Auto magazin

Jubilej: 50 godina Mercedes-Benz 600

Jubilej: 50 godina Mercedes-Benz 600
09.12.2013.

Vozili su je direktori, ali i Bitlsi…

Za Mercedes ova limuzina nije bila veliki finansijski uspeh, ali je njeno značenje za ugled marke iz Štutgarta neprocenjivo.

Limuzina je u 60-im i 70-im godinama prošlog veka bila izuzetno popularna među šefovima država i muzičkim zvezdama. “Mercedes-benc 600” vozili su i diktatori i Bitlsi. Vozilo je i tehnički i estetski bilo naprosto – posebno. Tehnička rešenja (npr. hidraulika) ili luksuz u unutrašnjosti vozila, plenili su pažnju u celom svetu. Proizvodnja je obustavljena 1981. godine, a do tada je bilo montirano 2677 primeraka. Za kompaniju Mercedes, ova limuzina nije bila veliki finansijski uspeh, ali je njeno značenje za ugled marke iz Štutgarta neprocenjivo. Otuda i dandanas, na specijalizovanim aukcijama i prilikom privatnih prodaja, model “600”, naročito ako je u besprekornom stanju (a većina je upravo ljubomorno čuvana od svojih vlasnika!), dostiže basnoslovne cene.

Za posebne potrebe državnika, Mercedes “600” je izrađivan i u produženoj “pulman” verziji, po pravilu blindiranoj, no takvi primerci su doista muzejski i nije poznato da se niti jedan ikada pojavio na nekoj aukciji.

Jugoslovenski predsednik Tito, iako je na raspolaganju imao flotilu najskupljih ondašnjih limuzina, od Kadilaka, do Rols Rojsa (što su, mahom, bila vozila koja su mu poklonili strani državnici i monarsi) , poslednjih petnaestak godina svog života koristio je u službene svrhe isključivo vanserijski blindirani “mercedes 600 pulman”. Vrednost ovog vozila, koje se početkom raspada Jugoslavije zadesilo u Sloveniji, pa su ga Slovenci prisvojili, praktično je neprocenjiva.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Škoda ima puno zanimljivih i korisnik rešenja. Sjajno izgleda onaj poklopac za vetrobansku tečnost. Jedino [...]

Skoro niko leti ne iznajmljuje vozilo ukoliko nema klimu. Važi i za mala i za [...]

Imam Alfa romeo 166 2.4 restajling pali mi se lapica motora , a u vožnji [...]

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Preuzmite Auto magazin za android