Istorijat turbo punjača

Turbo punjač je uređaj bez kojeg se praktično ne može zamisliti moderni dizel ili benzinski motor. Za preko sto godina postojanja pretrpeo je teški put razvoja od primene u ratnim avionima, preko trkačkih bolida i kamiona, sve do putničkih automobila

Na ovogodišnjem Salonu u Ženevi proslavljena je jedna važnan jubilej, sto deset godina postojanja turbo punjača. Originalni turbo punjač je patentirao švajcarski inženjer, dr. Alfred Bihi davne 1905. godine.

auto magazin www.magazinauto.com turbo istorija

Prvi uređaj je imao direktnu vezu između OTO motora i osovine turbine. Nakon dugotrajnog ispitivanja, dr. Bihi je uklonio mehaničku vezu između kompresora i motora i stvorio uređaj koji podseća na današnje turbo punjače.

Naravno, ovaj pronalazak je dočekan sa puno skepticizma, tako da je dr. Bihi rešio da na najefikasniji način utiša skeptike. Shvatio je da će korist svog uređaja na rad motora najbolje moći da se pokaže kod avionskih motora. Zahvaljujući turbo punjaču, efekat slabljenja motora usled razređenog vazduha na većim visinama je uveliko smanjen.

auto magazin www.magazinauto.com turbo istorija
Levo je turbinski, a desno kompresorski deo turbo punjača

Prva eksperimentalna fabrika turbo punjača je otvorena 1911. godine u Švajcarskoj. Prvi prototip je napravljen 1915. godine i bio je ugrađen na motor vojnog aviona. Na žalost, prvi testovi nisu uspeli, zato što prvi turbo punjač nije uspeo da obezbedi adekvatan pritisak.

Ipak, dr. Bihi se nije lako predavao, tako da je već 1920. godine avion LePere, opremljen turbo punjačem oborio tadašnji rekord u visini leta.

auto magazin www.magazinauto.com turbo istorija
Turbina može da se vrti čak do 200.000 obrtaja u minutu

Ovaj uspeh nije zaustavio konstruktora koji je neprekidno evoluirao svoj patent. Tako je 1925. godine predstavio svoj uređaj za pulsno nadpunjenje motora. Iste godine, ovaj uređaj je uspešno testiran na dva Nemačka broda koje su prokretali turbo – dizel motori snage 2000 KS.

Tokom tridesetih godina prošlog veka, ideja o upotrebi turbo punjača je bila sve više prihvaćena. Najpre su se kompresori ugrađivali na motore trkačkih automobila, a potom je uređaj prenesen i na komercijalna vozila. Prvi kamionski turbo – dizel motor je napravila švajcarska kompanija Saurer, davne 1938. godine.

auto magazin www.magazinauto.com turbo istorija
Za povećanje elastičnosti koristi se kombinacija dva turbo punjača

Izum dr. Bihija je veliku primenu našao za vreme Drugog svetskog rata u avionima “B-17 leteća tvrđava”. Neposredno pre početka rata, u Americi je osnovana kompanija Garet, koja je zaslužna za komercijalizaciju i široku primenu turbo punjača.

Prva prava komercijalna primena turbp punjača se dogodila 1953. godine kada je fabrika Katerpiler ugradila tubro – dizel motor u svoj veliki guseničar “D9”. Turbina koja je ugrađena u njega je bila “garet T15”. Godine 1955. uvedena je jedan bitna novina, a to je ventil koji reguliše pritisak, “vejstgejt”.

auto magazin www.magazinauto.com turbo istorija
Oldsmobil F85

Uspeh ovog vozila naterao je upravu Gareta da turbo punjene motore uvede u automobilsku industriju. Zvanično prvi komencijalni model sa turbo punjačem je bio “oldsmobil F85” koji je predstavljen 1962. godine. Ovaj automobil sa nadimkom “džetfajer” imao je aluminijumski V8 motor zapremine 3,5 litara. Uz pomoć “garet T05” turbo punjača razvijao je snagu od 215 KS pri 4600 o/min.

auto magazin www.magazinauto.com turbo istorija
BMW je eksperimentisao sa turbo punjačem još 1972. godine u prototipu pod nazivom turbo

Ipak, turbo punjači nisu naišli na dobar odziv sve do sedamdesetih godina. Sredinom sedamdesetih su se pojavila dva sportska automobila “porše 911 turbo” i “BMW 2002 turbo”.

auto magazin www.magazinauto.com turbo istorija
Porše 911 je prvi sportski auto sa turbo punjačem

Ipak, smatra se da je najveću revoluciju napravio Sab koji je turbo punjač uveo u masovno pravljenu porodičnu limuzinu. “Sab 99 turbo” je predstavljen 1977. godine.

auto magazin www.magazinauto.com turbo istorija
Saab je prva fabrika koja je počela da proizvodi turbo automobile u velikim serijama

Prvi velikoserijski turbo dizel motor predstavili su Folksvagen i Mercedes u modelu “300 TD turbodizel”. U osamdesetim godinama turbo punjač doživljava procvat. Sve više fabrika usvajaju ovu tehnologiju, a praktično se ne može zamisliti trkački automobil koji nema nadpunjenje.

auto magazin www.magazinauto.com turbo istorija
Prvi serijski turbo-dizel automobil bio je mercedes W123 300 TD turbodizel

Godine 1988. prvi put su upotrebljeni kuglični ležajevi koji bitno smanjuju trenje i skraćuju vreme odziva. Godinu dana kasnije prvi put je primenjena turbina sa varijabilnom geometrijom.
I. Katunac

auto magazin www.magazinauto.com turbo istorija

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring