Auto magazin

ESP u serijskoj ugradnji već 25 godina

ESP u serijskoj ugradnji već 25 godina
05.06.2020.

Vlažan put i iznenadni manevar: tada se najčešće vožnja završavala u jarku ili na sigurnosnoj ogradi puta, a ne retko i smrtnim ishodom ili teškim povredama.

Pre gotovo 25 godina je pronađeno rešenje u obliku pionirskog izuma – ESP programa za elektronsku stabilnost koji su Bosch i Daimler-Benz prvi put ugradili u vozila S klase 1995. godine.

Od tada, ESP održava bezbednost vozila na putu i u kritičnim situacijama. Bosch istraživači nesreća procenjuju da je, samo u EU, sistem ESP spasao oko 15.000 života u proteklih 25 godina, i sprečio nešto manje od pola miliona nesreća koje uključuju povrede.

Širom sveta, 82% svih novih putničkih automobila ima ugrađen ESP. U 2017. godini ta brojka je bila 64 procenata. ESP može da spreči do 80 procenata svih nezgoda pri zanošenju i proklizavanju kada su putevi vlažni ili zaleđeni, kada se izbegavaju neočekivane prepreke kao što su životinje na putu, a takođe i kada se u prebrzoj vožnji ulazi u zavoj, pokreće se elektronski program stabilnosti.

ESP kombinuje funkcije ABS sistema protiv blokiranja točkova pri kočenju i TCS sistema za regulaciju pogona, ali može učiniti i mnogo više.

bosch esp

Proboj nakon “Elk” testa

Priča o razvoju ESP sistema je duga. Sve je počelo osamdesetih godina prošlog veka, u nezavisnim naporima kompanije Bosch i Daimler-Benza da postignu veću stabilnost vozila. Od 1992. do lansiranja na tržište, stručnjaci ove dve kompanije radili su zajedno u projektnoj jedinici.

“Elk” test, za utvrđivanje ponašanja vozila pri naglim manevrima, 1997. godine pomogao je sistemu da se probije: tokom testova za švedski automobilski magazin, Mercedes Benz A klase bez ESP sistema se prevrnuo prilikom naglog manevra.

bosch esp

Mercedes-Benz je reagovao tako što je ESP uvrstio u standardnu opremu. Od tada, sve više i više
raznih proizvođača vozila počelo je da usvaja ovaj sigurnosni sistem. Manje nesreća, manje povreda, manje smrtnih slučajeva – zakonodavci su takođe prepoznali prednosti ESP i učinili ga obaveznim u vozilima u mnogim delovima sveta. U EU je ovaj proces bio postepen.

Od novembra 2011. godine, prvobitno je bio obavezan za nove tipove putničkih automobila i komercijalnih vozila, a od 1. novembra 2014. za sve novoregistrovane putničke automobile i komercijalna vozila.

Takođe u Argentini, Australiji, Brazilu, Kanadi, Kini, Ekvadoru, Izraelu, Japanu, Maleziji, Novom Zelandu, Rusiji, Južnoj Koreji, Turskoj i Sjedinjenim Državama, ESP sistem je ili zakonski uslov ili se sam nametnuo kao obavezan. Iskustvo iz Evrope pokazuje da, ako se udeo broja vozila sa ovim sistemom poveća, broj nesreća opada.

bosch esp

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Bolji je Opel Grandland 2.2 disel 177 ps [...]

Preuzmite Auto magazin za android