Auto magazin

EGR ventili: kako rade, čemu služe

EGR ventili: kako rade, čemu služe
23.12.2017.

Kod modernih benzinskih i dizel motora EGR ventili se koriste za preciznu regulaciju sagorevanja smeše, kako bi se povećala ekonomičnost i smanjila količina azotnih-oksida i ugljo-vodonika.
EGR ventil služi da u smešu svežeg vazduha i goriva uvede manju, ili veću količinu izduvnih gasova, pomoću kojih se reguliše sagorevanje.

Stvari su vrlo jednostavne. Prevelika količina kiseonika stvara topao plamen i brzo sagorevanje smeše. Kao reakcija na povećanje temperature u komori za sagorevanje dolazi do neželjene hemijske reakcije između kiseonika i azota iz usisanog vazduha, kojom prilikom se stvaraju otrovni azot-oksidi.

auto magazin egr ventil

Kao posledica toga, pored povećanog zagađenja životne sredine, usled iteracije sa azotom, samoj smeši u motoru ostaje manje kiseonika za sagorevanje goriva, čime se smanjuje snaga, povećava nivo ugljo-vodonika.

Kada pregrejaloj smeši dodate odgovarajuću količinu sagorelih izduvnih gasova, koji ne sadrže kiseonik, dolazi do snižavanja temperature sagorevanja i dovođenja parametara rada motora u normalu.
Kod benzinskih motora, EGR smanjuje mogućnost za samozapaljivanjem.

Kao direktna posledica toga moguće je koristiti viši kompresioni odnos i drugačije vreme paljenja, kako bi se dobio elastičniji motor. Kod dizelaša, osetno se smanjuje buka detonacije prilikom rada na leru.
EGR ventil radi suprotno kod benzinaca i dizelaša.

auto magazin egr ventil

Kod dizela je prilikom rada na minimumu potpuno otvoren i može da obezbedi i do 50 posto prisustva sagorelih gasova u komori za sagorevanje. Prilikom povećanja snage i obrtaja on se u potpunosti zatvara. Za promenu, kod benzinaca EGR je potpuno zatvoren na leru i polako se otvara sa povećanjem snage. Ipak, maksimalno učešće izduvnih gasova iznosi samo pet do deset procenata.

EGR ventil je podložan otkazu rada zbog začepljenja, pre svega usled taloženja čestica čađi. Ventil može da ostane potpuno otvoren, potpuno zatvoren, ili može da ima sporu reakciju. Ako je zaglavljen u otvorenom položaju, kod benzinaca će izazvati loš rad na leru, a kod dizela će izazvati smanjenje snage i crn dim iz auspuha. Ako je EGR ostao zatvoren, izazvaće preterano lupanje kod dizelaša i povećanu potrošnju goriva kod benzinaca.

auto magazin egr ventil

Šta činiti?
Kada EGR ventil otkaže, jedina prava popravka je zamena. Preporučujemo vam da uvek koristite zamenski deo visokog kvaliteta koji po specifikacijama u potpunosti odgovara fabričkim zahtevima. Preporuka je da se prilikom zamene ventila detaljno provere i po potrebi očiste priključna creva i konektori.

auto magazin egr ventil

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

2 komentara

 1. miki
  miki June 25, 09:16

  ok , istina.. ako vozite dizela..zapusite egr sa obicnim limom od konzerve soka… i stvar rersena..kada se opet desi ista stvar, nemate snagu i crn dim, opet skinete egr i ponovite radnju sa limom.. motoru nista nece faliti, a, to sa zastitom zivotne sredine..na daj bre, neka fabrike smanje emisiju zzagadjenja, pa cemo i mi smrtnici isto da uradimo.

  Reply to this comment
 2. Dejan
  Dejan December 25, 00:18

  Ja izmakao elektricni deo kada sam ga ocistio i trajno zatvoren

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android