Auto magazin

Ferruccio Lamborghini: od traktora do super-automobila

Ferruccio Lamborghini: od traktora do super-automobila
29.04.2021.

Na jučerašnji dan, 28. aprila 1916. godine rođen je Ferućo Lamborgini (Ferruccio Lamborghini). Da je živ, slavio bi 105. rođendan.

Potiče iz farmerske porodice ali se vremenom ispostavilo da ga mnogo više zanimaju mašine nego obrada zemlje.

Feruccio LamborghiniKada je počeo II Svetski rat, uveliko je bio iskusan mehaničar. Bio je stacioniran na Rodosu gde je održavao vozila italijanske, nemačke i britanske vojske.

Posle rata otvorio je mehaničarsku radionicu na ostrvu da bi se 1946. vratio u Italiju privučen državnim subvencijama za razvoj posleratne privrede.

Feruccio LamborghiniOtvorio je radionicu u mestu Cento, gde je održavao vozila i pravio male poljoprivredne maišne. Došao je na ideju da napravi i jeftini traktor za seljake sa malim posedima.

Za prvi traktor poslužio je kao osnova Morris kamion, opremljen isparivačem goriva, što je bio njegov lični izum. Već 1948. je prodao 11 primeraka za vreme lokalnog vašara.

Feruccio LamborghiniOvaj uspeh ga je naveo da uloži sve što ima, uključujući i porodičnu farmu kako bi dobio kredit za ulaganje u proizvodnju traktora većeg obima.

Par decenija kasnije stižu i automobili. Logo je nastao 1963. godine kada je Ferućo zamolio Paola Rambaldija da dizajnira zaštitini znak. Jedina sugestija je bila da želi da bude jasno da je vozilo snažno kao bik. Tako je nastao čuveni logo Lamborghinija, na šta je imao uticaj i njegov horoskopski znak. Pgađate – bik.

Feruccio LamborghiniFerućo Lamborgini je praktično osnivač kategorije automobila koju danas nazivamo super-automobilima. Prvenac je Miura iz 1966.

Feruccio LamborghiniUčestvovao je i u razvoju modela Countach, koji se u formi prototipa pojavio 1971. godine. Proizvodio se sve do 1999. kada ga je zamenio Diablo.

Feruccio LamborghiniNa žalost, nije bio u prilici da bude svedok modernog razvoja kompanije koju je osnovao, s obzirom da je preminuo 1993.

Feruccio LamborghiniFeruccio LamborghiniFeruccio LamborghiniFeruccio Lamborghini

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Dobro, ali mnogo malo [...]

Preuzmite Auto magazin za android