Auto magazin

Jubilej: 50 godina Mercedes-Benz 600

Jubilej: 50 godina Mercedes-Benz 600
09.12.2013.
Legenda živi

Pre tačno pola veka, javnosti je predstavljen automobil koji je zasenio sve ono što su proizvođači vozila do tada plasirali na tržište. Na Sajmu automobila u Frankfurtu, pojavio se "mercedes-benc 600"

Vozili su je direktori, ali i Bitlsi…

Za Mercedes ova limuzina nije bila veliki finansijski uspeh, ali je njeno značenje za ugled marke iz Štutgarta neprocenjivo.

Limuzina je u 60-im i 70-im godinama prošlog veka bila izuzetno popularna među šefovima država i muzičkim zvezdama. “Mercedes-benc 600” vozili su i diktatori i Bitlsi. Vozilo je i tehnički i estetski bilo naprosto – posebno. Tehnička rešenja (npr. hidraulika) ili luksuz u unutrašnjosti vozila, plenili su pažnju u celom svetu. Proizvodnja je obustavljena 1981. godine, a do tada je bilo montirano 2677 primeraka. Za kompaniju Mercedes, ova limuzina nije bila veliki finansijski uspeh, ali je njeno značenje za ugled marke iz Štutgarta neprocenjivo. Otuda i dandanas, na specijalizovanim aukcijama i prilikom privatnih prodaja, model “600”, naročito ako je u besprekornom stanju (a većina je upravo ljubomorno čuvana od svojih vlasnika!), dostiže basnoslovne cene.

Za posebne potrebe državnika, Mercedes “600” je izrađivan i u produženoj “pulman” verziji, po pravilu blindiranoj, no takvi primerci su doista muzejski i nije poznato da se niti jedan ikada pojavio na nekoj aukciji.

Jugoslovenski predsednik Tito, iako je na raspolaganju imao flotilu najskupljih ondašnjih limuzina, od Kadilaka, do Rols Rojsa (što su, mahom, bila vozila koja su mu poklonili strani državnici i monarsi) , poslednjih petnaestak godina svog života koristio je u službene svrhe isključivo vanserijski blindirani “mercedes 600 pulman”. Vrednost ovog vozila, koje se početkom raspada Jugoslavije zadesilo u Sloveniji, pa su ga Slovenci prisvojili, praktično je neprocenjiva.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad