Ford Focus RS

Ford je otkrio pojedine detalje svojeg novog sportskog hečbeka "fokus RS". Sa 320 "konja", pogonom na svim točkovima i ručnim menjačem, uslišene su želje svih zagriženih ljubitelja relija

Ford je oduvek imao vrlo zabavne i kvalitetne sportske hečbek modele. Međutim, još od “eskorta kosvort” nije postojao serijski sportski model koji ima pogon na svim točkovima, iako je to bila želja hiljada zaljubljenika u brzu vožnju koji su gledali Kolina Mekrea u “fokusu wrc”.

auto magazin focus rs

Njihove želje su napokon uslišene, a pred nama je novi “fokus RS”, automobil koji i pre nego što je ušao u serijsku proizvodnju može da se smatra legendarnim. Fabrika nije otkrila mnogo tehničkih podataka, ali i ono što znamo dovoljno je da nam zagolica maštu.

auto magazin focus rs

Ispod haube se nalazi četvorocilindrični turbo-benzinac zapremine 2,3 litra za koji se navodi da će imati preko 320 konjskih snaga. Insajderi govore da je cifra od 340 “konja” realnija. Ubrzanje iz mirovanja do “stotke” će biti daleko ispod pet sekundi. Maksimalna brzina još uvek nije poznata.

auto magazin focus rs

Snaga će se prenositi preko šestostepenog manuelnog menjača što je u vreme automatizacije i elektronike za svaku pohvalu. Sistem za prenos snage poseduje mogućnost neprestane varijacije obrtnog momenta od točka do točka, što bi trebalo da obezbedi velike bočne sile u krivinama, ali i zabavu u vožnji. Priča se da je sistem u potpunosti mehanički, a da radi uz pomoć kontrole elektronike.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring