Fiat Punto 2012 1,3 mjtd 85 Pop

Ako želite da znate kako treba da izgleda gradski automobil, nepretenciozan, ekonomičan, udoban i praktičan, predlažemo vam da provozate novi "fijat punto 2012". U verziji sa dizel motorom od 85 KS dobija subvenciju od 100 hiljada dinara

Nakon punih sedam godina proizvodnje, Fijat je izbacio treću restilizaciju ovog popularnog gradskog automobila. U početku se zavao “grande punto”, kako bi se naglasilo da je mnogo veći i ozbiljniji od prethodnika, modela koji sada poznajemo kao “punto klasik”. Prva restilizacija donosi ime “punto evo”, a za ovu sezonu vraćeno mu je ime “punto”.

magazinauto.com fiat punto 1,3 mjtd my2013 test review
Jednostavan i elegantan dizajn odlično odoleva vremenu

Kozmetičke promene su suptilne, ali je lako razlikovati ovaj model od prethodnih. Dok je grande punto bio sportski agresivan sa prednjim delom kao pozajmljenim od Maseratija, “evo” je bio “bogato” preuveličan, a “2012” je jednostavan i elegantan. Maska hladnjaka sa crnim šestougaonim saćem presečena je na pola po horizontali. Zadnja svetla su sa LED trakama kao na “puntu evo”, vrlo otmeno.

Na testu se našao model sa najsiromašnijim paketom opreme “pop”, ali sa vrlo zanimljivim “1,3 mjtd” turbo dizel motorom od 85 KS. Najjeftinija verzija se lako prepoznaje po kvakama koje nisu u boji karoserije i nešto drugačijim farovima u odnosu na skuplje pakete opreme.

magazinauto.com fiat punto 1,3 mjtd my2013 test review
Zadnja svetla su sa LED trakama kao na “puntu evo”, vrlo otmeno

Moramo da priznamo da smo se iznenadili kada smo otvorili vrata, pošto nas je dočekala unutrašnjost koja je gotovo identična kao na starom “grande puntu”. Puno crne tvrde plastike nije u duhu ovog automobila, a ne pomaže ni lajsna sive boje na sredini komandne table. Na svu sreću, već od narednog paketa opreme dobijate noviju, kvalitetniju i bogatiju komandnu tablu, sličnu onoj iz “punta evo”.

U “puntu” se sedi relativno visoko, iako se veozačevo sedište podešava po visini. Zato hvalimo mogućnost podešavanja upravljača po visini i dubini i to ne samo deklarativno već sa velikim amplitudama, tako da bez obzira na rast i navike možete da nađete položaj koji će vam biti idealan.

magazinauto.com fiat punto 1,3 mjtd my2013 test review
Puno crne tvrde plastike nije u duhu ovog automobila, a ne pomaže ni lajsna sive boje na sredini komandne table

Kabina je prilično prostrana; može da ugosti četiri odrasla putnika i to na dužim relacijama. Pozadi ima prostora i za kolena i za glavu, a ako se viši putnici na prednjim sedištima kolegijalno pomere napred, smetaće im ivica centralne konzole na koju se naslanja koleno.

Automobil je pregledan u napred i bočno, dok je pogled unazad ometen malim zadnjim staklom i debelim nosačima krova. Ovde pomažu veliki i pregledni retrovizori, ali bi i parking senzori dobro došli. Brisači brišu veliku površinu, a farovi su svetli i imaju dobro definisan snop.

magazinauto.com fiat punto 1,3 mjtd my2013 test review
Kabina je prilično prostrana; može da ugosti četiri odrasla putnika i to na dužim relacijama

Fiat je rešio da ugradi nekonvencionalan prekidač za paljenje brisača. Umesto da se desna ručica kraj upravljača pomera gore – dole, predni brisači se aktiviraju okretanjem prekidača na vrhu ručice. Neobično rešenje, ali nam vlasnici “grande punta” tvrde da je rešenje praktično kada se naviknete na njega.

Točak upravljača ima vrlo naglašene “bubreščiće” koji pomažu da se lakše drži u ruci, pa je šteta što je prilično tanak. Plastika na upravljaču je prilično gruba, ali se zato dobro lepi za dlan. Ipak, počeleli smo kožu iz skupljih verzija. Takođe, vrlo mali monohromatski LCD displej na sredini instrument table deluje prilično jeftino. Instrument tabla iz skupljih verzija je bitno lepša i preglednija.

magazinauto.com fiat punto 1,3 mjtd my2013 test review
Putnici pozadi imaju natprosečan prostor za kolena i glavu

“Fiat punto” je vrlo prijatan za vožnju. Italijani su poznati po tome da prave automobile koji su opuštajući, mekani i udobni. Ogibljenje jeste nešto tvrđe nego kod recimo “punta klasik”, ali je i dalje mnogo mekše nego kod “ford fijeste”, ili “pežoa 208”. Ipak, upravljanje je vrlo precizno, automobil rado prati komande upravljača i neutralan je do same granice.

Ipak, zbog jakog servo upravljača, vozač nema dovoljno informacija o prijanjanju točkova za podlogu, što doduše nema nekog značaja u svakodnevnoj vožnji. Mnogo je bitnije da postoji taster za takozvani “siti” mode, kada je servo asistencija mnogo snažnija, tako da upravljač može da se mota malim prstom. Idealno za parkiranja u uskim gradskim uličicama, ili parkinzima u hipermarketima.

magazinauto.com fiat punto 1,3 mjtd my2013 test review
Prtljažnik je manji nego u puntu klasik

Kad smo već kod šopinga, prtljažnik sa 275 litara nije u gornjoj polovini svoje klase, čiji je prosek oko 290 litara. Čak i “punto klasik” ima oko 290 litara. Ispod haube se nalazi jedan od najpopularnijih i najboljih malolitražnih turbo dizel motora, “1,3 mjtd”.

Na raspolaganju su tri verzije, sa 75, 85 i 95 KS. Mi vam prikazujemo auto sa srednjim motorom. Njegova buka i vibracije su odlično izolovani, tako da se vožnja ne razlikuje od benzinske verzije. Zanimljivo je da su se italijani odlučili za petostepene manuelne menjače u svim varijantama. No, i pored toga, verzija od 85 KS koju vam prikazujemo, uspeva da postigne emisiju CO2 ispod 100 g/100 km, čime ispunjava uslov za subvenciju Fonda za zaštitu životne sredine od 100 hiljada dinara.

magazinauto.com fiat punto 1,3 mjtd my2013 test review
Godinama u nazad jedan od najboljih malolitražnih turbo-dizel motora u ponudi

Motor je vrlo srčan, ali i uglađen, sa gotovo neprimetnom turbo rupom. Zahvaljujući obrtnom momentu od 200 Nm pri samo 1750 o/min automobil sa lakoćom prestiže na otvorenom putu i može da drži visoki prosek bez obzira na opterećenje. Maksimalna brzina iznosi 172 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h, potrebno mu je 13,1 sekunda.

Prosečna potrošnja na testu je iznosila 4,9 litara, ali sa vrlo žustrom vožnjom. Ako umirite temperament, prosek će pasti i ispod četiri litra. Slično je i na otvorenom drumu. Na magistrali, ako se pridržavate ograničenja “puto” će trošiti tek oko tri litra, dok će na auto putu potrošnja varirati između četiri i šest i po litara. FCA trenutno prodaje “punto” sa velikim popustom za recklažu. Predlažemo vam da ponudu proučite na njihovom sajtu.
Ivan Katunac

Test “fijat punta” objavljen je u Auto magazinu oktobra 2012. godine.

magazinauto.com fiat punto 1,3 mjtd my2013 test review

Obavezna rekreacija
Sve verzije dizel motora u “puntu 2012” imaju ugrađen filter koji eliminiše čađ iz izduva (DPF). Zbog toga ćete u autu zateći jedna brošuru koja vas obaveštava da u slučaju da se upali lapmpica filtra, morate voziti vaš auto dok se ne ugasi, pošto se u tom trenutku vrši njegova regeneracija.

Ukoliko to ne učinite, izlažete se riziku od skupog kvara! Da ne bude zabune, to nije samo kod “punta” već kod svih dizelaša koji imaju ovu vrstu filtera. Dakle, auto vam i bukvalno postaje ljubimac, kojeg povremeno morate da vodite u “šetnju” kako bi ostao u formi. Cena koja se mora platiti za ekologiju…

magazinauto.com fiat punto 1,3 mjtd my2013 test review

Fiat Punto 2012 1,3 mjtd 85 Pop
Motor: zapremina 1248 ccm, snaga 63 kW (85 KS) pri 4000 o/min, obrtni moment 200 Nm pri 14750 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni
Dimenzije: 4065/1685/1490 mm, međuos. rastojanje 2510 mm, rezervoar 45 l, prtljažnik 275/1030, masa 1130 kg, pneumatici 175/65 R 15
Performanse: maks. brzina 172 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 13,1 s, potrošnja 3,0/3,6/4,6 l/100 km

magazinauto.com fiat punto 1,3 mjtd my2013 test review

Oprema
Standard: Start-stop sistem, manuelni klima uređaj, dnevna svetla, ABS, EBD, prednji vazdušnji jastuci, radio MP3/CD, centralna brava sa daljisnkom komandom, el. podizači prednjih prozora, električno pokretani retrovizori, putni računar, sedište vozača podesivo po visini, pravljač podesiv po visini i dubini

magazinauto.com fiat punto 1,3 mjtd my2013 test review

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring