Auto magazin

Jednak status novih i polovnih automobila

Jednak status novih i polovnih automobila
21.03.2014.

U Srbiju je prošle godine uvezeno oko 100.000 polovnih automobila. Prosečna težina automobila je oko 1,5 tona. Pošto se za ove automobile ne plaća ekološka taksa, dok se za uvoz novih plaća, država je  na osnovu ovog uvoza i neplaćanja takse oštećena za  15 miliona evra. Kako bi se ovaj problem rešio, potrebno je da se ekološka taksa plaća i za uvoz polovnih automobila. Ovo je između ostalog istakao potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Zdravko Jelušić na zajedničkoj sednici Grupacije PKS i Asocijacije ovlašćenih uvoznika vozila i delova Srbije, održanoj na Beogradskom sajmu. Na zajedničkoj sednici Grupacije, koja ima 32 članice i Asocijacije, posebno je ukazano na niz problema u ovoj oblasti. Zbog njihovog višegodišnjeg nerešavanja, oštećena je država, ali i privrednici koji se bave ovim poslom.

IMG_3097

Zdravko Jelušić, potpredsednik PKS (desno), i Miloš Petrović, predsednik Asocijacije uvoznika vozila

,,Nelogično je da se ekološka taksa plaća za nove automobile, a ne plaća za polovnjake. Na ovaj način stvara se i nelojalna konkurencija na tržištu. Potrebno je da se za uvoz polovnih vozila granica pomeri na EURO – 4 normu, a da se razmišlja da to bude i EURO- 5, kako je urađeno u Crnoj Gori. Moram da istaknem da nama nije cilj da Srbija postane skladište ili otpad polovnih automobila. Dosadašnjim načinom rada njihov uvoz je bio čak i stimulisan”, kaže Jelušić.Nije rešen ni problem prilikom trgovine, odnosno zamene automobila staro za novo, jer je  ovakva obnova voznog parka, čija je prosečna starost oko 16 godina, bila čak i stimulisana od strane države sa 1.000 evra po jednom automobilu. Međutim, jednom broju trgovaca nisu isplaćene obećane subvencije u iznosu od po nekoliko desetina hiljada evra, pa se sad najavljuju i tužbe. Kako je istaknuto na sednici, oni očekuju i da se taj problem reši.Zbog pada životnog standarda, ali i svega što se dešava u ovoj oblasti, značajno je opao i uvoz novih automobila u Srbiju.

Po rečima Jelušića, u 2008. godini bilo je uvezeno 57.253 automobila, dok je prošle godine iz uvoza stiglo samo 22.508 novih automobila. Istovremeno je rastao uvoz polovnih automobila, koji nisu odgovarajući ni za naše tržište, pa ih treba staviti pod kontrolu, odnosno i za njih bi trebalo plaćati ekološku taksu.
Učestvujući u raspravi dr Miloš Petrović, je istakao da privrednici iz ove oblasti očekuju da im PKS u posredovanju pred nadležnima pomogne u rešavanju problema. Cilj je da se smanji stihijski uvoz polovnih automobila koji Evropi više nisu potrebni. Odnosno, da PKS  bude ,,spona” između privrednika i nadležnih državnih institucija, jer po njegovim rečima, kroz zajednički nastup u kome će ih predstavljati PKS, zahtevi će se bolje uvažavati i brže rešavati. Privrednici iz ove delatnosti su ukazali i na činjenicu da je potrebno da se uvede pravilo da se PDV plaća po realizaciji, a ne odmah posle uvoza automobila. To bi bilo i najveće rasterećenje za sve uvoznike.
 

Nacionalna asocijacija privrede prepoznaje probleme i želi da pomogne privrednicima u njihovom rešavanju, rekla je Gordana Hašimbegović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS. Kada se definišu problemi i zajednički se deluje, realno je očekivati i njihovo brže rešavanje. Kako bi se u ovoj delatnosti taj proces ubrzao, formiraće se radne grupe i selektivno, po važnosti, razmatrati probleme i predlagati rešenja.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Info

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Citroen c-elysse 1.2 VTI motor 82KS na koliko hiljada km predjenih treba menjati zupcasti kais( [...]

Poštovani imam problem sa blokiranjem prednjeg točka na mecedesu b klase .pritisak kočenja tog točka [...]

Svi više vole klasične benzinske motore. Države moraju da pseognu za veoma restriktivnim merama ako [...]

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad