Auto magazin

Prva vožnja: Ford Mondeo

Prva vožnja: Ford Mondeo
16.08.2015.

Iako je kao prototip prikazan još pre dve godine, početak proizvodnje “ford mondea” četvrte generacije je odlagan zbog preseljenja pogona iz fabrike u Belgiji u novu fabriku u Španiji.

Izazov pred konstruktorima “Mondea” je bio veliki, s obzirom na veliki pritisak od strane nemačkih brendova na srednju klasu u kojoj su standardi u pogledu kvaliteta i završne obrade sve veći i veći.

IMG_6032

Koliko je taj pritisak veliki, svedoči i povlačenje čuvenih japanskih brendova Honde i Tojote iz D segmenta u Evropi. Tu se otvara više prostora za “ford mondeo” ali su povećani i zahtevi koje mora da ispuni.

Na parkingu aerodroma u Malagi dočekale su nas dve grupe “mondea”. Bordo metalik u hečbek varijanti su bili dizelaši sa najjačom verzijom motora od 180 “konja” a plavi metalik su bili karavani sa najjačim turbo-benzincem od 240 konjskih snaga.

IMG_6089

Sudeći po ukusu našeg tržišta, odabrali smo dizelaša. Iako na fotografijama auto deluje zaista atraktivno, uživo je još lepši. Dizajn potiče od koncepta “evos” koji je pre tri godine prikazan na Salonu automobila u Frankfurtu.

U međuvremenu, od njega su nastali “ford mustang” i “mondeo”, koji se na američkom tržištu u praktično neizmenjenom obliku od prošle godine prodaje pod nazivom “ford fjužn”.

IMG_5978

I zaista, prednji deo sa dugom haubom i tankim farovima u LED tehnologiji veoma podseća na “mustanga”. Zadnji kraj je već prepoznatljiviji i asocira na prethodnu generaciju ali sa ulepšanim svetlosnim grupama. Kod limuzine i hečbeka su postavljene LED trake a kod karavana su to tačkasti LED elementi.

IMG_5972

Naravno, na raspolaganju su nam bile verzije sa maksimalnom opremom. Vrata prtljažnika se otvaraju preko daljinskog upravljača, ili klasično, a sve uz pomoć elektro-motora. Na struju se i zatvaraju. Ford je napravio pravu malu izložbu različitih varijanti materijala u enterijeru. Bež, sivo, crno, a koža može da bude glatka, perforisana ili alkantara.

IMG_5971

Još u avionu kojim smo od Beča putovali čarter letom do Malage, ljubazni domaćini su nam podelili “ajpede” na kojima smo mogli da se upoznamo sa glavnim novitetima i sistemima na “mondeu”. Tako pripremljeni sedamo u auto i odmah aktiviramo detalj koji nam se najviše dopao – masažu u sedištima koja funkcioniše u naslonu ali i u delu na kom se sedi. Prvi put u klasi uvedena je i mogućnost podešavanja volana električnim putem.

IMG_6002

Unutrašnjost je, kao i do sada, elegantna i luksuzna sa obiljem kvalitetnih materijala prijatnih na oko i dodir. Nema previše detalja pa je na centralnoj konzoli svega nekoliko osnovnih tastera preko kojih se podešava ozvučenje i “klima”.

FordMondeo-5Door_44

Sa leve strane ručice menjača je taster električne ručne kočnice a sa desne strane su prekidač za aktivaciju sistema za automatsko parkiranje i deaktivaciju start-stop sistema. Definitivno se nećete zbuniti prilikom prvog kontakta sa “mondeom” jer se svi prekidači intuitivno pronalaze i postavljeni su baš tamo gde ih očekujete.

FordMondeo_Wagon_21

Navigacija je podešena ka hotelu u srcu Andaluzije, do mesta Loha gde se nalazi hotel. Ruta je namerno podešena tako da nas vodi kroz krivudave lokalne puteve sa ograničenjem brzine od 100 km/h. To možda na prvi pogled ne deluje mnogo ali su pravci kratki a krivine oštre. Taman da se isproba novo ogibljenje za koje se ispostavilo da zaista smanjuje naginjanje karoserije a prilikom nagle promene pravca trenutno umiruje automobil.

FordMondeo-5Door_32s

Snažni turbo-dizel motor je prava mera za “mondeo” i ne ostavlja ga bez snage čak ni na veoma strmim uzbrdicama. Doduše, turbo-rupa je nešto izraženija na niskim obrtajima nego što smo očekivali ali je opšta uglađenost rada motora i usaglašenost sa kvačilom takva da vas mami na čestu promenu brzina. Sve komande su meke a ručica menjača očekivano precizna.

IMG_6047

Nakon kratke pauze za kafu stižemo do hotela gde su nam domaćini iz Forda organizovali kratku prezentaciju o ključnim novinama na “mondeu”.

Ugrađeni su svi mogući sistemi za pasivnu i aktivnu bezbednost koji polako postaju sastavni deo svakodnevnog života. Za početak, tu su brojni radarski i ultrazvučni senzori koji uz pomoć kamera predviđaju sudar i automatski aktiviraju kočnice ukoliko vozač to sam ne učini.

IMG_6086

Tu je i poseban sistem koji prepoznaje pešake i takođe automatski aktivira kočnice ukoliko vozač ne odreaguje nakon upozorenja.

Adaptivni tempomat nismo imali prilike da isprobamo s obzirom da nismo vozili u koloni ali je svakako veoma koristan deo opreme sa funkcijom da održava odstojanje od vozila ispred i po potrebi koči ili ubrzava do zadate brzine.

IMG_6077

Posebne kamere se brinu za automatsko aktiviranje dugih svetala na farovima kad god je to moguće, sa istovremenom funkcijom prepoznavanja saobraćajnih znakova. Ovo je posebno zgodno kada ste u nepoznatom okruženju i niste baš najbolje skoncentrisani na ograničenja brzine.

Ovaj sistem prepoznaje znakove o ograničenju brzine i zabranama preticanja. Ako znakova nema, koristi podatke iz navigacije o opštem ograničenju na datoj deonici puta.

Naravno, tu su i nezaobilazna glavna svetla u farovima sa LED tehnologijom koja podešavaju snop u zavisnosti od zaokrenutosti volana tako da prate krivine.

LED farovi 1

U “mondeo” je ugrađen i sistem za automatsko parkiranje koji uz pomoć prednjih, zadnjih i bočnih parking senzora sam uparkirava auto, odnosno upravlja njime, dok vozač reguliše samo gas, kvačilo i kočnicu. Uređaj istovremeno olakšava izlazak sa tesnih paralelnih parking mesta.

IMG_5837

“Ford mondeo” ima težak zadatak da se izbori sa, ne baš naivnom, konkurencijom pre svega nemačkih proizvođača. Nezvanično smo saznali da je početak proizvodnje kasnio upravo zbog doterivanja kvaliteta i završne obrade kako bi sve bilo na najvišem mogućem nivou. U dostizanje najviših standarda smo se i lično uverili.

IMG_5987

“Ford mondeo” četvrte generacije će do kraja godine stići i u Srbiju, tako da ćemo biti u prilici da vam iz prve ruke prenesemo utiske sa dužeg testa čim prvi primerak stigne pod lupu članova redakcije Auto magazina.

 

Najšira gama motora do sada

“Ford mondeo” je prvi auto u segmentu koji se nudi sa trocilindričnim motorom zapremine hiljadu kubika od 125 KS. Ovaj motor je već treći put za redom osvojio međunarodnu titulu Motora godine. Atmosferskih motora nema, tako da su tu još 1,5 i 2,0 trubo-benzinci sa 160, 203 i 240 “konja”, kao i dizelaši zapremien 1,6 i 2,0 litra sa 115, 150 i 180 KS.

Po prvi put, kupcima je na raspolaganju i hibrid koji u kombinaciji 2,0 litarskog benzinca i elektro-motora postiže ukupno 187 “konja”. deklarisana potrošnja po gradu mu je svega 2,8 l/100 km, dok na otvorenom ide i do pet litara. Do “stotke” ubrzava za 9,2 sekunde i postiže maksimalnih 187 km/h.

Hibrid za okvir

Vaspitne mere za mlade

Ford je prvi put u “mondeu” uveo mogućnost programiranja ključa koji sada može da ima i vaspitnu funkciju. “Maj ki” (MyKey) tehnologija omogućava da blokira dolazne pozive na mobilnom telefonu, kao i da ograniči maksimalnu brzinu.

Isto tako, onemogućava deaktivaciju bezbednosnih sistema, ali i redukuje maksimalnu jačinu ozvučenja kao i nemogućnost uključivanja audio sistema ako putnici nisu vezani sigurnosnim pojasevima.

IMG_5856

Vazdušni jastuk tamo gde ga ne očekujete

Spisak inovacija je toliko dug da smo neke morali da preskočimo. Ipak, jedna od najvažnijih je uvođenje vazdušnog jastuka u sigurnosnim pojasevima na zadnjem sedištu. Njihova uloga je smanjenje broja povreda, posebno kod dece u slučaju sudara kada može doći do nagnječenja grudnog koša.

Kako bi se to izbeglo, konstruisani su specijalni sigurnosni pojasevi koji se u dužini od skoro jednog metra pretvaraju u vazdušni jastuk velike površine čime se smanjuje sila koja deluje na grudni koš.

Tokom večernje prezentacije, inženjeri Forda su nam demonstrirali aktivaciju ovih specijalnih pojaseva koji se za sada ugrađuju samo u novi “mondeo”.

Vazdusni jastuk u pojasu za okvir

Ford Mondeo
Motor 1,0 1,5 2,0 2,0 1,6 TDCi 2,0 TDCi 2,0 TDCi
Zapremina (ccm)            998         1498       1999           1999         1560            1997             1997
Snaga (kW/KS)            92/125   118/160  149/203    177/240   85/115       110/150      132/180
Maks. o. moment (Nm) 170          240         345             345          270               350              400
Dimenzije (mm)                       4871/1852/1482                      4867/1852/1501 (Wagon)
Međuos. rastojanje (mm)                                                 2850
Prtljažnik (l)                                     525 (4 vrata)      550 (5 vrata)      525 (Wagon)
Rezervoar (l)                                                                         62,5
Maks. brzina (km/h)    200          222          232              240          192               215               225
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 12,0     9,2          8,7               7,9            12,1             9,3               8,3
Potrošnja (l/100 km) 4,4/5,1/6,3 4,6/5,8/7,8 5,6/7,3/10,2 5,6/7,3/10,2 3,3/3,6/4,1 4,0/4,4/5,1 4,0/4,4/5,1

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android