Auto magazin

Geely i Renault Group potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju

Geely i Renault Group potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju
15.08.2023.

Posle okvirnog sporazuma objavljenog u novembru 2022, Geely Holding Group (Geely Holding), Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto HK.0175) (zajedničkim nazivom gore kao “Geely”) i Grupa Renault nedavno su potpisali obavezujući sporazum o zajedničkom ulaganju 50/50 za pokretanje nove tehnološke kompanije za pogonske sklopove koja ima cilj da postane globalni lider u razvoju, proizvodnji i pružanju hibridnih pogonskih sklopova najboljih u klasi i visoko efikasnih pogonskih sklopova s motorima s unutrašnjim sagorevanjem (SUS).

Aramco, koji je potpisao pismo namere s Renault-om i Geely-jem 2. marta 2023, procenjuje strateško ulaganje u ovu novu tehnološku kompaniju pogonskih sklopova. Aramco-vo ulaganje podržalo bi rast kompanije i doprinelo ključnom istraživanju i razvoju rešenja za sintetička goriva i vodonikovih tehnologija sledeće generacije. Sintetička goriva, uključujući e-goriva, i vodonik su deo rešenja za dekarbonizaciju u automobilskoj industriji, uključujući vozila sa SUS motorima koja se danas voze drumovima.

Geely Atlas pro

Zajedničko ulaganje će voditi Grupa Renault i Geely, s jednakim brojem članova odbora koji će formulisati i provoditi strategije i odrediti smer zajedničkog ulaganja. Početna organizacija će osigurati kontinuitet poslovanja s dva operativna centra zadužena za odgovarajuće operacije: Madrid za Renault Group i Hangzhou Bay za Geely. Izvršni tim biće smešten u sedištu nove kompanije, koja će biti u Velikoj Britaniji, radi konsolidacije poslovanja, izgradnje sinergije i definisanja budućih planova.

 

Grupa Renault i Geely prenete intelektualno vlasništvo u operativne centre što će im omogućiti potpunu autonomiju u razvoju budućih tehnologija pogonskih sklopova sposobnih da odgovore na sva očekivanja tržišta. Komplementarni portfolio proizvoda i regionalni otisak novog zajedničkog poduhvata mogli bi da ponude rešenja za 80% globalnog tržišta SUS motora i hibrida. Očekuje se da će pri lansiranju nova kompanija snabdevati više industrijskih kupaca, uključujući Renault Group, Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan, Mitsubishi Motors Company i PUNCH Torino. U budućnosti će zajednički poduhvat biti sposoban da pruža kompletna rešenja u tehnologijama pogonskih sklopova automobilskim brendovima trećih strana i poželeće dobrodošlicu partnerima za dalje jačanje lanca vrednosti.

Renault Rafale

U skladu s važećim zakonima i propisima, Geely Auto i Renault sklopiće dugoročni ugovor o nabavci od zajedničkog ulaganja za SUS motore, hibridne i plug-in hibridne pogonske sklopove (motor i transmisija) za putnička vozila. Osim toga, Renault će od zajedničkog preduzeća nabaviti pogonske sklopove za laka komercijalna vozila kao i razvoj hibridnih baterija.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]