Ekskluzivno: Posetili smo fabriku Isuzu kamiona u Veroni

Na poziv ovlašćenog prodavca i servisera vozila marke Isuzu za našu zemlju, kompanije Trio Motors, posetili smo proizvodni pogon ovog čuvenog japanskog brenda koji je se za Evropu nalazi u Italiji

Isuzu je već dugo prisutan na našem tržištu. Za vezu sa ovom japanskom markom zadužena je italijanska kompanija MIDI Europe, koja ne samo što je generalni uvoznik kamiona i pikapova, već se bavi i proizvodnjom. Ovlašćeni prodavac i serviser Isuzua za našu zemlju, Trio Motors, zajedno sa Italijanima je bio naš domaćin tokom posete proizvodnim pogonima u mestu San Pietro di Morubio kraj Verone.

Ovde se sklapaju kamioni za evropsko tržište, uključujući i naše. Iz Japana dolaze polugotovi, u lotovima, a finalnu montažu obavlja ukupno 59 radnika u dve ili tri smene. Zašto ne dolaze gotovi kamioni iz Japana? Tajne nema. Da bi se zaobišle lokalne, zakonske i carinske takse, i da bi se postigla što veća konkurentnost u oblasti kamiona lake i srednje klase, fabrika je odlučila da otvori u Evropi montažnu liniju za sklapanje kamiona za tržište Evrope i Velike Britanije.

Auto magazin fabrika isuzu kamiona u veroni
U Italiji se sklapaju laki kamioni serije N i srednje teški serije F

Na licu mesta imali smo priliku da se upoznamo sa kompletnom gamom Isuzu kamiona. Za srpsko tržište, Isuzu gama je podeljena u dva segmenta: to su laki kamioni serije “N” i srednji kamioni serije “F” – koji se montiraju u fabrici MIDI u Italiji.

Isuzu kamione prati svetska reputacija izdržljivih i robusnih vozila, koji sa svojim predimenzioniranim komponentama trpe čak i preopterećenja šasije, osovina i oslanjanja. Odlikuju se i relativno niskim troškovima vlasništva i održavanja, kao i sjajnim odnosom cene-nosivosti, što se pre svega odnosi na veće kamione bruto mase od 5.500 do 12.500 kilograma.

U toj klasi nema puno konkurenata: do klase šest do sedam tona bruto mase takmiče se sa konkurentima koji imaju šasije izvedene iz putničkih kombija, dosta slabijih karakteristika. U klasi od 7,5 tona bruto mase, njihovi konkurenti su već veliki kamioni koji imaju veću sopstvenu masu, kao i veću cenu.

Auto magazin fabrika isuzu kamiona u veroni
Kamioni dolaze iz japana rasklopljeni na paletama

Filozofija Isuzu kamiona se zasniva na kabini relativno jednostavnog dizajna, bez nepotrebnih tehničkih gedžeta, sa fokusom samo na ono što je neophodno da bi se teret prevezao maksimalno efikasno i bezbedno. To se može videti i samom organizacijom kabine, gde je komadna tabla lišena brojnih ekrana i većinom uključuje analogne instrumente, kontrole i pokazatelje. Kao rezultat toga, Isuzu kamioni se mogu opisati kao tipični “radni konji” – trajni i relativno jeftini u eksploataciji.

U “N” seriji kamiona, modeli sa Euro 6 motorima su dostupni sa četiri nivoa performansi i bruto mase – od 3,5, 5,5, 6,5 i 7,5 tona. Bez obzira na bruto masu, svaki od ovih kamiona može legalno da vuče prikolicu od još 3.500 kg bruto nosivosti. Isto važi i za srednje kamione serije “F”, koji mogu da vuku prikolice 3.500 kg bruto nosivosti. Za svaki od kamiona “N” serije, dostupno je više verzija međuosovinskog razmaka, u zavisnosti od kategorije bruto nosivosti.

Pored ovih varijacija, standard su potpuno mehaničko oslanjanje sa gibnjevima, zajedno sa amortizerima i balans štanglama. Kod uske kabine modela “L35” u klasi 3.500 kg bruto nosivosti, može se poručiti kao dodatna oprema “ADAPTOR” oslanjanje, što je zapravo prednje nezavisno oslanjanje sa duplim poprečnim ramenima, koje doprinosi mnogo većem komforu u vožnji. Kod modela “F11” i “F12” srednje klase, moguće je poručiti zadnje vazdušno ogibljenje. Ono obuhvata četiri vazdušna jastuka sa elektronskom kontrolom visine i dodatnim stabilizatorima.

Auto magazin fabrika isuzu kamiona u veroni
Kamioni se sklapaju u Italiji kako bi se zaobišle lokalne, zakonske i carinske takse

Isuzu kamioni dolaze sa četiri vrste kabina. Glavna podela je po širini kabine – “Easy” kabina širine 1815 mm kompaktnih dimenzija namenjena je pre svega gradskim uslovima eksploatacije. Postoji i u opciji “Crew”, sa četvoro vrata, kada može da preveze šest osoba. Modeli sa širom kabinom nose oznaku “Confort”. Njihova kabina je širine 2040 mm, i pruža veći komfor i za izvangradske uslove. Njegova “CREW verzija usled većih dimenzija može da preveze sedam putnika.

Svi Isuzu kamioni poseduju veliki spektar sigurnosnih sistema, uključujući kontrolu proklizavanja ASR, kontrolnu stabilnosti ESC i LDCW za upozorenje prilikom napuštanja saobraćajne trake. Motori koji pokreću Isuzu kamione za evropsko tržište su kreirani sa fokusom na kompaktnost, laku konstrukciju i ekonomičnost.

U osnovi, koriste se dve jedinice od 3,0 i 5,2 litre radne zapremine, a zajedničko im je da su to četvorocilindrični redni motori sa 16 ventila i turbokompresorom promenljive geometrije i interkulerom. Manji od ovih motora, zapremine 2.999 ccm, dostiže maksimalnu snagu od 110 kW (150 KS) pri 2.800 o/min i maksimalni obrtni moment od 375 Nm dostupan između 1600 i 2800 o/min. Ovo su vrednosti u Euro 6 varijanti sa Ad blue tehnologijom.

Auto magazin fabrika isuzu kamiona u veroni
Gotove kabine spremne za ugradnju

Za naše tržište može da se poruči i verzija sa Euro 5b plus standardom. Pored jednostavnije konstrukcije i niže cene, ovo vozila ima i nešto slabije performanse, u smislu redukovane snage na 88 kW (120 KS) pri 2800 o/min i 300 Nm.

Veći motor, zapremine 5.193 ccm, ima tri nivoa snage, u zavisnosti u koji se model ugrađuje: 140 kW (190 KS) sa 510 Nm, 154 kW (210 KS) sa 706 Nm i 177 kW (240 KS) sa 765 Nm.  Što se tiče menjača, ugrađuju su petostepeni i šestostepeni manuelni menjači, kao i veoma popularna poluautomatska (robotizovana manuelna) transmisija. Svi kamioni do pet tona bruto nosivosti imaju petostepene menjače, a svi kamioni preko pet imaju šestostepene menjače.

Auto magazin fabrika isuzu kamiona u veroni
U Italiji se po želji kupca ugrađuje audio sistem

Iako sva komercijalna vozila moraju da poštuju zakonske norme po pitanju opterećenja, Isuzu kamioni su poznati po robusnim šasijama koje trpe preopterećenje, a što je česta situacija u realnoj eksploataciji, pogotovo u našoj zemlji. To se, pre svega, vidi po dozvoljenim opterećenjima samih osovina.

Ono po čemu je Isuzu posebno poznat jeste izuzetna pokretljivost i mogućnost manevrisanja, koju duguje koncepciji takozvanog japanskog načina gradnje kamiona “cab forward”, gde se kabina nalazi iznad same osovine i ne gubi se na dugačkom prepustu kao kod konkurencije. To za posledicu ima odličan krug zaokreta, zahvaljujući velikom uglu zaokreta prednjih točkova, u šta smo se i sami uverili na licu mesta na kratkoj test vožnji koja je za nas organizovana.
Aleksandar Bursać

Auto magazin fabrika isuzu kamiona u veroni

Trio Motors ovlašćen za Srbiju
Od septembra 2013. godine kompanija Trio Motors je ovlašćeni prodavac i serviser Isuzu vozila u Srbiji. Na tržištu je od 1991. godine i specijalizovan je za prodaju celokupnog asortimana rezervnih delova za japanska i korejska vozila, alata i servisne opreme za mehaničare. U sastavu Trio Motorsa od 2011. godine je auto servis koji pruža sve vrste mehaničarskih, dijagnostičarskih i električarskih usluga za sva japanska i korejska vozila. Nalazi se u Novom Sadu a sve dodatne informacije u vezi Isuzu kamiona i pikapova možete pronaći na www.isuzu.co.rs.

Auto magazin fabrika isuzu kamiona u veroni

Tradicija duga 70 godina
Officine Mirandola grupa je osnovana pre 70 godina. U samom startu težište poslovanja bilo je na trgovini komercijalnim vozilima a poslednjih 20 godina ćerka firma MIDI Europe se, između ostalog, bavi proizvodnjom i distribucijom Isuzu vozila. Zapošljava 92 radnika i ima proizvodne pogone koji se prostiru na dva hektara sa godišnjom proizvodnjom i do 1300 vozila Isuzu “N serije”. MIDI Europe je istovremeno i generalni uvoznik kamiona i pikapova marke Isuzu za Srbiju.

Auto magazin fabrika isuzu kamiona u veroni

1 KOMENTAR

  1. lepa reportaza, zao mi je sto se ne otvaraju ovakvi pogoni, po slicnom sistemu i u nasoj zemlji. Eksperti kazu d aje to strafciger industrija, ali je dohodovna, radio bi i FAP, i Ikarbus, Zastava kamioni. Mislim da imamo znanja i da smo jeftiniji nego Italija i dr zemlje EU. Samo nesto fali…

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring