Auto magazin

Na Siciliji smo vozili novi Škoda Karoq

Na Siciliji smo vozili novi Škoda Karoq
25.12.2017.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Početak i kraj godine Škoda je obeležila radno, pomalo i svečano. Samo što smo zakoračili u 2017. Česi su nam otpakovali kutiju na kojoj je pisalo Kodiaq;

sada, na ispraćaju godine, otvaraju manji paket, iz kojeg će, a uoči nove Nove godine, širom sveta biti isporučen Karoq.

Dva se imena, međutim, neminovno pojavljuju čim se spomene Karoq: prvo je porodično ime Yeti, koji odlazi u penziju, a na neki način je loza čiji život nastavlja novi manji SUV.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Bazne verzije dolaze sa pogonom na prednjim točkovima, dok su skuplje dostupne sa 4×4 pogonom

Drugo ime je Kodiaq, koji em što je ustanovio klasu višenamenskih sportskih vozila Škode, em je bio model i (uglavnom svojim izgledom) uzor manjem i mlađem bratu.

Da, spomenuli smo i Yeti, kao utemeljivača SUV vozila češke marke. S godinama, Yeti je gradio karijeru i sticao poverenje, pa se neki sa setom sada rastaju od tog lepog imena i dobrog automobila.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Istini za volju, trendovi su ga malo pretekli, i bilo je vreme za naredni izazov. Stigao je u obliku Karoq, sa svim vrućim stvarima koje moderno vreme traži.

Dakle, Škoda Karoq samo kataloški menja Yeti, jer, po formaciji, novi model ide u bar pola klase viši segment, pre svega zahvaljujući karoseriji dužoj dvadesetak centimetara.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

I još, Yeti je bio mešavina vena i višenamenskog vozila, a novopridošli Karoq je klasični, kompaktni SUV (Sport Utility Vehicle).

Karoq je manji u odnosu na Kodiaq, ali sa i dalje vrlo prostranom kabinom. Za to je zaslužno relativno dugo međuosovinsko rastojanje od 2638 milimetara, koje je identično kao kod modela Seat Ateca.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

U dva skoka, avionom od Beograda do Rima, odmah dalje do Palerma na Siciliji, krajem oktobra stigli smo na prvo zvanično pojavljivanje Škode Karoq.

Još tačnije, na prve test vožnje na kojoj je “Auto magazin”, gle čuda, bio jedini automobilski medij iz Srbije.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Na parkingu aerodroma, okupanom podnevnim suncem Mediterana, sijaju se novi limeni krojevi Škodinog novajlije.

Dizeli (kasnije o motorima) su nam dobro poznati, pa kaparišemo dva benzinca za probne vožnje tokom dva dana na putevima poznatog ostrva.

Za početak, želimo da vidimo kako “ide” i “koliko može da razvije” verzija Karoqa sa “malim”, 999 kubika obimnim turbo motorom, snage 115 “konja”.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Za nastavak puta dobro će biti videti šta je i kako je sa novim motorom zapremine 1.498 kubika i 150 KS.

Benzinci su sve popularniji i u Evropi, pa nije zgoreg proveriti kako trendovi utiču na kakvoću vožnje.

Ruta broj 1 vodi od Palerma, na jug ostrva, i duga je oko 150 kilometara. U našem Karoqu je, rekosmo, mašina oznake 1,0 TSI.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Naizgled, motor slabašnije građe, ali velikog potencijala. Uostalom, slične trocilindrične motore već neko vreme ima i konkurencija, a početne sumnje su se pokazale neopravdanim.

Tehnologija je savladala zadatak, ti mali motori su sazreli, daju dobre performanse, pa je takva situacija i u Škodinim automobilima.

Tih start, pa nešto viši nivo buke do postizanja ujednačenog režima vožnje i, potom, ravnomeran rad bili su prve opaske koje smo stavili u beležnicu.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Prva deonica vodila nas je dobrim putevima, pa je Karoq radio bez štucanja, sa dovoljno rezerve da stigne i prestigne, bude brz, i brži ako treba.

Slična priča se ponovila i sa jačim motorom, oznake 1,5 TSI. To je novi motor, koji osim veće zapremine, ima i korisnu mogućnost isključivanja rada pojedinih cilindara kada sva raspoloživa snaga nije neophodna.

Škoda tu davno smišljenu funkciju (iako ne još uvek čestu u motorima male zapremine) naziva ACT (Active Cylinder Technology), i omogućava kratko isključivanje drugog ili trećeg cilindra kada puna snaga nije potrebna.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Što se tiče ponašanja u vožnji, jači motor je nešto osetljiviji na “gasu”, pokazuje više elana i tiši rad u celom opsegu rada motora.

Biće zanimljivo videti kako će reagovati kupci, ali je naš savet da se ne libite i slabije verzije, sve dok većinu kilometraže pravite po gradu.

Ako ste više i često na otvorenom putu, savetujemo malo više potencijala…

Uz još dva dizel motora, Karoq će imati dovoljan broj agregata u ponudi, imajući u vidu da vozač može da bira između četiri moda vožnje.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Tri su već podešena u računaru automobila, i imaju oznake “eko”, “sport” i “normal”, dok četvrti (“individual”) možete sami da podesite onako kako želite.

Dizelaše predstavljaju 1,6 i 2,0 TDI motori. Osim manuelnih šestostepenih menjača, kupcima su na raspolaganju i sedmostepeni DSG.

Bazne verzije dolaze sa pogonom na prednjim točkovima, dok su skuplje dostupne sa 4×4 pogonom.

Ako spolja Karoq lako možete da pomešate sa Kodiaqom, u kabini je lako prepoznatljiv stil češke marke.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Čiste, jednostavne linije dugmića i komandi, postavljene su apotekarski precizno, a sliče onima sa komandne table Kodiaqa, čak i Octavije.

Novost je digitalizovana instrument tabla iza upravljača, praktično još jedan panel (uz infotejnment centar na sredini), sa najvažnijim podacima o vožnji.

Umesto klasičnih kazaljki, lampica i brojeva, sada je moguće dobiti verziju sa “digitalnim” prikazom.

Karoq će biti prvi model u gami Škode koji će moći da se poruči sa potpuno digitalnim instrumentima, baš kao na Audijima i Volkswagenima.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Sva svetla su u punoj LED tehnologiji, prtljažnik ima električno otvaranje, a kabina je dobila ambijentalno osvetljenje u deset boja.

Novi multimedijalni sistem ima čak i 4G modul za direktan pristup brzom internetu, kao i Wi-Fi konekciju i bežično punjenje telefona.

I sve to možete da gledate smešteni u udobna sedišta prozračne kabine. Sa Kodiaqom Škoda je pokazala da i dug auto (ne zaboravite, Kodiaq ima i verziju sa sedam sedišta) može da bude pregledan.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Karoq je takođe pregledan i lako upravljiv auto. Da li bi trebalo da kažemo nešto i o prostoru u kabini? Ili prtljažniku?

Nema pitanja koje bi Škodini pi-arovi više voleli, jer im je to najbolja prilika da iznova poentiraju i podsete kako su njihovi automobili primer velikog i upotrebljivog prostora za putnike i njihove stvari.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Dobro, da kažemo da je gepek spreman da primi od 521 do preko 1.650 litara, zapremine naravno…

Nismo detaljnije spomenuli infotejnment sistem? Ni pogon 4×4, istina rezervisan samo za najjači motor?

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Nismo obratili pažnju ni na spisak dodatne opreme, izbor boja, veličinu i dizajn točkova, tehničkih i bezbednosnih sistema? Nismo, zaista.

Međutim, eno nagoveštaja u podnaslovu. Jer, Škoda Karoq ulazi u osinje gnezdo ljute bitke na području SUV vozila, gde se ne zna, uglavnom, ni ko pije ni ko plaća.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Naime, toliko je tu isprepletanih kriterijuma, segmenata, benzina, nafte i struje, luckastih dizajnera i zbunjenih kupaca, pa se i ne zna na koga će Karoq udariti.

Od sličnih modela grupacije, Seatovog modela Ateca i Wagenovog Tiguana, preko Peugeota 3008, pa do Kie Sportage (ili dolazećeg Stonica?), ili neke Mazde…

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Da, baš neke, jer Škodina filozofija ponekad igra na kartu između – dimenzije su često između dve prihvaćene klase, kvalitet je nešto iznad direktne konkurencije, a ne ide u vrh klase.

Cena je uvek prilagođena kupcu, sa odličnim odnosom plaćenog i onoga za šta kupac dobija ključ. Šta htedosmo reći?

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Jednostavno, htela, ne htela, Škoda je morala da u tešku bitku uđe sa teškim oružjem odnosno da u auto unese sva najsavremenija rešenja koja primenjuju drugi proizvođači.

Sve te prednosti će u Srbiji pokušati da iskoristi Autočačak. Prodaja je već počela a cena kreće od 18.756 evra sa PDV-om.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Jasno je da će i kod nas “karok” izazvati interesovanje, ne samo zato što se radi o zanimljivom i praktičnom automobilu, već i zato što naši vozači prate trendove u Evropi.

Tamo, a i ovde, ovakvi višenamenski, praktični, udobni i relativno cenovno pristupačni modeli trenutno su hit.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

 

Mafia, made in Sicily

Najveće ostrvo Sredozemnog mora, Sicilija je ujedno najveća i najgušće naseljena regija u Italiji.

Od antičkog doba njene luke su imale veliki značaj u trgovini koja se odvijala Mediteranom.

Prema grčkoj mitologiji, Sicilija je bila dom kiklopa Polifema, koga je Odisej oslepeo u jednoj od svojih avantura tokom dvadeset godina lutanja.

Čak sedam sicilijanskih gradova je pod zaštitom UNESCO, a ostrvo ima veliki broj arheoloških nalazišta, od kojih najstarija datiraju iz perioda oko 8000 godina pre nove ere.

Ipak, prva asocijacija na Siciliju i njen glavni grad, Palermo, jeste mafija ili tačnije Koza nostra (Cosa nostra) što u prevodu znači „naša stvar“.

Mafija potiče sa Sicilije, a najčuvenije porodice su baš sa ovog podneblja. Ekranizacija romana Marija Puza „Sicilijanac“, u režiji Majkla Ćimina, čuveni film „Kum“ osvojila je tri Oskara i pet Zlatnih globusa i niz drugih nagrada te 1973. godine.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Novi motor 1,5 TSI ima korisnu mogućnost isključivanja rada pojedinih cilindara

Kumovi sa dalekog severa

Idejni tvorci ovog krosovera, inspiraciju za ime ponovo su našli na dalekim, hladnim podnebljima naše planete.

U stvaranju imena korištene su reči autohtonog indijanskog plemena Arktika, naroda Alutiti.

Spoj reči auto „kaa’raq“ i reči strela „ruq“ dobijena je izvedenica „karoq“. Upravo je strela središnji simbol na znaku Škode, pa je izbor upravo ove reči time daleko jasniji.

auto magazin srbija test škoda karoq sicilia

Tehničke karakteristike

Motor 1,0 TSI 1,5 TSI 1,6 TDI 2,0 TDI 2,0 TDI
Zapremina (ccm): 999 1.498 1598 1968 1968
Snaga (kW/KS) pri o/min: 85/115 pri 5000-5500 110/150 pri 5000-6000 85/115 pri 3250–4000 110/150 pri 3500–4000 140/190 pri 3500–4000
Maks. o. moment (Nm): 200 pri 2000–3500 250 pri 1500–3500 250 pri 1500 340 pri 1750–3000 400 pri 1750–3000
Dimenzije (mm): 4382x1841x1603
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2638
Prtljažnik (l): 521/1605
Rezervoar (l): 50
Maksimalna brzina (km/h): 187 204 188 207 211
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 10,6 8,4 10,7 8,7 7.8
Potrošnja (l/100km): 5,2 5,4 4,5 4,4 5,2
Emisija CO2 (g/km): 117 122 118 115 122

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

prelistaj

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Mnogo mu dobro "cuci" ta boja. Inace baš lep autic [...]

Postovani, Imam problem sa kompijuterom na Dacia Logan. Da li radite remont ili zamenu? [...]

Jedini način d se smanji stres u vožnji je da ne vozite, znači to će [...]

Koliko košta ovaj skuter [...]

Da, potrebno je. [...]

Da li je potrebno periodicno raditi re atest CNG s obzirom da je fabricki ? [...]

preuzmite auto magazin za android

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »