Auto magazin

Harley Davidson FLHXS Street Glide

Harley Davidson FLHXS Street Glide
13.09.2014.
Luksuz i klasika

U godini kada slavi sto deseti rođendan, Harli Dejvidson je predstavio čak dvanaest potpuno novih modela i šest restilzacija za novu sezonu. Generalni zastupnik Harli Dejvidsona za Srbiju je, nas novinare dovoljno razmazio da već na samom početku jeseni imamo priliku da testiramo motor koji je svetu predstavljen krajem avgusta

Prvi „strit glajd“ konstruisao je unuk osnivača fabrike i dugogodišnji direktor HD dizajnerskog odelenja, Vili Dejvidson 2006. godine sa idejom da stvori drumsku krstaricu. Ubrzo je motor krenuo u serijsku proizvodnju i postao bestseler proizvođača iz Milvokija .

IMG_1844

Jedan od bestselera fabrike iz Milvokija

Samo nešto više od mesec dana nakon svetske premijere našli smo se u “sedlu” nove generacije „strit glajda“, jednog od osam noviteta Rašmor projekta, kako je Harli nazvao luksuzne izmene na motociklima u godini stodesetog rođendana.

IMG_1850

Projek Rašmor doneo je niz luksuznih detalja

Projek Rašmor doneo je mnoštvo novih luksuznih detalja koji nikako nisu razredili HD krv. Tu su novi farovi sa maglenkama, instrumentima dominira LCD ekran, a tu je i “infotejment” sistem koji obuhvata blutut MP3 i USB konekciju, dva zvučnika, sistem koji reaguje na komande glasa. Uz sve ove luksuzne detalje „strit glajd“ nije izgubio svoj klasični stil karakterističan za fabriku iz koje dolazi. Lako ga je prepoznati sa obiljem hromiranih detalja koji se veoma dobro slažu uz mat crnu boju testiranog model

IMG_1840

Hrom i mat crna – odlična kombinacija

Prtljažni prostor povećan je za oko pet posto, što na motociklu nikako nije zanemarljivo, a ugrađen je i tempomat koji može značajno da olakša putovanje po nekom ravnom autoputu.

Kofer

Povećan je prtljažni prostor u odnosu na predhodni model

U jednom trenutuku nam se učinilo da je Harli možda preterao sa težnjom ka luksuzu i da će na taj način izgubiti deo sebe. O kako smo se ljuto prevarili. Sve ono što HD značka nosi i što je prepoznatljuvo ostalo je tu samo je još bolje.

IMG_1819

Pregledno i funkcionalno

Sve naše sumnje pale su u vodu onog trena kada smo startovali motor i pod sobom začuli potmulu grmljavinu. Motor sa oznakom 103 podrazumeva 1690 ccm, i skoro deset konjskih snaga više nego kod predhodnog modela, uz poboljšan maksimalni obrtni moment. U praksi nam je to donelo više snage kod naglih ubrzanja pri niskim obrtajima, ali i veoma brzu reakciju na “odvrtanje” ručice gasa pri brzina nešto većim od 120 km/h.

IMG_1855

Više snage o prepoznatljivi zvuk

Novo hidraulično kvačilo je zamenilo verziju sa sajlom i najbolje ćemo ga opisati ako vam kažemo da je vrhunsko. Vreme tokom testa nećemo ni da spomenemo, jer spadamo u onu vrstu ljudi kojima dobra “mašina” može da skloni sve oblake. Iako „strit glajd“ ima masu od skoro 360 kilograma bez prtljaga u koferima, njegova težina se tokom vožnje ne oseća. Kao što mu i ime kaže, on lako „klizi“ po asfaltu i odgovara na sve pokrete vozača po suvom i vlažnom kolovozu. Sedište je novo i osetno bolje od predhodnog, pa je tradicionalno dobra udobnost Harli „turing“ modela još unapređena.

IMG_1843

Vrhunska udobnost za duga putovanja

Ako se pitate da li smo imali neku zamerku tokom testa „strit glajda“ – jesmo. Nešto viša spoljna temperatura možda nekoliko dana na čuvenom autoputu 66 na leđima ovog rasnog dvotočkaša bi ovu priču učinilo savršenom.

Nela Tasić

Test objavljen u Auto magazinu broj 63, oktobra 2013. godine

IMG_1853

Harley Davidson FLHXS Street Glide

Motor: dvocilinrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, zapremina:     1690 ccm, maksimalni obrtni moment:   142 Nm pri 3250 o/min, menjač:           šestostepeni manuelni

Dimenzije:       2450/960/1350 mm, visina sedišta: 695 mm, masa: 356 kg

Pneumatici:    Dunlop  D408F 130/60 B19 napred, D497T 180/65 B16 nazad

Kočnice:         četvoroklipna fiksirana klesta napred i nazad

 

 

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad