Auto magazin

Fiat 500X

Fiat 500X
03.10.2014.

“Fijat 500X” je konačno otkriven! Ovo je jedina premijera Salona automobila u Parizu koja je ostala misterija praktično do poslednjeg trenutka. Svi ostali noviteti su prikazani unapred, što kroz fotografije, što kroz lokalne premijere u matičnim zemljama.

Auto magazin Fiat 500X 1

Na taj način je, nekada ekskluzivan i bombastičan, sajam u Parizu omalovažen od strane većine kompanija koje nisu sačekale zvanično otkrivanje svojih noviteta na samom štandu. To su nekada bili događaji od kojih je zastajao dah i koji su do poslednjeg trenutka držali u neizvesnosti javnost po pitanju izgleda najnovijih automobila Evrope ali i sveta.

Auto magazin Fiat 500X 3

Fijat je jedini ostao dosledan tradiciji i konačan izgled “500X” otkrio tek na samom štandu, skidajući veo tajne sa ovog modela od koga se zaista mnogo očekuje. Suština je da je ovo krosover na mehaničkoj platformi “fijata 500L”, ali sa pogonom na sva četiri točka u pojedinim verzijama.

Auto magazin Fiat 500X 6

Imaće dve verzije; prva je urbanija varijanta, odnosno, kako se navodi u Fijatovom saopštenju za novinare, “metropolita”, dok je druga namenjena avanturističkom stilu života sa čestim odlascima u prirodu. Drugim rečima, druga verzija ima izražen ofroud izgled u stilu pravih terenaca.

Auto magazin Fiat 500X 5

Kada smo već kod terenskih karakteristika, “500X” deli 4×4 pogon sa bratskim modelom “džip renegejd” koji nije samo našminkani terenac, već ima ozbiljne ofroud karakteristike. Za razliku od “500L”, “fijat 500X” ima ozbiljnije motore. Prava stvar je uvođenje 1,4 turbo-benzinca od 140 “konja” koji će se ugrađivati u verzije sa prednjim pogonom uz šestostepeni manuelni menjač.

Auto magazin Fiat 500X 10

Uz isti menjač kombinovaće se i 1,6 dizelaš od 120 KS, takođe sa prednjim pogonom, dok će 4×4 verzija biti sa dvolitarskim dizelašem od 140 “konja”. Snažnije varijante imaće 1,4 turbo-benzinac od 170 KS sa devetostepenim automatskim menjačem, kao i 2,4 “tajgeršark” motor od 184 KS sa istim automatikom i 4×4 pogonom.

Auto magazin Fiat 500X 11

Slabiji turbo-benzinac će imati i šestostepeni robotizovani manuelni menjač sa dve lamele. Takođe se očekuju i slabije varijante, kao što su 1,3 dizelaš sa 95 KS i 1,6 dizelaš sa 110 KS.

Proizvodiđe se u Italiji rame uz rame sa bratskim “džipom renegejd” i izvoziće se u preko sto zemalja, uključujući i Severnu Ameriku.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Škoda ima puno zanimljivih i korisnik rešenja. Sjajno izgleda onaj poklopac za vetrobansku tečnost. Jedino [...]

Skoro niko leti ne iznajmljuje vozilo ukoliko nema klimu. Važi i za mala i za [...]

Imam Alfa romeo 166 2.4 restajling pali mi se lapica motora , a u vožnji [...]

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Preuzmite Auto magazin za android