Auto magazin

Kako radi: ESP hev hibridni sistem

Kako radi: ESP hev hibridni sistem
04.05.2015.

Kako bi se ispoštovala sve strožija ograničenja potrošnje goriva, u budućnosti će velikim vozilima biti neophodan električni pogon. Efikasnost ovih hibridnih i električnih vozila u velikoj meri će odrediti sposobnost obnavljanja, rekuperacije, što veće količine energije tokom kočenja.

Pomoću novog “ESP hev” sistema Boš je prvi u svetu počeo serijsku proizvodnju novog regulacionog sistema koji integriše funkciju regenerativnog kočenja bez dodatnih komponenti. On prilikom kočenja varijabilno koristi klasične kočnice i električni motor. Na taj način postiže se posebno visoka stopa rekuperacije.

auto magazin magazinauto.com bosch esp hev hibridni sistem

Sistem prilikom kočenja varijabilno koristi klasične kočnice i električni motor

Sistem se prvi put pojavio sredinom 2013. godine u “mercedesu S400 hibrid”. U ovoj hibridnoj limuzini Bošov “ESP hev” uređaj preuzima koordinaciju elektromotornog i hidrauličkog sistema kočenja, kao i upravljanje električnom pumpom potpritiska servo-kočnice.

Kočni krug na zadnjoj, pogonskoj osovini je fizički odvojen od pedale kočnice. Povećan prazan hod pedale koristi se prvo za kočenje vozila preko električnog motora koji je povezan sa zadnjom osovinom, kada se generiše električna struja.

auto magazin magazinauto.com bosch esp hev hibridni sistem

Kočni krug na zadnjoj, pogonskoj osovini je fizički odvojen od pedale kočnice

Položaj pedale kočnice daje znak sistemu koliki momenat kočenja je potrebno da napravi generator. Ako vozač nešto snažnije pritisne kočnicu, aktiviraće se klasične hidraulične kočnice na prednjoj osovini.

Ako vozač još snažnije pritisne kočnicu, u trenutku kada zahtevi za kočenjem premaše maksimalni raspoloživi momenat kočenja električnim generatorom, sistem preko hidrauličke pumpe uvodi i klasične mehaničke kočnice pozadi. Prelazi između načina kočenja su za vozača neprimetni, a osećaj na pedali je nepromenjen.

auto magazin magazinauto.com bosch esp hev hibridni sistem

Ako vozač nešto snažnije pritisne kočnicu, aktiviraće se klasične hidraulične kočnice na prednjoj osovini

Može i na klasične automobile
ESP hev je deo sklopa od kojeg Bosch može da sastavi odgovarajući kočioni sistem za sve vrste automobila i zahteve klijenata – u zavisnosti od veličine vozila, pogonske tehnike, stepena elektrifikacije i opreme sa funkcijama asistencije.

“ESP hev” je namenjen za regenerativni kočni sistem za hibridna i električna vozila, a kod vozila sa standardnim pogonom i dalje se može koristiti klasični ESP. Serijska proizvodnja “ESP hev” sistema počinje krajem godine.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Dobro, ali mnogo malo [...]

Preuzmite Auto magazin za android