Auto magazin

Zima je tu: kako radi 4×4 pogon?

Zima je tu: kako radi 4×4 pogon?
15.12.2018.
Sve tajne integralnog pogona

Vozila sa pogonom na svim točkovima se na neki nacin automatski vezuje za SUV i terenske modele. Iz vida su izostavljeni brojni odlični standardni automobili koji opremljeni 4x4 sistemom imaju bolje vozne osobine i prohodnost u poredjenju sa SUV-ovima

Potreba za pogonom na sva četiri točka osetila se još u vreme kada su se za pogon automobila koristile parne mašine i elektromotori.

Loši putevi, neadekvatni pneumatici i ostali problemi kraja devetnaestog veka, prosto su vapili za prevoznim sredstvom koje može samo sebe da izvuče iz nevolja prouzrokovanih lošom trakcijom. Prvi sistem za prenos snage na sve točkove patentiran je još davne 1893. godine.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima

Pogon na svim točkovima poboljšava vozne osobine, ali nije svemoguć

Razvojni put do naprednih elektronski kontrolisanih sistema je bio dug i trnovit. Osnovna zamisao je bila jednostavna. U centrar vozila postavljen je klasični diferencijal koji je snagu slao na prednju i zadnju osovinu.

Najveća mana ovog sistema je što nije imao nikakvu projektovanu raspodelu snage po osovinama i točkovima. Konkretno, to znači da se automobil sa takvim sistemom ne ponaša ništa bolje od automobila sa pogonom na samo jednoj osobini, s time što ovde ima više mogućnosti da jedan od točkova proklizi, a da ostali nemoćno stoje.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima

Napredni sistemi imaju i reduktor

Dakle, bilo je neophodno konstruisati centralni diferencijal koji će uvek u unapred određenom odnosu deliti snagu motora između prednje i zadnje osovine. Unapređenje ovakvog uređaja dovelo je do sistema koji može da varira odnos snage između osovina u odnosu na realne potrebe.

Naravno, tu su bili i sistemi koji praktično nisu imali diferencijal, već uključivu krutu blokadu. Naravno ovakvi uređaji su potpuno neupotrebljivi na asfaltu. U poslednje vreme moderni su 4×4 sistemi koji imaju uključivu jednu pogonsku osovinu. Dok je situacija u granicama normale, automobil se ponaša kao da ima pogon na jednu osovinu.

Tek kada se detektuje proklizavanje, elektronika u sistem uključuje i drugu osovinu i to dozirano, u neophodnoj meri. Na taj način se umanjuje potrošnja jer tokom vožnje deo mehaničkih sklopova nije uključen.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima

Centralni diferencijal je ključni uređaj u 4×4 sistemu

Naravno, centralni diferencijal nije jedina bitna karika u sistemu. Gotovo jednako važni su i prednji i zadnji diferencijal. Ako oni nemaju neku vrstu blokade, automobil je još uvek u opasnosti da se lako zaglavi sa dva točka koji se vrte u prazno.

I ovde je kao jedno od prvih rešenja ponudjena potpuna blokada, krajnje nepraktična ali efikasna naprava. Moderniji sistemi dobijaju diferncijali sa mehaničkom, unapred programiranom blokadom, a kasnije na scenu stupaju elektronski varijabilni diferencijali.

U poslednje vreme, kada je elektronika koja kontroliše ponašanje vozila uznapredovala, pre svega u procesorskoj snazi, popularne su blokade diferencijala koje se simuliraju kočenjem točka koji se vrti u prazno. Na taj način se snaga prebacuje na drugi točak na osovini koji ima nešto više prijanjanja.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima

Kardanske osovine prenose snagu na prednju i zadnju osovinu

Bez obzira koliko je napredan 4×4 sistem, on odnosi deo energije motora. To znači da automobil sa pogonom na svim točkovima troši više i ima nešto lošije performanse. Recimo, “audi A4 2,0 TDI 177” sa prednjim pogonom ima maksimalnu brzinu od 230 km/h, iz mirovanja do “stotke” ubrzava za 8,2 sekunde, deklarisana prosečna potrošnja iznosi 4,6 litara, dok kvatro verzija ima maksimum od 228 km/h, ali zato do 100 km/h ubrzava za 7,8 litara i prosečno troši 5,1 litar.

Primer ovog automobila pokazuje kako su mehanički gubici vrlo naprednog sistema mali, a da relativno snažni auto itekako ima koristi u trakciji prilikom polaska iz mesta.
Suprotan primer ovom “audiju” je “subaru impreca 1,6” koja se pravi u verziji sa prednjim i 4×4 pogonom.

Maksimalna brzina modela sa prednjim pogonom je 185 km/h, do 100 km/h ubrzava za 11,4 sekunde i ima deklarisanu prosečnu potrošnju 6,1 litar benzina na 100 pređenih kilometara. Verzija sa integralnim pogonom ima istu maksimalnu brzinu, ali zato gotovo sekundu sporije ubrzava do 100 km/h (12,3 s) i ima nešto veću prosečnu potrošnju (6,2 l/100km).

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima

Poprečni presek mercedesovog 4matic sistema

Ova situacija nam pokazuje da kvalitetni 4×4 sistemi ne moraju da utiču na performanse. Slabi “subaru” ne može da profitira od boljeg prenosa snage na suvu podlogu, a dosta slabije ubrzanje dolazi pre svega od mase 4×4 sistema koja nije mala.

Vožnja (iole jačeg) automobila sa kvalitetnim sistemom za prenos snage se itekako oseti. Automobil drugačije reaguje u odnosu na verziju sa jednim pogonom i ako znate šta radite, na krivudavom putu ne samo što ćete biti brži od “rođaka” bez 4×4 sistema ,vec ćete imati osećaj pouzdanosti i bezbednosti.

Upravo zbog toga vam prilikom odabira automobila savetujemo da i ovu vozačku kategoriju stavite na spisak “za i protiv”, a ne samo prohodnost na snegu i drugim skliskim podlogama.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima

Kako se vozi?
Kada želite da izvučete maksimum iz većine 4×4 sistema, naročito na klizavoj podlozi, upravljač morate da koristite kao da vozite automobil sa prednjim pogonom, a gas, kao da imate zadnju vuču. To znači da auto autoritativno, sa dodavanjem volana, “ubacujete” u krivinu, a potom dodajete gas i izlazite na pravac.

Prvo će se ukopati prednji točkovi i povući nos u teme krivine, a potom će zadnja osovina rotirati automobil. Na taj način iz krivine ćete izaći efikasno i atraktivo, uz blago bočno otklizavanje.

Daleki koreni
Prvi uspešni trkački auto sa pogonom na svim točkovima napravila je i koristila Holandska fabrika Spajker. Bio je to ujedno i prvi automobil sa 4×4 pogonom koji je imao motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Takođe “spajker 60HP” je bio prvi automobil na svetu u koji je ugrađen šestocilindrični motor.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima

Kolika mu je cena?
Nakon proučavanja aktuelnih cenovnika domaćih prodavaca zaključili smo da doplata za 4×4 sistem nije prevelika. U proseku se kreće između dve i pet hiljada evra, što je između dva i deset odsto cene automobila. Možda upravo u ovoj činjenici leži odgovor zbog čega premijum proizvođači nude 4×4 pogon u celoj svojoj gami. Naime, zbog osetno viših cena ovih automobila, doplata za integralni sistem spada u statističku grešku.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

5 komentara

 1. mms auto
  mms auto December 25, 11:42

  4×4 pogon je za terenska vozila. Razvoj tehnologije je i kod pogona na 2 tocka razvila dobre performanse sto se tice stabilnosti i prijanja na putu, tako da nema potrebe za 4×4 ukoliko ne idete na lov ili volite terensku voznju. Posebno se ne preporucuje za gradsku voznju, posto su tromi i teski.

  Reply to this comment
 2. rentacarmms
  rentacarmms December 25, 21:45

  Ovako nešto meni treba za vikendicu, pogon na sva 4. I onda nebi morao od rent a cara iznajmljivati terenca.

  Reply to this comment
 3. Гага
  Гага February 15, 23:07

  @Рентакарммс, па и не мораш да изнајмљујеш од рента кара теренце. Довољно ти је да купиш Субару Форестера и решиш проблем.

  Reply to this comment
 4. Milos
  Milos December 28, 08:29

  Sta se desava ako su mi stalno ukljucen pogon na sva 4

  Reply to this comment
 5. Esmir
  Esmir October 19, 12:33

  Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti problem

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad