Auto magazin

Kada i zašto treba menjati kočnu tečnost

Kada i zašto treba menjati kočnu tečnost
27.05.2015.

Kočna tečnost je možda najvitalniji i najpotcenjeniji deo automobila od kojeg direktno zavisi vaša bezbednost u saobraćaju! Pa opet, u Srbiji, a i šire, prilikom tehničkog pregleda, ili servisa autmobila, najčešće se uopšte ne obraća pažnja na nju.

Pogrešno se smatra da je njen rok trajanja neograničen, iako proizvođači automobila i tečnosti jasno naznačavaju da se može koristiti u automobilu samo dve godine.

auto magazin magazinauto.com kočno ulje kočiono ulje zamena

Ne dozvolite da vaša kočna tečnost ovako izgleda

Zašto je njen rok ograničen? Mnogi kočnu tečnost zovu “ulje”, što je potpuno pogrešno, pošto je po hemijskom sastavu glikol, osim DOT 5, koji je na silikonskoj bazi. Glikol, vrsta alkohola, je vrlo higroskopna, odnosno sklona je upijanju vode iz atmosfere, čime se narušavaju njena mehanička svojstva.

Iako na prvi pogled to ne deluje tako, kočna tečnost ima vrlo složen zadatak, pre svega zbog temperaturnog raspona u kojem mora da zadrži konstantni indeks viskoziteta, a to je od minus 40 pa do 271 stepen Celzijusa.

Naravno, u ovom rasponu, tečnost ne sme da dostigne ni tačku mržnjenja, ni tačku isparenja. Pored toga, ova tečnost mora da ima takav hemijski sastav da bude kompatibilna sa svim materijalima koji se nalazi u kočnom sistemu i pri tome mora da na adekvatan način podmazuje sve pokretne delove uređaja.

Dakle, vrlo kompleksan zahtev koji sam po sebi nameće zaključak da je uputno za svoje vozilo nabaviti što kvalitetniju kočnu tečnost, tim pre što sistem sadrži relativno malu količinu tečnosti koja je relativno jeftina.

auto magazin magazinauto.com kočno ulje kočiono ulje zamena

Prilikom izbora vrste kočne tečnosti, držite se preporuke proizvođača vašeg automobila

Mnogi čitaoci su nam postavljali pitanja, otkud toliko visoka radna temperatura tečnosti. Odgovor je jednostavan. Kočne čeljusti, u kojima se nalazi tečnost su u dodiru sa pločicama koje su vrele prilikom kočenja, tako da se temperatura u sistemu vrlo lako i brzo penje.

Upravo zbog toga svako prisustvo vode u glikolu bitno smanjuje tačku isparavanja, a posledica toga je otkaz kočnica. Naime, da bi hidraulični sistem fukcioniše, potrebno je da u potpunosti bude ispunjen tečnošću koja, poznato je, nije stišljiva.

Ako kočna tečnost ima u sebi vodu, ona će ispariti, a gasovi su stisljivi, pa u tom trenutku dolazi do propadanja pedale kočnice i gubitka sile kočenja. U zavisnosti od količine vode u glikolu, ovaj efekat se oseća u manjoj, ili većoj meri.

auto magazin magazinauto.com kočno ulje kočiono ulje zamena

Zamenu tečnosti je najbolje vršiti za to namenjenim uređajem

Prilikom odabira kočne tečnosti, treba se voditi preporukama proizvođača. Tečnosti su podeljene u kategorije označene sa DOT 3, DOT 4 i DOT 5.1. Navešćemo puni naziv prvog standarda: FMVSS 16 DOT 3 140/254. Brojka 254 označava temperaturu ključanja u Celzijusima nove tečnosti, a 140 temperaturu ključanja tečnosti koja sadrži 3 procenta vode. Standardi 4 i 5.1 imaju strožije kriterijume za ključanje.

Prilikom zamene radnog fluida, neophodno je u potpunosti isprazniti sistem, kako bi sa starom tečnošću izašla voda, nečistoće i metalni opiljci koji deluju abrazivno na gumene delove. Nakon ulivanja nove tečnosti, neophodno je pažljivo izbaciti sav vazduh iz kočnog uređaja. To može da se radi na starinski način, “pumpanjem” pedale, međutim mnogo efikasnija je upotreba specijalnih uređaja pod visokim pritiskom.

auto magazin magazinauto.com kočno ulje kočiono ulje zamena

Nije skupa
Cena kočne tečnosti nije i ne može ba bude izgovor za izbegavanje njene zamene tokom redovnog servisa automobila. Savetujemo vam da birate fluid renomiranih proizvođača i da pazite gde je kupujete, kako bi izbegli kopiju. Delfi (Delphi), jedan od najvećih proizvođača rezervnih delova na svetu nudi kočne tečnosti po vrlo povoljnim cenama.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android