Auto magazin

Škoda Rapid Spaceback 1,6 TDI Ambition

Škoda Rapid Spaceback 1,6 TDI Ambition
15.11.2014.
Evropski kroj

Iako je čvrsto povezana sa Folksvagen grupacijom, čiji je deo, Škoda je oduvek kreirana drugačije u odnosu na svoje "rođake". Konkretno, Škoda je bren zamišljen tako da daje najviše za uloženi novac, bilo da je reč o količini prostora, opreme, ili samoj ceni.

Model “rapid” je predstavljen pre nešto više od godinu dana i zamišljen je kao ekonomična limuzina, odnosno “nočbek” koji spada u produženi B segment. Ideja je da se ovim automobilom osvoje tržišta zemalja u razvoju čiji kupci cene nešto veći prostor na zadnjoj klupi, veliki prtljažnik i limuzinski oblik. Konkurencija u ovom segmentu je prilično velika, jer su svi veći proizvođači predstavili svog takmaca. Doduše, većina njih ove modele rezerviše za tržišta u razvoju i čak ih i ne nudi u Zapadnoj Evropi. Međutim, ne i Škoda. Praktični nočbek se sa velikim uspehom prodaje širom Evrope.
Ohrabreni inicijalnom tražnjom, Škoda je odlučila da prikaže karavan verziju “rapida” pod nazivom “spejsbek” koja po konceptu i dizajnu još više odgovara tržištu Zapadne Evrope. Naime, poznato je da je karavanski oblik karoserije izuzetno popularan kod Evropljana. Interesantno je da za razliku od klasičnog “rapida” koji ima “blizanca”, “seat toledo”, novi “spejsbek” ne delu platfomu u okviru VW grupacije.

Spejsbek je 18 centimetara kraći od standardne verzije

Spejsbek je 18 centimetara kraći od standardne verzije

„Spejsbek“ verzija sa 18 centimetara kraćom karoserijom, ali sa jednakim međuosovinskim rastojanjem kao kod limuzine. Doduše dizajn je takav da “spejsbek” niko ne bi nazvao karavanom, već klasičnim hečbekom.
„Škoda rapid“ je, da podsetimo, napravljena na „A05+“ mehaničkoj platformi Folksvagena, odnosno produženoj platformi „fabije“ i „pola“. Zbog toga je “spejsbek” iste dužine kao prosečni hečbek modeli C segmenta, ali je ipak uži, na nivou automobila B klase. Zbog promene u dužini, osetno je smanjena zapremine prtljažnika, sa ogromnih 550 litara na 415 litara, što je još uvek impozantno i daleko više od klasičnih hečbeka C segmenta. Takođe povećano međuosovinsko rastojanje odrazilo se na ponudu prostora za putnike pozadi. Oni imaju osetno više prostora nego u “fabiji”, pa čak i nego u “folksvagen golfu”.

Zapremina prtljažnika je smanjena na i dalje velikih 415 litara

Zapremina prtljažnika je smanjena na i dalje velikih 415 litara

Osim širine, kompromis je napravljen i u pogledu kvaliteta materijala. U kabini je dominantna tvrda plastika, uključujući komandnu tablu i obloge u vratima. Opšti utisak je da je “rapid” u Škodinoj hijerarhiji namerno stavljen ispod “fabije”, makar kada je subjektivni osećaj kvaliteta vozača i putnika u pitanju. Ipak, utisak o kvalitetu izrade je vrlo povoljan. Završna obrada je na tradicionalno visokom nivou, kao i sam inženjering i preciznost izrade. Tu mislimo na bukvalno sve mehaničke detalje, od otvaranja vrata, pomeranja sedišta, ručice menjača, osećaja na tasterima i prekidačima… Tu nije bilo uštede.

Rapid spejsbek se u Škodinoj hijerarhiji nalazi ispod modela fabija

Rapid spejsbek se u Škodinoj hijerarhiji nalazi ispod modela fabija

Položaj vozača je tipičan Folksvagenovski, sa zavaljenim telom i uspravnim upravljačem. Zahvaljujući mogućnosti višestrukog podešavanja i sedišta i upravljača, moguće je pronaći gotovo optimalnu poziciju. Ručica menjača je kratka i vrlo precizna, mada je nešto tvrđa nego što smo navikli. Jedina prava mana “spejsbeka” je loša preglednost u nazad. Malo zadnje staklo i debeli nosači krova drastično umanjuju vidljivost. I pored velikih spoljnih retrovizora koji dosta pomažu, nedostajali su nam parking senzori.
Automobil toliko dobro prati upravljač i rado ulazi u krivine, da smo u trenutku poželeli da je servo asistencija nešto slabija, odnosno upravljač teži. Škoda je ugradila prilično tvrde opruge, amortizere i stabilizatore, tako da se karoserija u krivini malo naginje. Relativno široki pneumatici dobro prijanjaju za asfalt i obezbeđuju velike brzine u krivini pre nego što popuste. A kada popuste, to se dogodi vrlo progresivno i predvidivo. Po diktatu prednjeg pogona, uvek prvo popuste prednji točkovi, tako da automobil počne da proširuje putanju. Želimo da naglasimo i to da automobil ima vrlo mali krug okretanja, tako da je manevrisanje jednostavno.

Pravilan oblik prtljažnika olakšava korišćenje prostora

Pravilan oblik prtljažnika olakšava korišćenje prostora

Pomenuli smo da su opruge i amortizeri prilično tvrdi. Zbog toga prelazak preko udarnih rupa i dugih neravnina prenosi blage potrese do putnika, dok se u kabini čuje bubnjanje točkova. Ipak, kontrola karoserije je dobra, tako da točkovi ni za trenutak ne gube dodir sa podlogom, a automobil drži pravac čak i prilikom vožnje po vrlo lošim putevima.

U ponudi su tri nivoa opreme

U ponudi su tri nivoa opreme

Škoda nudi tri paketa opreme za “rapid spejsbek”, a automobil koji vam prikazujemo posedovao je osnovni, pod imenom “aktiv”. Iako relativno siromašan spisak, automobil nudi dovoljno komfora tokom svakodnevne vožnje. Moramo da pohvalimo Škodu koja nije štedela na bezbednosnim sistemima, tako da se u ovde nalaze prednji i bočni vazdušni jastuci, kao i ESP. Tu su i manuelni klima uređaj, električno pokretani i grejani retrovizori, električni pokretači prednjih prozora, priprema za radio sa četiri zvučnika, hil holder, centralna brava sa daljinskom komandom, vozačevo sedište podesivo po visini, upravljač posediv po visini i dubini i čelične naplatke od 15 inča. Srednji paket opreme koji je tek oko 700 evra skuplji donosi sa sobom i tempomat, audio uređaj sa USB-om, putni računar, naslon između prednjih sedišta, osvetljenu kasetu i retrovizore u boji automobila. Smatramo da se doplata za srednji paket opreme, “ambišn” itekako isplati. Automobil na testu imao je doplaćene aluminijumske naplatke, audio uređaj i naslon između prednji sedišta.
“Škoda rapid spejsbek” može da se nabavi za 10.272 evra, a najjeftiniji dizel, automobil koji smo vam prikazali košta 13.368 evra.
Ivan Katunac

IMG_7213

Najjači dizelaš
Uz najsiromašniji paket opreme može da se dobije samo jača od dve verzije 1,6 litarskog turbo dizel motora. Sa 105 konjskih snaga i obrtnim momentom od 250 Nm pri samo 1500 o/min, ovaj “spejsbek” je vrlo hitar. Maksimalna brzina iznosi 190 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno mu je 10,3 sekunde.
Menjač je ručni sa pet stepeni prenosa. Prenosni odnosi su vrlo dugi, pa je peti stepen prenosa čak duži nego kod šestostepenog menjača. Motor je više nego dovoljno elastičan da podrži ovakav raspored stepena prenosa, a u vožnji u zakrčenom gradskom saobraćaju nije potrebno koristiti dalje od treće brzine, što znači da vozač nema previše posla.
Kada vozite umereno i tečno potrošnja može da bude izuzetno niska. Na magistrali bez problema silazi ispod četiri litra, na auto putu se kreće između pet i šest i po, a po gradu prosek je šest i po litara.

IMG_7188

Škoda Rapid Spaceback 1,6 TDI Ambition
Motor: 4 cilindra, zapremina 1598 ccm, snaga 77 kW (105 KS) pri 4400 o/min, maks. obrtni moment 250 Nm pri 1500-2500 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni
Dimenzije: 4304/1706/1459 mm, međuos. rastojanje 2602 mm, prtljažnik 415 l, rezervoar 55 l, pneumatici 185/60 R15, masa 1260 kg
Performanse: maks. brzina 190 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,3 s, potrošnja 3,7/4,4/5,6 l/100 km, emisija CO2 114 g/km
Garancija četiri godine ili 120.000 km. Servisni interval 15.000 km, cena prva tri redovna servisa po 21.028,91 dinara sa PDV-om.

IMG_7176

Oprema
Standard: ESP, prednji i bočni vazdušni jastuci, klima uređaj, el. podizači prednjih prozora, el. podesivi i grejani retrovizori, centralna brava sa daljinskim, vozačevo sedište podesivo po visini, deljiv naslon zadnjeg sedišta, dnevna svetla, tonirana stakla, svetla za čitanje napred, priprema za radio sa četiri zvučnika
Opcije: aluminijumski naplaci, audio uređaj, naslon između prednjih sedišta

IMG_7105

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]