Auto magazin

Konverzija Lade Niva na struju košta svega 2.800 evra

Konverzija Lade Niva na struju košta svega 2.800 evra
23.08.2021.

1

U startu moramo da naglasimo da sve ovo o čemu pišemo važi u zemljama gde zakoni i pravilnici poštuju zdrav razum i gde se poštuju visoki tehnički standardi.

Konverzija automobila sa SUS motorima na pogon na električnu energiju je sve popularnija. Tako je nemačka firma Elantrie došla na ideju da napravi komplet za elektrifikaciju Lade Niva po vrlo povoljnoj ceni od svega 2.800 evra.

Lada Niva na struju

Umesto benzinca zapremine 1,7 litara ugrađuje se elektro-motor sa 65 kW (88 KS) koji ima pet konjskih snaga više u odnosu na verziju koja je izašla iz fabrike.

Litijum-jonske baterije kapaciteta 30 kWh postavljene su na mesto rezervoara goriva, tako da nije narušen putnički i prtljažni prostor.

Lada Niva na struju

Sa ovim baterijama električna Lada Niva može da pređe od 130 do 300 kilometara u zavisnosti od načina korišćenja. Ugrađene baterije su kvalitetne, pa im kapacitet na pada na manje od 80 posto čak ni posle 450.000 pređenih kilometara, odnosno oko 9.000 ciklusa punjenja i pražnjenja. Preporuka je da se pune već kada se isprazne na 50 posto.

Lada Niva na struju

Još jedna dobra stvar kod električne konverzije Lade Niva je to što struja iz baterije može da se koristi za napajanje električnih potrošača na 220 volti. Ugrađena je šuko utičnica, pa možete da koristite razne uređaje snage do 2000 vati na mestima gde inače nema struje.

Lada Niva na struju

Ukoliko nemate Ladu Nivu, možete da kupite potpuno novu, sa već odrađenom konverzijom na struju, što u Nemačkoj košta ukupno 19.900 evra.

Lada Niva na struju

Inače, nemci su izveli sledeću računicu: ako Niva troši u proseku 15 litara benzina na 100 kilometara i godišnje prelazite 14.600 kilometara, to će vas u gorivu koštati 3.175 evra.

Lada Niva na struju

Ukoliko biste koristili verziju na struju, za istu kilometražu biste potrošili oko 1.174 evra puneći je na kućnoj utičnici, čime štedite 2.000 evra već u prvoj godini.

Lada Niva na struju

Osim prepravke LAde Niva na struju, ova kompanija nudi i konverziju Dacije Sandero prethodne generacije.

Dacia Sandero na struju

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad