Auto magazin

Ferrari 488 GTB

Ferrari 488 GTB
03.02.2015.
Ekstreman do kraja

Ferari je prikazao nekoliko fotografija i otkrio tehničke detalje novog modela "488 GTB". Zvanično će biti prikazan na Salonu automobila u Ženevi, a mi smo već očarani njegovim izgledom i sposobnostima.

Novi “ferari 488 GTB” izgleda “luđe” neko ikada i očigledno je da je dizajn podređen aerodinamičkoj efikasnosti. Ipak, studio Pininfarina je uspeo da ubaci dosta retro detalja sa legendarnog modela “308” koji puni 40 godina. Pogledajte samo izgled visoko postavljenih usisnika za vazduh na zadnjim krilima.

auto magazin ferrari 488

Aktivna aerodinamika je ovde dovedena do savršenstva, pa fabrika navodi da “488 GTB” ima 50 posto bolji aerodinamički potisak od prethodnika, uz smanjen koeficijent otpora vazduhu. Aktivni zadnji spojler dobija aerodinamički potisak i od gasova iz auspuha, što je tehnika koja je prošle godine zabranjena u formuli 1.

auto magazin ferrari 488

“488 GTB” je prvi “ferari” sa motorom smeštenim iza vozača koji ima turbo punjač još od legendardnog “F40”. Italijani nisu štedeli svoje skuplje V12 modele i 3,9 litarski V8 motor sa dva turba su “odvrnuli” do čak 670 “konja”, čak 200 više od “F40”.

auto magazin ferrari 488

Uz masu od samo 1370 kilograma, dobili su brilijantne performanse. Ubrzanje do “stotke” deklarisano je na tri sekunde, međutim svi znamo da je Ferari uvek bio konzervativan kada objavljuje brojke. Još impresivnije je ubrzanje do 200 km/h koje iznosi 8,3 sekunde.

auto magazin ferrari 488

Fabrika navodi i podatak da maksimalna brzina iznosi preko 330 km/h. To konkretno znači da novi model u potpunosti zasenjuje prethodnika, “ferari 458”, koji će se polako preseliti sa ulice u garaže kolekcionara. Turbo era je stigla, a drumovi su dobili novog vladara!

auto magazin ferrari 488

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]