Zima je tu: kako radi 4×4 pogon?

Vozila sa pogonom na svim točkovima se na neki nacin automatski vezuje za SUV i terenske modele. Iz vida su izostavljeni brojni odlični standardni automobili koji opremljeni 4x4 sistemom imaju bolje vozne osobine i prohodnost u poredjenju sa SUV-ovima

Potreba za pogonom na sva četiri točka osetila se još u vreme kada su se za pogon automobila koristile parne mašine i elektromotori.

Loši putevi, neadekvatni pneumatici i ostali problemi kraja devetnaestog veka, prosto su vapili za prevoznim sredstvom koje može samo sebe da izvuče iz nevolja prouzrokovanih lošom trakcijom. Prvi sistem za prenos snage na sve točkove patentiran je još davne 1893. godine.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima
Pogon na svim točkovima poboljšava vozne osobine, ali nije svemoguć

Razvojni put do naprednih elektronski kontrolisanih sistema je bio dug i trnovit. Osnovna zamisao je bila jednostavna. U centrar vozila postavljen je klasični diferencijal koji je snagu slao na prednju i zadnju osovinu.

Najveća mana ovog sistema je što nije imao nikakvu projektovanu raspodelu snage po osovinama i točkovima. Konkretno, to znači da se automobil sa takvim sistemom ne ponaša ništa bolje od automobila sa pogonom na samo jednoj osobini, s time što ovde ima više mogućnosti da jedan od točkova proklizi, a da ostali nemoćno stoje.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima
Napredni sistemi imaju i reduktor

Dakle, bilo je neophodno konstruisati centralni diferencijal koji će uvek u unapred određenom odnosu deliti snagu motora između prednje i zadnje osovine. Unapređenje ovakvog uređaja dovelo je do sistema koji može da varira odnos snage između osovina u odnosu na realne potrebe.

Naravno, tu su bili i sistemi koji praktično nisu imali diferencijal, već uključivu krutu blokadu. Naravno ovakvi uređaji su potpuno neupotrebljivi na asfaltu. U poslednje vreme moderni su 4×4 sistemi koji imaju uključivu jednu pogonsku osovinu. Dok je situacija u granicama normale, automobil se ponaša kao da ima pogon na jednu osovinu.

Tek kada se detektuje proklizavanje, elektronika u sistem uključuje i drugu osovinu i to dozirano, u neophodnoj meri. Na taj način se umanjuje potrošnja jer tokom vožnje deo mehaničkih sklopova nije uključen.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima
Centralni diferencijal je ključni uređaj u 4×4 sistemu

Naravno, centralni diferencijal nije jedina bitna karika u sistemu. Gotovo jednako važni su i prednji i zadnji diferencijal. Ako oni nemaju neku vrstu blokade, automobil je još uvek u opasnosti da se lako zaglavi sa dva točka koji se vrte u prazno.

I ovde je kao jedno od prvih rešenja ponudjena potpuna blokada, krajnje nepraktična ali efikasna naprava. Moderniji sistemi dobijaju diferncijali sa mehaničkom, unapred programiranom blokadom, a kasnije na scenu stupaju elektronski varijabilni diferencijali.

U poslednje vreme, kada je elektronika koja kontroliše ponašanje vozila uznapredovala, pre svega u procesorskoj snazi, popularne su blokade diferencijala koje se simuliraju kočenjem točka koji se vrti u prazno. Na taj način se snaga prebacuje na drugi točak na osovini koji ima nešto više prijanjanja.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima
Kardanske osovine prenose snagu na prednju i zadnju osovinu

Bez obzira koliko je napredan 4×4 sistem, on odnosi deo energije motora. To znači da automobil sa pogonom na svim točkovima troši više i ima nešto lošije performanse. Recimo, “audi A4 2,0 TDI 177” sa prednjim pogonom ima maksimalnu brzinu od 230 km/h, iz mirovanja do “stotke” ubrzava za 8,2 sekunde, deklarisana prosečna potrošnja iznosi 4,6 litara, dok kvatro verzija ima maksimum od 228 km/h, ali zato do 100 km/h ubrzava za 7,8 litara i prosečno troši 5,1 litar.

Primer ovog automobila pokazuje kako su mehanički gubici vrlo naprednog sistema mali, a da relativno snažni auto itekako ima koristi u trakciji prilikom polaska iz mesta.
Suprotan primer ovom “audiju” je “subaru impreca 1,6” koja se pravi u verziji sa prednjim i 4×4 pogonom.

Maksimalna brzina modela sa prednjim pogonom je 185 km/h, do 100 km/h ubrzava za 11,4 sekunde i ima deklarisanu prosečnu potrošnju 6,1 litar benzina na 100 pređenih kilometara. Verzija sa integralnim pogonom ima istu maksimalnu brzinu, ali zato gotovo sekundu sporije ubrzava do 100 km/h (12,3 s) i ima nešto veću prosečnu potrošnju (6,2 l/100km).

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima
Poprečni presek mercedesovog 4matic sistema

Ova situacija nam pokazuje da kvalitetni 4×4 sistemi ne moraju da utiču na performanse. Slabi “subaru” ne može da profitira od boljeg prenosa snage na suvu podlogu, a dosta slabije ubrzanje dolazi pre svega od mase 4×4 sistema koja nije mala.

Vožnja (iole jačeg) automobila sa kvalitetnim sistemom za prenos snage se itekako oseti. Automobil drugačije reaguje u odnosu na verziju sa jednim pogonom i ako znate šta radite, na krivudavom putu ne samo što ćete biti brži od “rođaka” bez 4×4 sistema ,vec ćete imati osećaj pouzdanosti i bezbednosti.

Upravo zbog toga vam prilikom odabira automobila savetujemo da i ovu vozačku kategoriju stavite na spisak “za i protiv”, a ne samo prohodnost na snegu i drugim skliskim podlogama.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima

Kako se vozi?
Kada želite da izvučete maksimum iz većine 4×4 sistema, naročito na klizavoj podlozi, upravljač morate da koristite kao da vozite automobil sa prednjim pogonom, a gas, kao da imate zadnju vuču. To znači da auto autoritativno, sa dodavanjem volana, “ubacujete” u krivinu, a potom dodajete gas i izlazite na pravac.

Prvo će se ukopati prednji točkovi i povući nos u teme krivine, a potom će zadnja osovina rotirati automobil. Na taj način iz krivine ćete izaći efikasno i atraktivo, uz blago bočno otklizavanje.

Daleki koreni
Prvi uspešni trkački auto sa pogonom na svim točkovima napravila je i koristila Holandska fabrika Spajker. Bio je to ujedno i prvi automobil sa 4×4 pogonom koji je imao motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Takođe “spajker 60HP” je bio prvi automobil na svetu u koji je ugrađen šestocilindrični motor.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima

Kolika mu je cena?
Nakon proučavanja aktuelnih cenovnika domaćih prodavaca zaključili smo da doplata za 4×4 sistem nije prevelika. U proseku se kreće između dve i pet hiljada evra, što je između dva i deset odsto cene automobila. Možda upravo u ovoj činjenici leži odgovor zbog čega premijum proizvođači nude 4×4 pogon u celoj svojoj gami. Naime, zbog osetno viših cena ovih automobila, doplata za integralni sistem spada u statističku grešku.

auto magazin magazinauto.com 4x4 sistemi tehnika kako rade pogon na svim točkovima

5 KOMENTARA

  1. 4×4 pogon je za terenska vozila. Razvoj tehnologije je i kod pogona na 2 tocka razvila dobre performanse sto se tice stabilnosti i prijanja na putu, tako da nema potrebe za 4×4 ukoliko ne idete na lov ili volite terensku voznju. Posebno se ne preporucuje za gradsku voznju, posto su tromi i teski.

  2. @Рентакарммс, па и не мораш да изнајмљујеш од рента кара теренце. Довољно ти је да купиш Субару Форестера и решиш проблем.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring