Express test: Honda HR-V 1,5 i-VTEC Elegance ADAS H-Connect

Segment manjih i srednjih krosovera trenutno ima najveću ekspanziju u Evropi. Gotovo da nema ozbiljnijeg proizvođača automobila koji u svojoj ponudi nema nekoliko SUV modela. Honda prati taj trend, a najnoviji u nizu je "HR-V"

Naziv “HR-V” nije nikakva novina. Honda se, zapravo, vratila proverenim vrednostima i klasi u koju je ušla 1998. godine, kada je predstavljen prvi model pod ovim imenom. Koncept i veličina su praktično isti, s tim što novi model nije dostupan u verziji sa troja vrata. Takođe, na našem tržištu neće biti u ponudi 4×4 verzija, već samo sa prednjim pogonom.

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test
Na našem tržištu neće biti u ponudi 4×4 verzija, već samo sa prednjim pogonom

“Hondu HR-V” je teško svrstati u konkretnu klasu. To je generalno problem sa svim krosoverima, pa se nova “honda” smatra konkurentom “reno kadžara”, koji je nešto veći ali i “mazde CX-3”, koja je za nijansu manja.

Sve u svemu, auto je sasvim dovoljno prostran da zadovolji potrebe onih koju su navikli na veće automobile. U tom smislu, iznenadila nas je ponuda prostora za noge na zadnjim sedištima, koja je veća nego u nekim ozbiljnim limuzinama.

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test
HR-V je po svojim dimenzijama negde između B i C segmenta.

Isto možemo da kažemo i za prtljažnik zapremine 470 litara. Da je, ipak, reč o nešto manjem automobilu, stiče se utisak u pogledu širine kabine, koja otkriva da je “HR-V” po svojim dimenzijama negde između B i C segmenta.

Prodaja je nedavno počela u našoj zemlji a na raspolaganju su dva motora – 1,6 dizelaš od 120 i 1,5 benzinac od 130 “konja”. Cene počinju od 20.490 evra, koliko košta benzinac, dok je za dizelaša potrebno dodati 2.500 evra. Početne cene jesu više u odnosu na prosek na našem tržištu a za to postoji nekoliko razloga.

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test
Za nešto višu cenu u odnosu na konkurenciju je kriva izuzetno bogata oprema

Pre svega, auto dolazi iz fabrike koja se nalazi u Južnoj Americi, pa je zbog toga ukupno opterećenje na ime carine i poreza oko 18 posto u odnosu na modele proizvedene u Evropi. Ipak, glavni “krivac” za višu cenu je izuzetno bogata oprema, koja je u baznom, “komfort” paketu bogatija nego kod nekih konkurenata u višim nivoima opreme.

Na primer, pravo iznenađenje je što osnovni “HR-V” standardno ima automatsko kočenje pri malim brzinama (City-Brake Active System) koji funkcioniše do brzine od 32 km/h. Uz pomoć laserskog radara prepoznaje opasnost od neposrednog sudara i automatski zaustavlja vozilo kako bi se izbegla šteta.

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test
Neobična centralna konzola u dva nivoa

Takođe, standard u osnovnoj verziji su automatska dvozonska “klima”, grejači prednjih sedišta, električna parkirna kočnica, sistem koji trepćućim stop svetlima obaveštava vozača iza o naglom kočenju, sva četiri automatska podizača prozora, tempomat sa limiterom brzine, alu-felne, blutut konekcija… Sve to košta 20.490 evra, što je zapravo na nivou ekvivaletno opremljenih konkurenata.

Primerak sa našeg testa ima drugi po redu, “elegans”, paket opreme. Njegova cena je za 3.000 evra veća a za taj iznos se dobija i mnogo više haj-tek opreme koja predstavlja poslednju reč tehnike auto-industrije. Mi izdvajamo upozorenje pre potencijalnog sudara koje funkcioniše uz pomoć radarskih senzora i kamera, automatsko prepoznavanje saobraćajnih znakova i inteligentni ograničavač brzine.

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test
Iznenadila nas je ponuda prostora za noge na zadnjim sedištima

Tu su još automatsko aktiviranje i deaktiviranje dugih svetala, prednji i zadnji parking senzori, automatsko obaranje desnog retrovizora prilikom vožnje unazad, dodatni zvučnici, multimedijalni uređaj sa android operativnim sistemom…

Ljubitelji tradicionalnih atmosferskih benzinaca definitivno će uživati u vožnji starog-novog 1,5 motora. Ispunjava Euro 6 standarde, baš kao i dizelaš. Maksimalnu snagu od 130 “konja” postiže pri visokih 6.600 obrtaja, ali to ne znači da nije elastičan i pri niskim obrtajima. Naprotiv, “HR-V” se tečno i bez muke vozi po gradu, sa vrlo solidnim međuubrzanjima.

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test
Poklopac prtljažnika je napravljen od neobičnog, mekog materijala

Već pri 50 km/h indikator za promenu stepena prenosa predlaže šestu brzinu a takav stil vožnje zaista dovodi do fabrički deklarisanih oko 7 l/100 km. Ipak, za snažnija međuubrzanja potrebni su nešto viši obrtaji, što navlači osmeh na lice a istovremeno ne utiče previše na potrošnju. Auto smo preuzeli na test sa prosečnih 7,9 l/100 km, a vratili smo ga sa 7,5, uprkos radu u mestu i maltretiranju za potrebe fotografisanja.

Generalno, performanse benzinca su gotovo identične dizelašu. Prednost benzinca su i dosta niži troškovi redovnog održavanja, kao i mnogo manje mogućnosti za potencijalnim kvarovima. O cenovnoj prednosti takođe ne treba trošiti reči.

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test
Benzinski HR-V se tečno i bez muke vozi po gradu, sa vrlo solidnim međuubrzanjima

Jedino što nam se nije dopalo je nešto slabija zvučna izolacija motorskog prostora, dok je sve drugo zaista natprosečno urađeno. Iako su na test automobilu bili montirani Tigrovi zimski pneumatici, pojačanog šuma iz pravca točkova nije bilo čak i pri visokim brzinama. Moramo da pohvalimo kvalitet materijala u kabini.

Vrata su većim delom tapacirana mekom tkaninom, što je vrlo redak slučaj, pogotovo u ovoj klasi. Na istrument tabli je takođe meka plastika, prijatnih tekstura. Generalno, završna obrada i opšti utisak doživljenog kvaliteta su takvi da je “honda HR-V” iznad proseka. Sve to prati i odgovarajuća cena koja je u skladu sa svim onim što se uz auto i dobija.
Aleksandar Bursać

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test

Isprobali smo automatsko kočenje
Svaki “HR-V”, uključujući i osnovnu verziju, je opremljen sistemom za automatsko kočenje u slučaju opasnosti od sudara koji radi do brzine od 32 km/h. Nama se desilo da se vozilo ispred nas tokom skretanja udesno naglo zaustavilo da propusti pešake a mi smo želeli da nastavimo pravo. Međutim, “HR-V” je to prepoznao kao potencijalu opasnost i automatski je zakočio. Realno, nije postojala opasnost od udesa ali je očigledno da ovakvi sistemi imaju nešto nižu toleranciju za neopreznu vožnju.

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test

Android multimedija
Na sredini table je sedmoinčni  “honda konekt”  ekran osetljiv na dodir koji pruža napredno povezivanje i info-zabavni sistem. Uz Android 4.0.4. operativni sistem, ekranom se upravlja istim pokretima prstiju kao i kod smart telefona. Omogućava brz i lak pristup internet servisima, uključujući i internet pretragu, kao i instaliranje aplikacija. Sinhronizacijom preko “miror linka” je praktično omogućeno korišćenje telefona i svih aplikacija preko displeja u automobilu. Honda se pobrinula da meni bude i na ćirilici.

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test

Magična sedišta
Sada već čuvena Hondina “magična sedišta” dostupna su i u modelu “HR-V”. Kao i kod “sivika” i “džeza”, omogućeno je vertikalno podizanje donjeg dela sedišta, tako da se otvara veliki prostor za vertikalan prevoz kabastijih stvari, kao što su saksije sa cvećem, pa i manji frižideri. Sve to je omogućeno zahvaljujući rezervoaru za gorivo koji je smešten ispod prednjih a ne zadnjih sedišta, čime je oslobođen veliki prostor, ne samo u kabini već i u prtljažniku.

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test

Honda HR-V 1,5 i-VTEC Elegance ADAS H-Connect
Motor: zapremina 1498 ccm, snaga 96 kW (130 KS) pri 6.600 o/min, maks. obrtni moment 155 Nm pri 4.600 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni
Dimenzije: 4294/2019/1605 mm, međuos. rastojanje 2610 mm, prtljažnik 470/1533 l, rezervoar 50 l, masa 1241 kg, pneumatici 215/60 R 16
Performanse: maks. brzina 192 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,2, potrošnja 4,8/5,6/7,0 l/100 km, emisija CO2 130 g/km

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test

Oprema
Standard: senzori za pritisak u pneumaticima, pomoć pri kretanju na uzbrdici, automatsko kočenje pri malim brzinama, sistem upozorenja o naglom kočenju, električna parkirna kočnica, alu-felne 16 inča, automatska dvozonska „klima“, magična sedišta, tempomat, grejači prednjih sedišta, el. podizači prednjih i zadnjih prozora, blutut konekcija za mobilni, inteligentni ograničivač brzine, upozorenje pre potencijalnog sudara, automatska aktivacija dugih svetala, sistem za nadgledanje kolovozne trake, prepoznavanje saobraćajnih znakova, prednji i zadnji parking senzori, automatsko obaranje desnog retrovizora prilikom vožnje unazad, osvetljeni suncobrani, dva USB priključka, HDMI priključak, šest zvučnika, android multimedijalni uređaj sa 7 inčnim displejem

magazinauto.com auto magazin srbija honda hr-v 2015 test

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring