Lamborghini Asterion LPI 910-4 concept

Lamborgini je u Parizu predstavio prototip pod nazivom "asterion" u kome prvi put primenjuje plag-in hibridnu tehnologiju

Lamborgini je u Parizu predstavio prototip pod nazivom “asterion” u kome prvi put primenjuje plag-in hibridnu tehnologiju.

Auto pokreće standardan 5,2 litarski V10 motor iz “hjurikejna” od 610 konjskih snaga ali i tri elektro motora koji stvaraju dodatnih 300 “konja”. Menjač je sedmostepeni DSG.

Auto magazin Lamborghini Asterion hybrid concept 1

“Lamborgini asterion” do “stotke” ubrzava za svega tri sekunde a maksimalna brzina mu je 320 km/h.

Akoliko se vozi samo na struju, maksimalna brzina mu je 125 km/h i uz pomoć baterija može da pređe 50 kilometara. Za neke, sasvim dovoljno da se odvezu do posla i nazad kroz centar grada.

Auto magazin Lamborghini Asterion hybrid concept 3

Zanimljivo je da Lamborgini navodi i veoma nisku prosečnu potrošnju od svega 4,2 l/100 km ukoliko se auto koristi u hibridnom modu, dakle u kombinaciji jedne i druge vrste motora.

Naziv je takođe zanimljiv. “LP” je skraćenica od “longitudinal posterior” (za uzdužno postavljen motor pozadi) a slovo “I” od reči “ibrido”, što na italijanskom znači hibrid. Brojka “910” je zbir snage benzinskih i elektro-motora, dok “4” označava pogon na sva četiri točka. Na kraju, sam naziv “asterion” potiče iz inspiracije mitskim bićem iz grčke mitologije, Minotaurom, koje je hibrid čoveka i konja.

Auto magazin Lamborghini Asterion hybrid concept 4

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring