Auto magazin

Honda SH300i

Honda SH300i
10.02.2014.
Navođena raketa

Iako ga ima samo pet godina, ovaj Hondin model je osvojio planetu. Neverovatnih voznih osobina, sigurno će ugroziti dominaciju italijanskih proizviđača

Obradovali smo se kada nam je potvrđeno da nam u redakciju na višednevni test stiže „honda SH 300i“, jer se o ovom skuteru u svetu dvotočkaša pričalo samo u superlativu. Međutim, kada smo ga videli “uživo” bili smo pomalo razočarani. Motor je izgledao jednostavno, ustvari previše jednostavno. Ravne linije sa tek ponekim hromiranim detaljem; veoma svedeno. Naravno dizajn je i dalje apsolutno minimalistički, ali kvalitet upotrebljenih materijala je upravo onakav kakav bi smo od Honde i očekivali – najboljeg kvaliteta.

Minimalistički dizajn Minimalistički dizajn

Ideje dizajnera i izgled motora postao je potpuno nebitan onog trenutka kada smo startovali „SH 300i“ i krenuli kroz grad. Osećaj u vožnji i ponašanje ovog motora najlakše bismo objasnili ako bi ga uporedili sa nekim manjim enduro motorom, jer poređenje sa bilo kojim drugim skuterom skoro da nije moguće. Ako mislite da preterujemo, razmislite koji to skuter možete da obarate u krivinama.

Motor dovoljan za sve namene Motor dovoljan za sve namene

Motor od 280 ccm i 28 konjskih snaga bez problema obavlja  sve zadatke koje mu zadate. Nama se, na primer, vrlo dopalo kako na velikoj uzbrdici, sa dvoje na leđima, bez i po muke startuje, kao da je na ravnom a da pri tome ne promeni ni zvuk. Takođe, probijanje između kolona automobila na semaforu za njega ne predstavlja nikakav problem. Malih je dimenzija, pa prolazi tamo gde bi se i neki skuteri od 50 „kubika“ zaglavili, a pri tome za taj manevar nije potrebno uložiti mnogo napora. Veliki točkovi sa lakoćom savlađuju sve neravnine, a da pritom vozač i suvozač ne osete nikakvo truckanje. Kočnice ćemo najjednostavnije opisati kao odlične, upotpunjene ABS sistemom, za koji od osnovne verzije treba doplatiti 400 evra. Uz dosta agresivnu voznju i mnogo adrenalina koje dobijate u vožnji iznenadila nas je potrošnja od 3,3 litra na sto kilometara.

Honda ima ABS sistem Honda ima ABS sistem

Zbog nešto manjih dimenzija sedišta nisu prostrana, ali su udobna u onoj meri koliko to njihove dimenzije dozvoljavaju. Vozač sedi udobno i prijatno, te ni duži putevi ne umaraju, pogotovo što vibracija skoro i da nema. Suvozač u verziji koju smo imali na testu iza sebe ima kofer koji pruža sjajnu potporu te držanje za bočne rukohvate ili vozača nije ni potrebno. Ono što je nama falilo je bio vetrobran koji bi svakako olakšao vožnju na otvorenom putu, te vam predlažemo da ga dokupite.

Pretender na vrh klase Pretender na vrh klase

Posle svih pohvala koje smo čuli o „hondi SH 300i“, po zavrženom testu preostaje nam samo da se priključimo armiji zadovoljnih. Najprodavaniji skuter u ovoj kategoriji, „pjađo beverli 300“, ima ozbiljnog konkurenta kako u izgledu i vožnji tako i u ceni. Osnovna verzija „SH 300i“ košta 4.600 evra, dok je najskuplja, sa koferom i ABS-om 5.100 evra.

Nela Tasić

IMG_3433

Komplikacije sa koferom

Kofer iza suvozača pokazao se kao vrlo praktičan, te smo u njega pored kacige i povelike ženske tašne, smestili i ponešto bakaluka. Ipak, za razliku od mnogih sličnih, koje je samo potrebno zaključati i otključati, „SH 300i“ ima i dodatnu polugu koju je potrebno postaviti u određeni položaj kako bi obavili jednu od ove dve operacije. U početku nam je ova dodatna začkoljica oduzimala nešto vremena, ali smo se posle par dana navikli.

Snažan motor za skuter Snažan motor za skuter

Honda SH300i

Motor: jednocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni

Zapremina:  279,1 ccm

Snaga:           33,3 kW

Maksimalni obrtni moment:           26.5Nm pri 6,000 o/min

Dimenzije:     2,098/728/1,195 mm

Visina sedišta:         785 mm

Masa: 161 kg

Pneumatici:  110/70 16 napred 130/70 16 nazad

Kočnice:        hidraulični disk 256 mm sa trostrukim plivajućim klještima napred, hidraulični disk 256 mm sa klještima nazad

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]