Auto magazin

Audi Duo je Plug in Hybrid konstruisan 1989. godine

Audi Duo je Plug in Hybrid konstruisan 1989. godine
14.05.2020.

Ako ste mislili da su plug in hibridi nešto što se tek nedavno pojavilo, prevarili ste se. Činjenica je da u poslednje vreme sve više dobijaju na značaju, a jedna od prvih primena ovakvog sistema je predstavljena sada već davne 1989. godine.

Međutim, to zapravo jeste nova tehnologija, u poređenju sa klasičnom hibridnom tehnologijom koja je prvi put primenjena pre više od 120 godina. Da, dobro ste pročitali, nije greška. Da se vratimo na nama tako davnu a tako blsiku 1989. godinu.

Auto magazin Srbija Audi DuoBila je to godina kada je nastao World Wide Web, odnosno internet. Audi je takođe bio inovativan i došao je na ideju da spoji benzinski i elektro-motor. Inženjeri su brzo radili i godinu dana kasnije, 1990. na Salonu automobila u Ženevi, predstavili su Audi Duo.

Auto magazin Srbija Audi DuoBio je to Audi 100 Avant, odnosno karavan, sa “petakom” zapremine 2,3 litre koji je isporučivao 136 konjskih snaga na prednjim točkovima. Kao dopuna, ubačen je Simensov elektro-motor od 12 konjskih snaga, koji je pokretao zadnje točkove. Napajao se iz nikl-kadmijumskih baterija koje su bile postavljene u podu prtljažnika.

Auto magazin Srbija Audi DuoVeći deo vožnje motori su radili zajedno, mada je Audi Duo imao i specijalni režim u kome je radio samo elektro-motor. Dok se kod najnovijih automobila ova operacija aktivira ili automatski ili pritiskom na dugme, kod Audija Duo vozač je morao da se potpuno zaustavi i ručicu automatskog menjača postavi u neutralan položaj. Zapravo, na sličan način rade i najnoviji Fijatovi laki hibridi u Pandi i modelu 500 sa manuelnim menjačima, koji više nisu ni laki, s obzirom da mogu da idu i samo na struju.

Auto magazin Srbija Audi DuoU svakom slučaju, Audi Duo je mogao da pređe 38 kilometara samo na struju, što uopšte nije loše čak i u poređenju sa današnjom autonomijom plug-in hibrida od oko 50 kilometara samo na struju. Ipak, maksimalna brzina mu je bila 50 km/h u elektro-modu.

Auto magazin Srbija Audi DuoImao je čak i regenerativno kočenje, kao i solarne panele na krovu koji su pomagali u punjenju baterije. Ukupno je napravljeno deset primeraka Audija Duo, od kojih je jedan čak radio na taksiju u Ingolštatu. Ni jedan nije otišao u slobodnu prodaju.

Tek 1997. Audi ponovo pravi Duo. Baziran je na modelu A4, koji Audi smatra prvim serijskim plug-in hibridom. Pod haubom je bio čuveni 1,9 TDI sa 90 konja, dok je elektro-motor imao još 29 konjskih snaga.

Auto magazin Srbija Audi DuoZa razliku od Toyote Prius koja se pojavila iste godine, Audi A4 Duo je mogao da se dopunjava ne samo u vožnji, već i na kućnoj utičnici. Jedina mana je bila cena – koštao je duplo više u odnosu na ekvivalentno opremljen A4 sa dizel motorom.

Plan je bio da se proizvede 500 primeraka godišnje, a na kraju je proizvodnja stala 1999. sa ukupno napravljenih 60 primeraka.

Auto magazin Srbija Audi Duo

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android