Auto magazin

Fiat Tipo se pojavio pre 35 godina

Fiat Tipo se pojavio pre 35 godina
04.07.2023.
Ispred vremena

Osim što je bio prvi Fiat koji nije trulio ubrzo po izlaslu iz fabrike, Tipo je poznat po svojoj pouzdanosti i naprednim tehničkim rešenjima, među kojima je i digitalna instrument-tabla

Ovaj model bio je naslednik automobila Fiat Ritmo, koji je prethodno zamenio Fiat 128.

Još od modela 1100, Fiat automobili prevozili su ne samo italijanske porodice na putevima socijalnog, ekonomskog i tehnološkog razvoja po Italiji, već i po Evropi.

auto magazin srbija 1988 fiat tipo

Previše od trideset pet godina, originalni Fiat Tipo bio je zaista inovativan auto. Bio je među prvim modelima niže srednje klase sa potpuno digitalnom instrument tablom.

Fiat Tipo iz 1988. bio je jedan od prvih modela na kome je primenjena modularna platforma. Njegova šasija bila je osnova za druge Fiatove modele, kao što su na primer Fiat Tempra, sa tradicionalnom salonskom i karavan verzijom.

auto magazin srbija 1988 fiat tipo

Originalni Tipo debitovao je sa pet verzija sa benzinskim i dizel motorima, sposobnih da zadovolje tadašnje potrebe tržišta, i dva nivoa opreme.

Namerno je doneta odluka da se ostali upečatljivi elementi izostave i da se inovativnost i zrelost modela oliče u njegovom jednostavnom imenu.

auto magazin srbija 1988 fiat tipo

Te davne 1988. Tipo je privukao pažnju zbog svojih posebno modernih i funkcionalnih tehnoloških inovacija: elektronski digitalni instrumenti u okviru „Digit“ konfiguracije bili su integrisani u posebno dizajniranu tablu sa instrumentima.

Digitalni instrumenti u ovoj konfiguraciji bili su pravo čudo u pogledu funkcionalnosti i ergonomičnosti i pružali su odličnu vidljivost. Fiat Tipo je debitovao 26. januara 1988.

auto magazin srbija 1988 fiat tipo

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

1 komentar

  1. MMS auto
    MMS auto August 21, 10:21

    Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i smešno, u to vreme su bili u samom vrhu. Danas to više nije tako, italijani daleko zaostaju iza drugih proizvođača

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]