Hyundai IONIQ 5 proglašen za Svetski automobil godine

1

Hyundai IONIQ 5 osvojio je najprestižnije nagrade na dodeli World Car Awards 2022, gde je proglašen za Svetski automobil godine, Svetsko električno vozilo godine i Svetski najbolje dizajniran automobil godine.

World Car Awards saopštio je rezultate na ceremoniji održanoj na Međunarodnom sajmu automobila u Njujorku (NYIAS).

IONIQ 5 je nagrađen od strane žirija koji su činila 102 automobilska novinara iz 33 zemlje. Ovo inovativno električno vozilo na baterije (BEV), koje je već osvojilo brojna međunarodna priznanja, takmičilo se zajedno sa 27 konkurentskih modela lansiranih 2021. godine i na kraju odnelo pobedu nad ostalim finalistima u sve tri kategorije u kojima je nominovano.

Hyundai IONIQ 5

Za Svetski automobil godine, žiri je izabrao IONIQ 5 sa inicijalne liste od 28 vozila, a potom i među tri finaliste. Da bi se kvalifikovala za ovu kategoriju vozila moraju biti proizvedena u najmanje 10.000 jedinica godišnje, prodavana po ceni ispod luksuznog nivoa na svojim primarnim tržištima, i morala su se prodavati na bar dva velika tržišta na najmanje dva kontinenta u periodu između 1. januara 2021. i 30. marta 2022.

Za Svetsko električno vozilo godine, žiri je odabrao IONIQ 5 sa početne liste od 11 vozila, a zatim od tri finaliste. Da bi bila kvalifikovana za ovu kategoriju, vozila moraju da budu pokretana isključivo sa jednim ili više elektromotora, proizvedena u količini od najmanje 5.000 jedinica godišnje i morala su se prodavati na bar dva velika tržišta na najmanje dva kontinenta u periodu između 1. januara 2021. i 30. marta 2022.

Za nagradu za automobilski dizajn World Car Design of the Year, panel od šest stručnjaka iz Francuske, Nemačke, Japana, Velike Britanije i SAD odabrao je IONIQ 5 u konkurenciji svih kandidata koji se takmiče u ostalih pet kategorija nagrada. Panel je ocenio svako vozilo na osnovu stila i inovacija koje pomeraju postojeće granice.

Godišnje World Car Awards dodeljuju se za najbolji dizajn, luksuzni automobil, performansni automobil, gradski automobil, EV i najbolji automobil godine. U februaru je žiri proglasio Luca Donckerwolkea, glavnog kreativnog direktora Hyundai Motor Group, za svetsku automobilsku ličnost 2022. zbog njegovog velikog doprinosa nadgledanju razvoja novih modela, uključujući IONIQ 5.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring