Test: Honda PCX 125

Dame znaju koliko profesionalna šminka može da poboljša njihov izgled. Hondini dizajneri su našminkali "PCX" tako da je spreman za poziranje najprestižnijim fotografima

Prva verzija “honde PCX” predstavljena je 2009. i za samo pet godina, osvojila veliki broj poklonika širom sveta, te postala jedan od najprodavanijih skutera u svojoj klasi, i inkasirala popriličnu svotu japanskom proizvođaču.

Redizajnirani model, predstavljen svetskom tžištu pre samo tri meseca, stigao je u našu redakciju na test. Razlike u odnosu na predhodnu verziju, koju smo ugostili pre nešto više od dve godine, uočljive su na prvi pogled i mahom su estetske.

Moguće je uočiti vizuelnu vezu sa prvim modelom, najpre u „vintidž“ stilu od kog fabrika ne odustaje, međutim sada je sve znatno modernije, sa čistim, jednostavnim linijama i nekoliko savremenih detalja.

Nova prednja maska sa LED svetlima

U pravo zbog ove, prilično uspešne mešavine retra i savrmenog „PCX“ ima i veliki broj pristalica. Skuter i dalje ima nisko težište, što dodatno doprinosi njegovom kompaktnom izgledu, i daje jedan subjektivni osećaj da se sedi mnogo niže, nego što to stvarno i jeste.

Sedište vozača je takođe izmenjeno i znatno udobnije nego na predhodnom modelu a rgonomija poboljšana da motor jednako odgovara i visokim ali i nešto nižim vozačima i naravno prpadnicama lepšeg pola. Ono što se nama izuzetno dopalo je i činjenica da „PCX“ jako dobro paše i uz jedan poslovni „luk“, jednako kao i uz neobavezni svakodnevni stajling.

Auto magazin Honda PCX 125 (3)
Udobno sedište i odlična ergonomija

Izmenjeno sedište doprinelo je i povećanju prtljažnog prostor koje se nalazi ispod sedišta, te se sada u njega lako može smestiti i integralna kaciga. Prednji deo motora je takođe sasvim nov.

Predhodna verzija imala je far u obliku zvezde koji je bio u skladu sa tadašnjom Hondinom gamom. Verzija za 2015. Ima far koji podseća na krila i čiji krajevi duboko zalaze u bokove prednje maske. Savremenu notu donose i LED diode koje se nalaze u farovima i instrument tabli kao i priključak od 12V kojim možete puniti svoj mobilni telefon.

Auto magazin Honda PCX 125 (7)
Niska potrošnja čak i u gradskoj vožnji

Motor od 125 ccm ostao je ne promenjen, što nas i nije previše iznenadilo, jer zašto menjati nešto što dobro funkcioniše. Sitna elektronska podešavanja donela su neznatnno povećanje snage motora, na 11,1 KS, ali i smanjenu potrošnju goriva, koju fabrika deklariše na samo 2,1 litar na 100 pređenih kilometara.

Takođe, vibracije motora su značajno smanjene, a odziv na komandu ručice gasa je nešto brži.
„Honda PCX“ je skuter sa kojim ćete uživati. Zahvaljujući niskom težištu, maloj masi i dobrom motori, vožnja u gradu je prava zabava. Vrlo jednostavno se provlači između vozila, a da pritom vozač ne mora da pravi nikakve snažnije pokrete telom, što ga čini vrlo pogodnim za početnike i dame.

Auto magazin Honda PCX 125 (1)
Novi dizajn doprineo je boljoj preglednosti

Položaj za volanom je ergonoski veoma dobar te vas ni duže vožnje neće zamoriti. Sa svojih 11 „konja“ „PCX“ nije previše sportski nastrojen, ali snage ima sasvim dovoljno čak i pri niskim obrtajima. Ukoliko vozite u okvirima zakonom propisanih ograničenja u gradu uvek vam ostaje dovoljno snage, da motor momentalno reaguje na „odvrtanje“ ručice gasa.

Van grada, jedini problem mu može predstavljati auto-put, dok je vožnja po magistrali teče glatko ine iziskuje nikakav napor. Naravno, obaranje u krivini mu nije jača strana, ali ni namena pa ako vozite u skladu sa ograničenjima, možete se bezbedno prevesti iz jednog u drugi grad uživajući u krajoliku oko vas.

Hondi je uspelo da poboljša nešto što je već do sada okarakterisano kao dobro. „PCX“ je kvalitetan i komforan skuter privlačnog izgleda i velike upotrebljivosti. Dostupan je u beloj, crnoj, sivoj, srebrnoj, braon i nama najprimamljivijoj crvenoj boji, kao što je bio naš testni model.
Nela Tasić

Auto magazin Honda PCX 125 (4)

Po ukusu Evropljana
Jamaguči San radio je na velikom broju Hondinih modela uključujući „transalp“ ,i „varadero“ ali mu je ovo bio prvi skuter i veliki izazov. Trebalo je od popularnog modela napraviti nešto još bolje, ali je on sa svoji timom naporno radio i ponosan je na novi „PC125“. Rezultat je lep i štedljiv motor – upravo za evropskog kupca

Honda PCX 125
Tehnički podaci
Motor: jednocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 125 ccm
Snaga: 11,7 KS (8,6 kW) pri 8,500 o/min
Max. obrtni moment: 12,0 Nm pri 5.000 o/min
Dimenzije: 1930 x 740 x 1100mm
Visina sedišta: 760 mm
Pneumatici: 90/90 R14 napred, 100/90 R14 nazad
Kočnice: jednostruki hidraulični disk 220 mm sa troklipnim klještina napred, disk 130 mm nazad

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring