Ford ulaže 4,5 milijardi dolara u vozila na električni pogon

Do 2020. godine biće investirano 4,5 milijardi dolara u razvoj električnih vozila, među kojima je i novi Focus Electric sa potpuno novim DC brzim punjačem, koji obezbeđuje 80 odsto punjenja za 30 minuta, što će prema procenama omogućiti radijus kretanja od 160 kilometara

Kompanija Ford će do 2020. uložiti dodatnih 4,5 milijardi dolara u razvoj električnih vozila. Ova globalna investicija usmerena je na lansiranje čak 13 novih modela na struju, što je u skladu sa ambicioznim planom da do kraja decenije 40 procenata Fordovih modela bude ponuđeno sa elektropogonom.

Već krajem sledeće godine u proizvodnju ulazi novi “ford fokus elektrik” (Ford Focus Electric), sa potpuno novim DC (jednosmerna struja) brzim punjačem, koji obezbeđuje 80 odsto punjenja za 30 minuta.

Time će vreme punjenja koje obezbeđuje radijus kretanja od 160 kilometara biti skraćeno za dva sata u poređenju sa aktuelnim modelom “fokus elektrik”.

Novitet će predstavljati još nekoliko važnih inovacija za kupce u Evropi i Severnoj Americi. “SmartGauge” sa “EcoGuide” LCD instrument tablom nudi multi prilagodljive displeje koji omogućavaju vozaču da u realnom vremenu prati korišćenje električne energije što pomaže pri uspostavljanju efikasne potrošnje.

“BrakeCoach” predstavlja još jednu “pametnu” karakteristiku koja služi za maksimizaciju energije dobijene regenerativnim sistemom kočenja. Što se više energije prikupi kočenjem, više se vraća u bateriju.

Važno je i to da zabavni karakter vožnje neće biti zapostavljen kod električnog Focusa. Ovaj model će ponuditi agilno upravljanje, sigurno ležanje i prepoznatljiv osećaj povezanosti vozača sa drumom.

Fordova strategija u pogledu električnih vozila predstavlja ambiciozan odgovor na tendenciju globalnog rasta potražnje za čistijim i efikasnijim vozilima. Pokretanje novih projekata dovelo je do ekspanzije inženjerskih timova Forda u Evropi i Kini, specijalizovanih za istraživanje i razvoj oblasti električnih vozila.

auto magazin srbija ford electro

Veliku novost predstavlja i to što će Ford prilikom razvoja električnih vozila dobrim delom donositi odluke na osnovu iskustva korisnika.

Pored tradicionalnog istraživanja tržišta, Ford se sve više okreće i socijalnom metodu istraživanja na globalnom nivou, kroz posmatranje i analizu interakcije korisnika i vozila. Na taj način dolazi do novih saznanja u pogledu kognitivnih, socijalnih, kulturnih, tehnoloških i ekonomskih finesa koje utiču na dizajn proizvoda.

Sledeće godine Ford će udvostručiti broj projekata koji koriste etnografska istraživanja, a tim sociologa već mesecima istražuje teme kao što su budućnost luksuznog prevoza i kako ljudi formiraju odnos prema svojim automobilima.

„Mi smo otišli dalje od samog dizajniranja proizvoda za prevoz putnika od tačke A do tačke B “, objašnjava Nair i dodaje da Ford razmatra način na koji kupci vrše interakciju sa vozilima što rezultira jedinstvenom slikom iskustva, što pomaže u pronalaženju rešenja koja će oduševiti klijente i njihove živote učiniti boljim.

Globalna ekspanzija istraživanja i razvoja programa električnih vozila omogućava timovima inženjera iz ove oblasti da dele zajedničke tehnologije i da testiraju baterije virtuelno i u realnom vremenu, što vodi ka ubrzanom razvoju nove tehnologije uz istovremeno smanjenje troškova za skupe prototipove.

Ford se ambiciozno širi u Evropi i Kini u cilju bržeg istraživanja i razvoja tehnologije baterija za nova tržišta. Korišćenjem inovativnih hardverskih i softverskih sistema nazvanih HIL (Hardware in a Loop) u virtuelnom okruženju se simulira ponašanje baterije i kontrolnih modula u različitim režimima rada i okruženjima.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring