Honda (ipak) uvodi turbo benzince!

Honda je oduvek bila poznata po benzinskim motorima koji imaju veliku snagu po jedinici zapremine, odličnom odzivu na gas i fenomenalnom zvuku. Naravno sve ovo bez turbo punjača, samo uz pomoć legendarnog VTEC sistema upravljanjem ventilima. Na žalost, vremena se menjaju

Da li iz potrebe da parira najvećim konkurentima, ili potrebe da dostigne nametnute vrlo stroge ekološke euro 6 norme, Honda očigledno počinje da skreće sa legendarnog dizajna svojih benzinskih motora, punih harizme, visokih obrtaja, brilijantnog zvuka, elastičnosti i šarma?!

Prva (benzinska) “honda” u Evropi sa turbom biće “sivik tajp R”, koju očekujemo već skoro godinu dana. Ovakav potez Japanaca samo očekivali i iščekivali odavno, jer je već pre skoro deset godina bilo jasno da njihov “sivik tajp R” sa dvolitarskim atmosferskim motorom od oko dvesta “konja” nema šta da traži protiv turbo “zverki” poput “VW golfa GTI”, ili “reno megana RS”, bar što se krajnjih performansi tiče (neki bi rekli i više od toga).

Kako stvari stoje, izgleda da nećemo morati još dugo da čekamo na mnoge druge modele Honde sa turbo-benzinskim motorom. Na japanskom tržištu nedavno je predstavljena verzija popularnog karavana “žad” (Jade) u “RS” varijanti koji ima turbo benzinac zapremine 1,5 litra snage 150 KS.

honda turbo benzinac petrol vtec new novo 2015 2016
Honda žad (Jade) RS

Maksimalna snaga se razvija na 5.550 o/min, a maksimalni obrtni moment od 203 Nm dolazi između 1.600 i 5.000 o/min. Agregat ima sistem za direktno ubrizgavanje benzina u cilindre, kao i legendarni VTEC varijabilni razvod ventila.

Honda tvrdi da su performanse na nivou aktuelnog atmosferskog benzinca od 2,4 litra. Da je reč o motoru najsavremenije tehnologije govori i značka sa poklopca ventila “earth dreams technologies”, koju poznajemo sa najnovijeg turbo-dizelaša od 1,6 litara.

Ostaje samo da vidimo kojim će tempom Honda uvoditi novi motor u evropske modele i kako će se on dopasti vrlo zahtevnim kupcima Starog Kontinenta.

honda turbo benzinac petrol vtec new novo 2015 2016

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring