Auto magazin

Honda CB500F

Honda CB500F
02.03.2015.
Samo za punoletne

Sa motorom od 35kW i specifičnom snagom od 0,18 kW po kilogramu, ovaj motor može da se vozi sa A2 vozačkom kategorijom. Jedini uslov je da budete stariji od 18 godina

Poslednjih par godina, nekada neprikosnovena zapremina od 500 ccm (setite se Moto GP-a), pala je u zaborav. Da li se Honda slučajno vratila ovoj zapremini? Mislimo da u to niko ne može da poveruje. Konstruisali su motore koje mogu da voze oni sa A2 vozačkom kategorijom. Prave mašine za punoletne početnike.

Auto magazin Honda CB 500F

Prepoznatljiv Hondin dizajn nejkida

 

Nejkid verzija Hondinog trija petstotki, “CB 500F” gostovala je u našoj redakciji. Iako motor i ram deli sa druga dva člana ove trojke, motor ima specifičan karakter, položaj vožnje i dizajn adekvatan potrebama i očekivanjima vozača nejkid motora.

Auto magazin Honda CB 500F

Ukoliko ne preterujete sa gasom može imati vrlo nisku potrošnju od 3,6 l na 100 km

 

Ali pre svega ovo je jedan sjajan motor za početnike. I to ne zato što njegove brojke govore da može da se vozi sa A2 kategorijom, već zato što je upravo tako napravljen.

Verzija “CB 500F”, ali i druga dva motora ove trojke, pokreće četvorotaktni dvocilindraš od 471 ccm sa, kao što smo već pomenuli, 35 kW što je nešto manje od 47 konjskih snaga, uz maksimalni obrtni moment od 43 Nm pri 7000 obrtaja u minutu. Šta to tačno donosi u praksi? Upravo ono što jednom mladom vozaču treba. Dovoljno ali ne previše snage, nešto malo tvrđi menjač, i dobre kočnice. Verzija koja se našla na našem testu imala je i ABS sistem koji svakako toplo preporučujemo.

Auto magazin Honda CB 500F

Udoban i lak za vožnju

 

Položaj vozača je veoma dobro postavljen, a zbog niskog sedišta može biti primamljiv i pripadnicama lepšeg opola. U gradskoj vožnji se oseća kao kod kuće i sjajno se ponaša u gradskim gužvama. Dosta je uzan tako da se sa lakoćom može provući tamo gde bi neki maksi skuteri mogli da zapnu.

Auto magazin Honda CB 500F

Jednostavno i pregledno

 

Van grada se takođe dobro snalazi. Nije previše žustar, ali ćete međugradske relacije prelaziti sa lakoćom i ono što je najvažnije nećete biti umorni. Dobro se ponaša u krivinama a na ravnom putu ako imate nežnu ruku na ručici gasa “CB 500F”, može vam se zahvaliti potrošnjom goriva od 3,6 litara po kilometru. U gradu je prosek potrošnje tokom testa iznosio 6,4 litra na 100km.

Auto magazin Honda CB 500F

Idealan za početnike

 

Izgledom „CB 500F“ je u potpunosti ravnopravni hondinih nejkida poput hiljadarke ili „horneta“. Materijali su kvalitetni a završna obrada je na visokom nivou. Na testu nam je bio model crne boje koji će verovatno najpre privući mlađe muškarce i koji deluje nošto agresivnije od druge dve boje koje su u ponudi; crvene i bele koje bi mogle biti atraktivnije onim nešto starijim vozacima i damama.

Auto magazin Honda CB 500F

ABS svakako preporučujemo

 

Cena testirane „honde CB 500F“ je 5.900 evra, što je u cenovnom rangu ili jeftinije od nekih maksi skutera koji su u ponudi na našem tržištu. Zašto cenu ovog motora poredimo za skuterima. Pa trenutno „CB 500F“ nema konkurenciju.
Nela Tasić

Avanturistički nastrojeni brat
Model sa kojim “CB 500F” deli isti ram i motor je avanturista “CB 500X”. Ova verzija Hondinog “500” trijumvirata više je prilagođena dugoj vožni ali i silasku sa asfalta što izuskuje nešto iskusnije vozače. Položaj pri vožnji takođe je promenjen – uspravljeniji, a zajedno sa prilagođenim sedištem, produženom viljuškom za 20mm i i povećanim međuosovinskim rastojanjem, duge vožnje čini daleko manje napornim. Ova verzija takođe je dostupna na našem tržištu po ceni od 6.100 evra.

IMG_8319

Tehnički podaci
Motor: redni dvocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 471 ccm, 37,6 KS (35kW) pri 8,500 o/min, maks. obrtni moment 43 Nm pri 7000 o/min, menjač: manuelni šestostepeni
Dimenzije: 2075/780/1060 mm, visina sedišta 785 mm, masa 192 kg,
Pneumatici: 120/70 R17 napred 160/60 R17 nazad
Kočnice: plivajući disk 320 mm sa dvoklipnim čeljustima napred, disk 240 mm sa jednoklipnim čeljustima nazad

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ovo je izuzetno dobra vest. Znak da se i Srbija približava rastućem trednu u proizvodnji [...]

Da li ima ko da zna da mi napravi elektronski karburator za golfa2 [...]

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad