Auto magazin

Honda CBR600F

Honda CBR600F
26.02.2014.
Svećice na torti

Ove godine, „honda CBR600F“ napunila je dvadeset pet godina. Za to vreme našla je skoro pola miliona zadovoljnih vlasnika i sve vreme ostala mlada i atraktivna

Epitet “zadovoljni” nije se slučajno našao u podnaslovu, jer je ovaj motor jedan od onih koje reko možete naći u oglasima polovnih dvotočkaša, a i kad se tamo nađe, veoma brzo se proda.

Honda „CBR600F“ pojavila se 1987, ali nekako najzapamćenija je njena druga generacija, iz 1991. godine. To je bio jedan sjajan motocikl, na kom su ispravljene sve početničke greške i čiji je svaki sledeći model bio bolji od predhodnika. Međutim, u prvoj deceniji ovog veka Japanci su nekako zaboravili ovaj model, poneli su ih neki drugi trendovi i sasvim neopravdano skoro punu deceniju nisu ništa menjali na njemu. Poslednja je proizvedena 2006. godine. Najzad su izbacili novu verziju, a ona se našla i u našoj redakciji na testu.

CBR600F je vrlo popularan motocikl CBR600F je vrlo popularan motocikl

Upravo ovaj motor je krivac zašto je interesovanje za motocikle preraslo u ljubav. Zato je „CBR600F“  imao jedan prilično nezahvalan zadatak, da ispuni nečija veoma visoka očekivanja. Pamtimo ga kao jedan veoma udoban, mekan motor, veoma upravljiv, koji se veoma lako vozi. U vreme kada je zakon to dozvoljavao, išao je “na točak” i iz prve i iz druge, a sakriveni držač na kraju suvozačevog sedišta pokazao se kao veoma dobro osmišljen.

Upravljiv i lak za vožnju Upravljiv i lak za vožnju

I izgleda da dobar koncept ni malo nije promenjen. Uz svu novu tehnologiju, stari osećaj je i dalje tu; „šestotka F“ je i dalje udobna, mekana, laka za vožnju i veoma upravljiva. Izmenjeni dizajn doprineo je da otpora vazduha pri većim brzinama gotovo i da nema, za razliku od nekih predhodnih verzija, a položaj vozača je veoma dobro ergonomski podešen. Naravno izrazito visoki vozači imaće osećaj skučenosti, i za njih su ipak motori veće zapremine koji imaju i veće dimenzije.

Motor baziran na modelu hornet Motor baziran na modelu hornet

Dozu skepticizma unela je činjenica da je „CBR600F“ baziran na “hondi hornet”, a ne na “CBR600RR”, ali ako uzmemo u obzir da “hornet” ima ublaženu verziju motora iz ovog sportiste, nekako sve dođe na svoje mesto. Motor je i dalje veoma zabavan i svestran, i omogućava uživanje u laganom krstarenju drumovima, ali podržava i nešto  razuzdaniju vožnju. Kočnice su takođe odlične i uvek će spremno reagovati na pritisak ručice. Ako baš moramo da mu nađemo zamerku, to je da je neznatno bučniji iznad 7.000 obrtaja, ali zato su vibracije minimalne.

Kočnice uvek spremno reaguju Kočnice uvek spremno reaguju

Sve u svemu „CBR600F“ je u potpunosti zadovoljio naša iščekivanja. Svako, ko je nekada vozio ovaj motor, može biti siguran da je Honda napravila dostojnog naslednika u svim aspektima koji su ga činili neodoljivim. Čak bi ga preporučili i početnicima u višim klasama motocikala, jer je veoma jednostavan i lak za vožnju, a pritom veoma bezbedan. Da li je lep? Nama jeste sa svojim minimalističkim, čak i nešto retro stilom, a vi procenite sami.

Nela Tasić

Objavljeno u Auto magazinu broj 50, jula 2012. godine

Držači za suvozača nalaze se na repu ispod oklopa Držači za suvozača nalaze se na repu ispod oklopa

Pomoć suvozaču

Prve vezije hondine „F“ verzije ostale su lako prepoznatljive po držaču za suvozača na kraju sedišta, koji su kasnije praktikovali i još neki proizvođači. Za razliku od nejkida koji u većini slučajeva nemaju držače za ruke suvozača, na „F“ verzijama to nije slučaj. Na novoj Hondi „CBR600F“ ona se nalazi skrivena sa donje strane repa motora, ali i dalje služi svojoj nameni.

Sto konjskih snaga u lakom motociklu Sto konjskih snaga u lakom motociklu

Tehnički podaci

Motor: četvorocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, zapremina 599 ccm, snaga: 74,7kW/102 KS pri 12000 o/min, maksimalni obrtni moment 64Nm pri 10500 o/min

Menjač:          šestostepeni sekvencijalni

Dimenzije:     2150/704/1150 mm, visina sedišta 800 mm, masa 173 kg, pneumatici 120/70 R17 napred 180/55 R17 nazad

Kočnice: dvostruki disk 296 mm sa dvoklipnim klipnim čeljustima napred, disk 240 mm sa jednoklipnim čeljustima nazad

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kineski automobili? I da i ne, nekako su još uvek čudni pogledajte masku ovih Cherija. [...]

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad