nije sad samo Tesla, Rimac i slične firme, nego svi autogiganti imaju električni model. Ko će biti prvi ubraće ceo kajmak , zato ne treba spavati. Kao zemlja bez nafte treba i mi da se orjentišemo. MOžda prvo treb apočeti od javnog prevoza, taksista, rent a car agencija, da im se zakonksi propiše odredjeni procenat e-vozila koji moraju da imaju. Ali da im država isto tako obezbedi i stmulans za nabavku. ta investicija će se svakako kasnije vratiti

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android