Instrument table nekad i sad

1

Naše kolege iz zapadnih medija napravile su poređenje komandnih tabli od pre 40 godina i sadašnjih. Interesantno je videti koliko su se proizvođači automobila trudili da zadrže estetiku po kojima su njihovi automobili prepoznatljivi.

BMW Serije 3

Prvi zvaničan predstavnik BMW Serije 3 bio je E21 iz 1975. Karakteristika komandne table je bila ta da je bila usmerena ka vozaču. Slično je i danas, ali uz dosta drugačiju estetiku.

Fiat Panda

Italijani su poznati po fantastičnom industrijskom dizajnu i jednostavnosti koja je odlikovala prvu generaciju Fiat Pande. Aktuelni model je zadržao koncepciju, ali ne toliko u pravcu minimalizma kao kada se pojavila 1980. godine.

Honda Civic

Za Japance se očekivalo da će haj-tek rešenja preovladati na novoj Hondi Civic. Za varijantu iz 1979. treba imati u vidu da je braon enterijer napravljen po ukusu američkih kupaca. Novi je globalna priča.

Mercedes S-klase i EQS

Najveća razlika je kod Mercedesa. S klasa serije W126 iz 1979. je svojevremeno bila svemirski brod, baš kao što je i EQS danas, sa tri ogromna displeja.

Peugeot 305 i 308

Ništa manju razliku u estetici nije napravio Peugeot. Kada se uporedi 305 sa današnjim 308, razlika je zaista ogromna. Pritom, danas se Peugeot razlikuje u velikoj meri i u odnosu na sve druge proizviođače…

Porsche 911

Porsche je nekada bio vrlo poseban, ne samo zbog imidža i performansi, već i zbog dizajna enterijera. Tu, pre svega, mislimo na dizajn štofova i neobične i jake boje. Danas je dosta svedeniji i konzervativniji.

Rolls Royce Silver Spirit &Rolls Royce Ghost

Rolls Royce je možda primer gde su dizajneri ostali najdosledniji estetici nekadašnjih modela, ne samo spolja već i unutra.

Volkswagen Golf GTI

Čuveni VW Golf GTI je ne bez razloga duboko u srcima mnogih ljubitelja, mlađe i starije generacije. Možda je enterijer promenio formu zahvaljujući displejima, ali je njegov imidž i dalje tamo gde je bio prvi GTI, od pre 8 generacija.

KITT & Tesla Model S

Ovo je neobično poređenje zato što je KITT bio fiktivni auto koji se nikada nije proizvodio, već je predstavljao viziju dizajnera i scenografa TV serije Kight Rider čije je premijerno prikazivanje bilo septembra 1982. godine.

Tada nije postojao brend Tesla, a činjenica je da je predviđanje dobrim delom ispunjeno. Američki automobili danas jure ogromnim brzinama i imaju televizor na komandnoj tabli.

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring