Jeep Renegade

Da li jedan mali "lajfstajl" SUV automobil može da ima odlične terenske vozne osobine i pri tome se u svakodnevnoj vožnji ponaša kao klasičan putnički automobil? Kompanija Džip tvrdi da može, a da bi to i dokazala pozavala nas je na probnu vožnju u zemlju njegovog porekla - Italiju Baloko, Italija Od specijalnog izveštača Ivan Katunac

Pre gotovo pola veka Italijani su se dohvatili kultnog filmskog pravca koji je potekao iz Amerike, vesterna. Uz primenu svog mentaliteta i smisla za estetiku, od “kaubojca” su napravili nešto posebno, umetnost koju i dan danas rado gledamo.

Džip ne bi bio džip kada ne bi imao odlične terenske sposobnosti
Džip ne bi bio džip kada ne bi imao odlične terenske sposobnosti

Slično se dogodilo nedavno, kada je Fijat postao vlasnik Krajslera, a samim time i brenda Džip. Već i na modelima koj su samo blago restilizovani primećuje se latinski temperament i smisao za estetiku. Kada smo nedavno dobili pozivnicu za svetsku premijeru “džipa renegejd”, nismo se iznenadili kada smo videli da će biti održana u Fijatovom razvojnom centru Baloko, koji se nalazi između Milana i Torina.

Evropljani ipak više cene ponašanje u svakodnevnoj vožnji
Evropljani ipak više cene ponašanje u svakodnevnoj vožnji

Kontrola na ulazu u stazu, ali i u samom objektu je stroga, ali italijanski šarmantna. Oko nas su manje, ili više maskirani prototipi u različitim fazama razvoja, kao i brojni automobili konkurentskih firmi koji se detaljno ispituju. Ovo nas ništa ne čudi, evaluaciju tuđih automobila rade sve automobilske kompanije koje žele da budu u vrhu.

Domaćini su nas samo ljubazno zamolili da ne fotografišemo maskirane prototipe, dok su nam na raspolaganje stavili svoje terenske poligone, kako bi se što bolje upoznali sa mogućnostima novog “džipa renegejd”.

Priroda u okolini Milana i Torina je predivna
Priroda u okolini Milana i Torina je predivna

Odmah primećujemo da su dobre terenske sposobnosti bile imperativ prilikom konstruisanja novog modela. Jednostavno, jedan “džip” ne bi bio ono što jeste kada ne bi sa lakoćom mogao da se nosi sa terenskim preprekama. Međutim, konstruktorima posao nije bio nimalo lak.

Naime, “renegejd” je automobil koji će se prodavati u preko stotinu zemalja na svetu, a u mnogima od njih kupcima je bitnije kako se automobil ponaša u svakodnevnoj vožnji po asfaltu, nego da li će moći da se prevezu preko debla koje im je preprečilo put kroz na šumskoj stazi.

Trejlhok varijanta je robustnija i sposobnija od standardne
Trejlhok varijanta je robustnija i sposobnija od standardne

Pokazalo se da su udružene snage stručnjaka iz Fijata i Džipa uspele da spoje naizgled nespojivo i stvore SUV sa odličnim voznim osobinama po asfaltu i dobrim terenskim mogućnostima. Ipak, verujemo da je većinu naših kupaca ipak više zanima kako se auto ponaša na asfaltu.

Dobra vest je da je u svakodnevnoj vožnji odličan. Skoro kao da nije SUV, karoserija ima vrlo malo pomeranja i naginjanja u krivini. Auto je dobro izbalansiran ima prijatan odziv na upravljač i uliva sigurnost u krivinama. Takođe, komfor je vrlo dobar. Većina neravnina se ne oseća, a buka motora i vetra u kabini je svedena na minimum.

U krivinama se minimalno naginje i pruža osećaj sigurnosti
U krivinama se minimalno naginje i pruža osećaj sigurnosti

“Džip renegejd” dugačak je oko 4,2 metra i spada u kategoriju malih SUV-ova, gde se nalaze još i “opel moka”, “nisan džuk”, “škoda jeti” i “mini kantrimen”. Nije teško zaključiti da se po dizajnu i robusnosti bitno razlikuje od njih, što će mu obezbediti dodatni krug kupaca.

Od predstavnika Džipa smo saznali da pored ljudi koji su tradicionalno okrenuti ka njihovom brendu privuku i značajan procenat kupaca drugih proizvođača. Tu su pre svega oni koji traže automobil premijum brenda, kao i one kojima je bitan dizajn i poruka koju ostavljaju svojim autom.

Kvalitet materijala, dizajn i oprema ostavljaju utisak premijum automobila
Kvalitet materijala, dizajn i oprema ostavljaju utisak premijum automobila

“Renegejd” je napravljen na Fijat Krajsler platformi na kojoj je nastao i “naš” “fijat 500L”. Naravno, za ovu namenu je bitno izmenjena, pre svega kako bi pružila krutoću neophodnu u ekstremnim terenskim zadacima. Nije samo dodat tunel za kardansku osovinu, već je promenjen i sistem oslanjanja točkova.

Kao što smo već napomenuli, imperativ stavljen pred konstruktore bile su dobre terenske mogućnosti, a jedan od osnovnih načina da se one postignu je dugačak hod točkova. On je postignut ugradnjom mekferson sistema vođenja zadnjih točkova. Sa hodom točkova od 170 mm napred i 210 milimetara pozadi, obezbeđena je odlična trakcija i na najgrubljim terenima.

Komande klima uređaja su iste kao na fijatu 500L
Komande klima uređaja su iste kao na fijatu 500L

Ljubiteljima Džip vozila i njihove reputacije “surovih” i “sirovih” terenaca, namenjena je posebna “trejlhok” varijanta koja ima 15 milimetara veći klirens i još dužu putanju točkova. Zahvaljujući kratkom međuosovinskom rastojanju, ali i kratkim prepustima napred i pozadi, “renegejd” već i u osnovnoj verziji može da savlada ulazne i silazne uglove kao retko koji SUV.

Već smo napomenuli da je mali “džip” zamišljen kao globalni model. Kako i zadovoljili žele i potrebe širokog kruga kupaca, konstruktori su ponudili nekoliko različitih varijanti automobila, verzija pogona, menjača i motora. Za početak, tu je varijanta sa pogonom samo na prednjim točkovima, namenjena ljudima koji automobil pretežno koriste po asfaltu.

Duboki prtljažnik pravilnog oblika
Duboki prtljažnik pravilnog oblika

Tu je i klasičan sistem prenosa snage na svim točkovima nazvan “aktiv drajv” (active drive). To je u potpunosti automatizovani uređaj koji u normalnim uslovima vožnje, kada je omogućen siguran kontakt točkova sa podlogom, u potpunosti isključuje kardansku osovinu i pogon zadnjih točkova, čime se bitno umanjuje potrošnja goriva. U trenutku kada računar detektuje proklizavanje prednjih točkova, automatski prebacuje deo obrtnog momenta na zadnju osovinu, u optimalnom odnosu kako bi obezbedio maksimalnu stabilnost.

Za “trejlhok” je razvije sistem za prenos snage “aktiv drajv lou” ima dodatni reduktor. Sa prenosnim odnosom od 20:1 ovaj sistem omogućuje “renegejdu” zaista impresivne vozne osobine van asfalta. Pored redukcije, “renegejd” poseduje i elektronski sistem za kontrolu brzine prilikom silaska niz strme padine. Pored ovoga, “trejlhok” poseduje još i specijalna ojačanja karoserije, jaku kuku za vuču i “olsizn” pnumatike.

Zadnja klupa nudi udoban smeštaj za dve odrasle osobe
Zadnja klupa nudi udoban smeštaj za dve odrasle osobe

Široka je i paleta motora koji se ugrađuju u “džip”. Osnovni motor je benzinac od 1,6 litara, koji je povezan sa petostepenim ručnim menjačem. Sledi turbo benzinac zapremine 1,4 litra snage 140 i 170 “konja”. Slabiji dolazi sa šestostepenim ručnim, ili robotizovanim menjačem sa dva kvačila, dok jači dolazi uz devetostepeni automatik.

Manji turbo dizel ima zapreminu id 1,6 litara i snagu od 120 KS. Uz ovaj motor se isporučuje šestostepeni manuelni menjač. Na kraju, tu je dvolitarski turbodizel u verzijama sa 140 i 170 “konja” koji može da bude uparen sa šestostepenim ručnim, ili devetostepenim automatskim menjačem.

Trejlhok ima ojačanja karoserije, izmenjeno oslanjanje točkova i reduktor
Trejlhok ima ojačanja karoserije, izmenjeno oslanjanje točkova i reduktor

Kupci mogu da biraju između četiri nivoa opreme, “sport”, “longitjud”, “limitid” i “trejlhok”. Već osnovna verzija je bogato opremljena, a fabrika ističe da je kupcima dostupno preko 60 uređaja za aktivnu i pasivnu bezbednost.

Kako je “renegejd” prevashodno “lajfstajl” auto, lista dodatne opreme je vrlo dugačka kako bi svako mogao da personalizuje “džip” po svom ukusu. Pored atraktivne opreme poput premijum audio uređaja i panoramskog krova, tu je i veliki broj kombinacija boja kabine i dezena materijala.

Slovo X u zadnjim svetlima je jedan od specifičnih  dizajnerskih detalja
Slovo X u zadnjim svetlima je jedan od specifičnih dizajnerskih detalja

“Renegejd” je prvi “džip” koji će se za sva svetska tržišta praviti van teritorije SAD. Konkretno, proizvodiće se u Italiji u gradu Melfi. Do zaključenja ovog broja Auto magazina, još uvek nije bila oformljena cena za Tržište Srbije, ali smo na promociji saznali da će se na tržištu EU cena osnovnog modela kretati oko 20 hiljada evra.

IMG_2670

Robert Voker, dizajner
– Želeli smo da “renegejd” ima snažan pečat dizajna koji je proslavio naše automobile. Pored nezaobilazne maske hladnjaka, tu su pre svega uzdignut vetrobran, ravni bočni prozori, “leptir” staklo u prednjim vratima i agresivna linija boka koja se uzdiže ka zadnjem delu auta. Naravno, želeli smo da dodamo i puno detalja koji će biti rezervisani samo za ovaj model.

E67B2119

Najupečatljiviji je dizajn zadnjih svetala sa šablonom u obliku slova “X”. Inspiraciju za ovaj detalj pronašli smo u starim kanisterima za vodu i benzin koji su tokom rata nosili “džipovi vilis”. Tu je i klaster sa izduvima klima uređaja na centralnoj konzoli koji smo dizajnirali inspirisani likom iz fila “E.T.”.-

Po starom kućnom običaju, automobil je krcat malim dizajnerskim “iznenađenjima”, poput natpisa oko kontakt brave, reljefa na podlozi pregrade za sitnice i brojnih sličnih detalja.

IMG_2671

Art Anderson, konstruktor
– Automobil je nastao na Fijat Krajsler mehaničkoj platformi, kroz zajednički rad inženjera iz Italije i SAD. Koliko je ta platforma bitna govori podatak da sam neko vreme proveo u Kragujevcu tokom uvođenja u proizvodnju modela “fijat 500L”, prvog nastaloj na ovom konceptu. Ipak, za “džip”, samonoseća karoserija je bitno izmenjena. Zahvaljujući upotrebi preko 70 procenata čelika visoke čvrstine, šasija “renegejda” je dosta lakša nego kod “fijata”, a poseuje i veću torzionu čvrstinu.

jep Renegate_limited_3

Još jedan kuriozitet. Novi automatski menjač sa devet stepeni prenosa u kombinaciji sa dvolitarskim turbo dizel motorom su čak tri stotine kilograma lakši od kombinacije sa turbo benzincem i šestostepenim menjačem. Inače devetostepeni automatik ne poseduje ni jedan drugi model u klasi.-

E67B1910

Prilagođava se podlozi
Kako se od jednog “džipa” očekuje da vozaču pruži deo kontrole nad vožnjom, fabrika je ugradila sistem “selek-terejn” (selec-terrain) kojim se može podešavati način na koji sistem dopušta proklizavanje točkova i na taj način se najbolje prilagođava podlozi po kojoj se vozi.

Pored automatskog načina rada, tu je položaj “sneg” koji ukrućuje točak upravljača, u verzijama sa automatskim menjačem koristi drugi stepen prenosa za kretanje iz mesta, a računar je podešen tako da obezbedi makimalno prijanjanje za snežnu podlogu i spreči preupravljanje.

4V1C8253

Postavka “pesak” za promenu omogućuje nešto veće proklizavanje točkova nego u automatskom režimu, a elektronske blokade diferencijala su podešene tako da se postigne maksimalan prenos snage za ovu vrstu podloge. Tu je podeok “blato” koji usklađuje rad diferencijala za rastresitu i klizavu podlogu i dopušta još nešto veće proklizavanje točkova. “Trejlhok” varijanta poseduje i podešavanje nazvano “kamenje”. Ono minimizuje proklizavanje točkova u želji da se obezbedi što bolja trakcija po ovoj nezgodnoj podlozi.

jep Renegate_limited 2

Jeep Renegade
model 1,6 1,4 multiair 2 1,4 multiair 2 1,6 multijet 2 2,0 multijet 2 2,0 multijet 2
zapremina (l) 1598 1368 1368 1598 1956 1956
snaga (kW/KS) 81/110 103/140 125/170 88/120 103/140 125/170
dimenzije (mm) 4236/1805/1667
međuosovinsko ras. (mm) 2570
zapremina prtljažnika (l) 351/1297
maksimalna brzina (km/h) 171 181 196 178 182 196
ubrzanje 0-100 km/h (s) 11,8 10,9 8,8 10,2 9,5 8,9
prosečna potrošnja (l/100 km) 6,0 6,0 6,9 5,6 5,1 5,8

E67B9123

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring