Test: Ducati XDiavel S Termignoni

Definicija ekscentričnosti bila bi odstupanje od normalnog, ali sa naglašenom genijalnošću i kreativnošću. Ako tome dodate i mnogo snage, dobijate „ducati xdijavel S“

Na višednevnom testu u našoj redakciji našao se “dukati xdijavel S” u posebnoj verziji sa Terminjoni izduvom. Mada najčešće kažemo da o ukusima ne treba raspravljati, ovaj motor je, jednostavno rečeno, lep. A da to nije samo naš utisak govori i to gde god da smo se parkirali, uvek nas je neko pitao da li motor može da slika.

Auto Magazin Ducati xDiavel S Termignoni_11 (10)

A onda smo startovali motor. Zvuk koji je došao do nas iz izduva koji je za ovaj model radio italijanski Terminjon (Termignoni) naterao nas je da se naježimo.
U „dijavelu“ je motor od 1198 ccm, a za „xdijavel“ i „xdijavel S“ je konstruisan potpuno nov motor koji odgovara euro 4 standardima emisije štetnih gasova. Novi „testastreta“ je u L rasporedu, zapremina mu je povećana na 1262 ccm, ali je snaga nešto manja nego kod standardnog „dijavela“ i iznosi 156 KS. Najveća razlika je u obrtom momentu – kod standardnog modela je 130 Nm pri 7000 obrtaja u minutu dok je kod „x dijavela s“ 129 Nm ali pri 5000 o/min.

Auto Magazin Ducati xDiavel S Termignoni_11 (7)
“Xdijavel S” ima posebno konstruisan motor

“Xdijavel S” je opremljen skoro svim onim što nosi savremena moto industrija; podešavanje moda vožnje, Dukati bezbednosni paket, tempomat, LED svetla napred i pozadi, infotejment sistem, bezkontaktna brava, senzor za ulazak u tunel i automatska duga svetla, blutut konekcija…

Auto Magazin Ducati xDiavel S Termignoni_11 (6)
Veoma bogata oprema podrazumeva i LED svetla

Kako to izgleda u praksi? Odlično. Motor je pun snage, a odziv na komandu ručice gasa trenutan. Verzija koju smo vozili, sa Terminjoni izduvom , iz kog dopire moćan zvuk, puni vas adrenalinom i prosto tera da ne budete nežni sa ručicom gasa.

Međutim ni tada se potrošnja ne povećava drastično od 5,3 litra na 100 pređenih kilometara, koje je deklarisala fabrika.

Auto Magazin Ducati xDiavel S Termignoni_11 (1)
Prosečna potrošnja je nešto viša od šest litara

Mi smo test završili sa prosekom tek jedva većim od šest litara. Pri tome, veći deo testa vozili smo po gradu a imali smo i nesreću da uletimo u čuveni beogradski špic petkom. Kočnice uparene sa ABS-om odlično odrađuju svaki zadatak.

Auto Magazin Ducati xDiavel S Termignoni_11 (2)
Jednostavan prolazak kroz menije infotejment sistema

Motorom se vrlo lako vlada. Široka zadnja guma od sedamnaest inča dimenzija 240/45, ni malo ne smeta u obaranju u krivinama pri većoj brzini. Položaj vozača je ergonomotrijski odlično odrađen, a sedište je veoma udobno, pa ni posle više stotina kilometara koje prevalite u kontinuitetu nećete imati osećaj umora i neprijatnosti.

Auto Magazin Ducati xDiavel S Termignoni_11 (3)
Komande infotejment sistema

Ukoliko niste vozač kruzer motocikla, biće potrebno malo vremena da se naviknete na širinu upravljača i ispravljeni položaj nogu, ali ćete vrlo brzo moći da se provlačite između automobila. Glasan zvuk koji dopire iz motora, teraće vozače da vam se sklanjaju, što nije čest slučaj na našim putevima.

Auto Magazin Ducati xDiavel S Termignoni_11 (8)
ABS je standardni deo opreme

Dešava se da sa kruzerima imate problem prilikom ponjanja na trotoar ili preko prelaska preko neke veće neravnine na putu, jer može da se desi da „kače“ ali sa „dukatijem sdijavel S“ to nije sličaj. Jednostavno, pri pravljenju ovog modela mislilo se o svakom, najsitnijem detalju, koliko god se činio beznačajan.

Čini nam se da je ovaj motor pravi primer kako treba da izgleda izuzetno moderan motocikl spakovan u retro kruzer. Izuzetno atraktivnog izgleda, privlači pažnju gde god sa njim da se pojavite. Pri tom je vrlo upravljiv i lak za vožnju pa ga mogu voziti i početnici. Da li je za dame? Pa, zavisi od dame, ali naš utisak je da je ovo pravi muški, mačo motocikl.
Nela Tasić

Auto Magazin Ducati xDiavel S Termignoni_11 (9)

Egoista
Ovo je motocikl za jednu osobu. Suvozačevo sedište je majušno i nema rukohvate, pa osim što morate da se držite za vozača, morate i da se pribijete uz njega kako biste se uopšte smestili na zadnje sedište. Noge suvozača stoje prilično visoko, pa na dužim relacijama može da bude neprijatno. Uvoznik u ponudi za ovaj model ima opciona sedišta sa naslonom, pa ukoliko želite da u vožnji uživate u društvu predlažemo da ga nabavite.

Auto Magazin Ducati xDiavel S Termignoni_11 (5)

Ducati XDiavel S Termignoni
Motor: Testastreta DVT, L2, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 1262 ccm, snaga: 156 KS (114,7 kW) pri 9,500 o/min, max. obrtni moment: 129 Nm pri 5000 o/min
Menjač: šestostepeni manuelni
Dimenzije: 2310x1133x1010 mm
Visina sedišta: 755 mm
Masa: 220 kg
Pneumatici: 120/70 R17 napred, 240/45 R17 nazad
Kočnice: dvostruki poluplivajući disk 320 mm sa četvoroklipnim čeljustima napred, disk 260 mm sa dvoklipnim čeljustima nazad, ABS standard

 

Auto Magazon Ducati XDiavel S termignoni

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring