U Briselu testiramo redizajnirani Renault Clio

Ekipa Auto magazina stigla je u Brisel, gde se održava međunarodna prezentacija redizajniranog Renaulta Clio.

Prve fotografije su nedavno predstavljene, a ubrzo zatim smo dobili priliku i da ga testiramo.

Ovo je prvi serijski Renault model koji dobija novu estetiku prednjih svetala, sa specifičnim dnevnim svetlima i farovima.

Renault Clio

Istovremeno, sve je prilagođeno Nouvelle Vague estetici koju smo već imali prilike da vidimo na Renault Australu i Espasu, pa i novom Rafalu.

Zadnja svetla su takođe drugačija, i što je najlepše, standard su u LED varijanti bez obzira na paket opreme.

Renault Clio

Unutrašnjost je takođe unapređena. Ljubitelji digitalnog će odmah primetiti potpuno digitalne instrumente.

I oni su standard, s tim što paketi opreme sa početka ponude imaju manju dijagonalu, a oni drugi veću.

Renault Clio

Nama je od velike pomoći bilo to što se mapa navigacije prikazuje i na instrumentima. Samim tim, mnogo je manje vremena potrebno da se pogled skrene na instrumente, umesto na centralni multimedijalni displej.

Kada smo već kod njega, nije bilo većih izmena. Android Auto i Apple Car Play se bežično povezuju, a tu je i Google asistencija.

Renault Clio

Za ljubitelje taktilnog osećaja, Renault je napravio veliki iskorak. Konkretno komandna tabla i tapacirunzi u vratima su dobrim delom presvučeni tkaninom, i to ne bilo kakvom.

Renault Clio

Neke verzije imaju tvid platno, koje se nalazi i  na centralnim delovima presvlaka sedišta. Generalno, Clio ima Lifestyle karakter više nego ikada, sa mnoštvom dizajnerskih detalja.

Renault Clio

Ipak, ono što je nama ljubiteljima vožnje najznajačnije, auto je pravo osveženje u odnosu na SUV i krosover modele u smislu upravljivosti.

Konstruktori kažu da nije bilo nikakvih izmena na ogibljenju, ali mala masa, odlično projektovan upravljački mehanizam i snažni hibrid, pravi su recept za uživanje u krivinama.

Imali smo prilike da testiramo E-Tech 145 Hybrid, koji čini kombinacija 1,6 atmosferskog četvorocilindarskog benzinca i elektro-motora, ukupne snage sistema od 145 konja.

U odnosu na dosadašnje verzije, Renault inženjeri su ozbiljno optimizovali kompletan sklop, pa nema više na uho nepotrebnog zadržavanja visokih obrtaja iako ne zahtevamo veliku snagu.

Renault Clio

Sada je sve daleko uglađenije i prirodnije, pa je pravo zadovoljstvo voziti Clio po gradu ali i na otvorenom.

Po gradu i do 80 posto vožnje se obavlja na struju. Elektro-motor je prilično snažan, tako da je paljenje benzinca odloženo, pa otuda i veliki procenat vožnje samo na struju.

Renault Clio

Na otvorenom već do izražaja dolazi i čuveni menjač, idejno preuzet iz bolida formule 1. Najprostije rečeno, ponaša se kao da ima četiri brzine, s tim što ulogu prve uvek ima elektro-motor.

To znači da uvek kreće na struju, a ako ga ozbiljno nagazite, začućete tradicionalno režanje četiri cilindra i ono prijatno menjanje brzina, kao što biste i sami činili da je u pitanju manuelni menjač.

Renault Clio

Naravno, pri svemu tome, veliku pomoć pruža elektro-motor, pa su međuubrzanja munjevita a preticanja lagana i bez stresa.

Na kraju testa, prosek potrošnje je bio 4,2 l/100 km mešovite vožnje, koja je uključivala gradsku, auto-put, magistralu i lokalne puteve oko Brisela…

Renault Clio

Detaljne utiske i sve o Alpine paketu opreme, koji čine atraktivne felne i mnogi drugi detalji, pročitajte u sledećem izdanju Auto magazina, koje će se pojaviti na kioscima početkom avgusta.

Renault Clio

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring