Januarski post za prodavce automobila

Prodaja automobila na srpskom tržištu zabeležila je najslabije januarske rezultate za poslednjih 12 godina - plasirano svega 1.190 novih vozila

Prema redovnom istraživanju Auto magazina, koje već 15 godina sprovodi redakcija najstarijeg srpskog automobilskog časopisa, prodaja novih vozila u januaru 2014. godine ponovo je zabeležila trend pada. U prvom mesecu ove godine prodato je svega 1.190 vozila, od čega je oko 1.000 putničkih automobila, dok se ostatak odnosi na laka komercijalna vozila nosivosti do pet tona. Ovo je četvrti nasjlabiji januar za poslednju deceniju i po, čime je nastavljen pad prodaje vozila u Srbiji, započet još 2009. godine. Poređenja radi, rekordne 2008. godine, tokom januara je prodato oko 3.800 vozila.

Najbolju prodaju u januaru zabeležila je Škoda, koja je plasirala 213 vozila, sledi je Fijat sa 196 i Folksvagen sa 148 vozila isporučenih kupcima. Češki proizvođač tako ostaje lider na tržištu, čemu je doprineo i konačni kraj prodaje Fijatovog modela “punto klasik”, koji se posle prestanka proizvodnje u Kragujevcu više ne prodaje i nema ga na placevima FAS-a. Folksvagen je treći po ukupnoj prodaji u januaru, i to pre svega zahvaljujući širokoj ponudi modela, ali i dobroj prodaji lakih komercijalnih vozila.

Kriza prodaje novih vozila će se, prema prvim ovogodišnjim rezultatima, verovatno nastaviti i narednih meseci, pa su sve oči uvoznika vozila sada okrenute predstojećem sajmu automobila pod nazivom BG Car Show, koji se od 14. marta održava na Beogradskom sajmu.

Pročitajte: Pad prodaje novih vozila u Srbiji  >>

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring