Honda razvila samobalansirajući motocikl

Od sada će i osobe sa invaliditetom moći da uživaju u vožnji na dva točka, ali i svi oni koji su bili nesigurni prilikom održavanja ravnoteže pri malim brzinama

Već svi znaju da je Honda, osim po automobilima i motociklima, čuvena i po robotu “azimo”, koji je možda najbolji primer veštačke inteligencije i oponašanja pokreta čoveka.

U ogromnom iskustvu prikupljenom tokom godina istraživanja, Honda je izvukla određene elemente i primenila ih na motociklima. Tako je nastao samobalansirajući primerak, sa koga praktično ne može da se padne.

Motocikl sam održava balans čak i kada miruje, a možda još veća fascinacija je njegovo robotsko ponašanje. Na priloženom snimku se jasno vidi kako motor prati svoju gazdaricu u stilu kućnog ljubimca, pri tom održavajući savršenu ravnotežu.

Pored svega toga, zanimljiva če i činjenica da na ovom motoru može da se podešava visina odstojanja od tla promenom ugla viljuške, tako da može da se prilagodi većini vozača različitih visina.

Inače, na ovom motociklu, osim standardnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, Honda je primenila tri elektro-motora; jedan za podešavanje već pomenutog nagiba viljuške u cilju podešavanja visine motocikla.

Drugi elektro-motor podešava ugao upravljača, dok se treći nalazi u prednjoj glavčini i služi za pokretanje motocikla pri malim brzinama, istovremeno pomažući pri održavanju ravnoteže.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring